Šta je Gvardiola naučio od šahovskog Holanda: Ko kontroliše sredinu, vlada terenom ili tablom (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/VINCE MIGNOTT

Španac Đozep Gvardiola (52), trener evropskog prvaka Mančester sitija, pobrao je silne fudbalske lovore, izrastajući u jednog od najboljih taktičkih majstora svog zanata, ali i dalje uči jer želi da uči.

Na megdan s Crvenom zvezdom u utakmici bez takmičarskog značaja u poslednjem kolu Lige šampiona stiže obogaćen novim znanjima. Upio ih je od mlađeg.

Njega i šahovskog velemajstora Norvežanina Magnusa Karlsena (33) nije spojio Errling Holand, zemljak nekadašnjeg petostrukog uzastopnog svetskog prvaka, nego nemački proizvođač sportske opreme „Puma“, koji sarađuje s obojicom.

 

U prijatnom ćaskanju za potrebe „Pumine“ video-produkcije Karlsen je pronašao sličnost drevne igre i najvažnije sporedne stvari na svetu.

„Ako kontrolišete sredinu, kontrolišete teren ili tablu. U šahu najčešće napadate s jedne strane da biste je preopteretili, a onda težište igre prebacite na drugu stranu i tako steknete prednost.

Sedeći na kauču pored njega, Gvardiola je delovao impresionirano velemajstorom i njegovom analizom.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari