Kultni stadion Kamp Nou odlazi u istoriju: Šta će doneti rekonstrukcija? 1Foto: EPA-EFE/Quique Garcia

Kamp Nou dom je fudbalera Barselone od njegovog završetka 1957. godine.

Pre godinu i po dana objavljeno je da je servis za strimovanje muzike Spotifaj postigao dogovor sa FK Barselona o preuzimanju prava na ime stadiona u višegodišnjem ugovoru vrednom 80 miliona dolara za svakih godinu dana. Nakon što je Skupština FK Barselone odobrila sponzorski ugovor sa Spotifajom 3. aprila 2022. godine, stadion je zvanično preimenovan 1. jula 2022. u Spotifaj Kamp Nou.

U aprilu 2022. godine najavljeno je da će renoviranje stadiona početi u junu 2023. po završetku sezone.

Projekt rekonstrukcije Kamp Noa vredan je 1,5 milijardi evra, a odobren je na Skupštini Fudbalskog kluba pre dve godine, kada je dato zeleno svetlo za uzimanje novog kredita za ovu namenu, iako je klub već imao problema sa likvidnošću.

Kultni stadion Kamp Nou odlazi u istoriju: Šta će doneti rekonstrukcija? 2
Foto: EPA-EFE/Marta Perez

Kapacitet stadiona biće povećan sa sadašnjih 99.354 na 105.000 mesta.

Ipak, rekonstrukcija je počela i malo ranije, nakon pretposlednjeg kola Primere u prošloj sezoni, pošto je Blaugrana sezonu zatvorila gostovanjem Selti.

Bageri su ušli na kultni stadion i prvo počeli sa skidanjem trave, a onda i sa rušenjem trećeg, odnosno najvišeg, nivoa tribina.

Rekonstrukcija stadiona će se izvoditi postupno u tri etape i biće završena do leta 2026. godine.

Gradiće se i krov, te će na kraju stadion biti natkriven.

Uporedo sa stadionom renoviraće se čitav sportski kompleks oko Kamp Noa koji uključuje i dvoranu Blaugrana gde svoje utakmice igra Košarkaški klub Barselona i čiji će kapacitet biti 15.000 mesta.

Kultni stadion Kamp Nou odlazi u istoriju: Šta će doneti rekonstrukcija? 3
Foto: EPA-EFE/Marta Perez

Iduće sezone Katalonci će igrati na Olimpijskom stadionu ”Monžuik” koji se nalazi na istoimenom brdu iznad grada, a na kojem je svoje utakmice do 2009. godine igrao Espanjol.

Olimpijski stadion izgrađen je još 1929. godine, a rekonstruisan 1989. godine za potrebe letnjih Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine.

Stadion ima kapacitet od 60.713 gledalaca, pa će Barselona ipak imati nekih prihod od prodaje ulaznica tokom rekonstrukcije svog stadiona.

Ono što je interesantno je to da je u novoj sezoni prvi El Klasiko između Barselone i Reala na programu 29. oktobra, tačnije u 11. kolu, a biće odigran tamo gde nikada pre nije igrana najvažnija utakmica španskog fudbala.

Čitav projekat je podržala i gradonačelnica Barselone Ada Kolau.

Kultni stadion Kamp Nou odlazi u istoriju: Šta će doneti rekonstrukcija? 4
Foto: EPA-EFE/Marta Perez

Ipak oni koji se nikada nisu pomirili sa sudbinom kultnog stadiona su navijači koji sa tugom prate rušenje fudbalskog hrama za koje ih vežu brojne uspomene.

Slike gradilišta na Kamp Nou izazvale su brojne reakcije navijača na društvenim mrežama koji oplakuju nestanak impozantnog fudbalskog zdanja i simbola grada.

Istina je da je Atletiko Madrid prvi u Španiji napravio moderni stadion.

Srušili su čuveni Visente Kalderon i nedaleko odatle podigli Vanda Metropolitano.

To su ubrzo primetili čelnici dva najveća kluba u Španiji, pa su pošli istim putem.

Ono što su svi oni zaboravili je sentiment kod navijača, odnosno kakve uspomene ti stadioni bude kod navijača.

Možda će se neki strani turisti kojih je Barselona puna tokom čitave godine oduševljavati i diviti budućem izgledu stadiona i novim zdanjem metropole kao što je katalonska prestonica, ali su svi zaljubljenici u ovaj klub istinski tužni jer je sa prvim kranovima otišla istorija i emocije kakve je samo Kamp Nou budio.

Kultni stadion Kamp Nou odlazi u istoriju: Šta će doneti rekonstrukcija? 5
Foto: EPA-EFE/Marta Perez

I sam natpis na jednoj od tribina čuvenog stadiona – Mes que un club (više od kluba) možda ovih dana gubi sav smisao.

Jer je čuvena krilatica nastala za vreme Frankove diktature kada su se pristalice katalonske nezavisnosti okupljali na stadionu i tamo za vreme utakmica uzvikivali separatističke parole.

Svuda u gradu gde bi te ideje proklamovali bili bi odmah i uhapšeni, a samo na stadionu su bili donekle bezbedni jer Frankovi generali nisu mogli da razaznaju ko to od 90.000 ljudi skandira nezavisnosti provincije, a ko ne.

Ipak ni to nije bilo od prevelike važnosti prvom čoveku Blaugrane – Đoanu Laporti, inače kako sam za sebe navodi – osvedočenom Kataloncu.

Sada bi novi stadion trebalo da bude totalno drugačiji jer će 60 odsto parking mesta biti za električne automobile, kao i za bicikle, a na krovu će biti postavljeni solarni paneli. Biće instaliran i geotermalni sistem za grejanje i hlađenje, a izgradiće se i novi parking za autobuse.

Kultni stadion Kamp Nou odlazi u istoriju: Šta će doneti rekonstrukcija? 6
Foto: EPA-EFE/Marta Perez

Sve to će za neke strance koji po prvi, a možda i jedini put u svojim životima, dolaze na neku Barseloninu utakmicu biti impozantno, dok će za one pristalice koje su decenijama pre dupke punili kultni stadion to biti samo neka futuristička konzerva bez ikakve emocije i značenja za njih.

A često se kaže da klubovi postoje zbog svojih navijača, no sve se manje čini da je to slučaj i sa Barselonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari