Foto: EPA-EFE JOHN G. MABANGLO

Lejkersima, Klipersima, Sakramentom i Golden Stejtom. Iako su Vlade Divac i Peđa Stojković početkom 21. veka poslužili Amerikancima, kojima je svetska geografija teža od izvlačenja korena iz šestocifrenih brojeva, da napokon Srbiju jasno razlikuju od Sibira, ovosezonskim dolaskom Bogdana Bogdanovića i Miloša Teodosića u Kaliforniji je srpski jezik ponovo veoma popularan. U Sakramentu je na poslednjem meču viđeno pravo „srpsko kolo“ koje je na strani Kingsa vodio Bogdanović, dok je u povratničkom nastupu Miloš Teodosić bio predvodnik 11. uzastopnog trijumfa Klipersa u prestonici Kalifornije – 115:121.

Bogdan je sa 22 poena postavio lični rekord u kratkoj NBA karijeri, ali statistiku posle meča verovatno nije ni pogledao, pošto nenaviknut na poraze, nikako ne može da svari čak deveti izgubljeni meč Sakramenta na poslednjih 11 utakmica. Teo je na pobedničkoj stani, na povratničkom meču posle utakmice meča pauze iz predostrožnosti, zbog bola u levom stopalu koje je povredio na početku ruki sezone, ubacio devet poena, ali je imao isto toliko uspešnih dodavanja, ponajviše ka centru Diandreu Džordanu, koji se povredio u drugoj četvrtini (skočni zglob) i oporavljenom Blejku Grifinu. Predvođeni Bogdanovićem, „kraljevi“ su deprimirajućih 92:106 pretvorili u egal završnicu u kojoj su nijanse odlučivale. Bogi je trojkom smanjio na 112:113, na 2:10 do kraja, ali je u preostalih 130 sekund tim trenera Doka Riversa pronalazio bolja rešenja u napadu.

– Najvažnija stvar koju moramo da uradimo nema veze sa mnom. Ima veze sa timom i kulturom igre. Ako budemo stvorili kulturu igre, svako će imati bolji procenat šuta od 50 odsto pa čak i više. Tada neće biti bitno da li ću jednog dana najviše dati ja ili Badi ili… ne znam ni sam. Da porastemo zajedno kao tim, to je najvažnije – zabrinut je bio Bogdanović, ne osvrćući se na lični rekord, što je američke novinare zbunilo, pošto je u NBA sasvim uobičajeno da košarkaši uglavnom govore u „prvom licu“.

– Nemam ništa specijalno da kažem na tu temu. Ko god da počinje, počinje sporo, tako da je do nas kao tima, a ne do pojedinaca. Ne smemo da dozvolimo timovima da odu na deset razlike. Jako je teško juriti zaostatak celu utakmicu, naročito kada igramo dan za danom. Mi smo tim koji bi trebalo da igra sa mnogo energije. Sledeća prilika je za dva dana – pomalo je Bogdan delovao i besno, odnosno razočarano. 

Bogdan nije ruki

Iako je ove sezone doveden da bude vođa na terenu u Sakramentu, Džordž Hil, dokazani plejmejker, nema problema sa time da javno prizna kako aktivno uči od Bogdana Bogdanovića tokom utakmica, uprkos tome što je u NBA od 2008: „On nije ‘ruki’. Za vas jeste, ali za nas on je veteran sa stažom. Prošao je kroz razne bitke i igrao na najvišem nivou celog života. On zna kako da vodi utakmicu na pravi način. Hranimo se time. On pravi tu razliku, ima taj prkos zbog kog stalno želi da pobeđuje.“ 

Rezultati

Filadelfija – Boston       103:114

Toronto – Klivlend        133:99

Sakramento – LA Klipers      115:121

LA Lejkers – San Antonio     93:81