Stalno za petama Crnoj Gori, ali nikako ispred nje: Rukometaši Srbije se porazom oprostili od Evropskog prvenstva u Nemačkoj 1Foto: EPA-EFE/Anna Szilagyi

Rukometašima Srbije je u poslednjem kolu u takmičenju po grupama u prvom delu 16. evropskog prvenstva u Nemačkoj bila neophodna pobeda da bi sačuvali nadu za plasman u drugi krug, a izgubili su i od Crne Gore – 30:29 (15:14).

Poslednju nadu je prođerdao Đorđić u poslednjem minutu.

Prilici da se postigne pobedonosni gol, a selektor Đerona je na tajm-autu uoči napada najvećeg očekivanja nacrtao plodotvornu akciju, prethodila je sjajna odbrana Cupare, koji je sačuvao nerešen rezultat (28:28).

Međutim, Đorđić je mimo svakog rezona, umesto da se strpljivo gradi plan, brzopleto, u ranom delu ataka iz pozicionog napada, šutirao s devet metara, valjda želeći da prisvoji lovorike za sebe. Bio je izblokiran.

Borozan je odmah zatim ponovo doveo svoju reprezentaciju u vođstvo (29:28).

Izjednačenje jeste usledilo, ali je ostalo samo šest sekundi u kojima su Crnogorci našli put do pobede.

U utakmici u kojoj je Srbiji bila potrebna ne samo pobeda nego i da ona bude sa što većom gol-razlikom, Crna Gora, koja je izgubila sve šanse, stekla je u prvih pet minuta prednost od 4:0.

U prvom poluvremenu je vodila neprestano, iako su joj se naši primakli, a tek je u 36. minutu usledilo prvo izjednačenje (16:16) pogotkom Radivojevića iz kontre.

Crnogorski golman Simić je tada isključen jer je grubo, u pokušaju da preseče loptu Srbije čak na polovini igrališta, neoprezno uleteo u rebra Pešmalbeka.

Naš tim je prvi put poveo u 36. minutu (18:17). Pešmalbek je iskoristio smanjenu budnost Crnogoraca da se domogne lopte i uposli Ilića, koji je bio neumioljiv.

Umesto da ostane na tom talasu nade za odlazak u drugi krug, Srbija je dopustila protivniku da s tri uzastopna gola odmakne na 20:17.

Ponovo se zapalo u situaciju da se juri vođstvo rivala, što se neretko pretvaralo i u jurcanje bez osmišljenog plana.

U poslednjih deset minuta ušlo se s dva gola prednosti za Crnu Goru (24:22).

Stalno za petama Crnoj Gori, ali nikako ispred nje: Rukometaši Srbije se porazom oprostili od Evropskog prvenstva u Nemačkoj 2
Foto: EPA-EFE/Anna Szilagyi

Srbija se iznova i iznova primicala na pogodak zaostatka, ali joj je igra u odbrani bila meka pa je rival iznova obnavljao zalihu od dva gola.

I kad je Đorđić u 56. minutu bio u izglednoj bekovskoj prilici da izjednači na 27:27, istakao se crnogorski golman. Crna Gora je minut zatim iz sedmerca opet otišla na plus dva (28:26).

Pošto je snažni crnogorski šuter Borozan, kad su svi videli loptu u mreži, uzdrmao stativu iz visokog uzleta, Srbija je s krila najzad poravnala (28:28).

Zatim su svi napori bili uzaludni.

U 20.30 časova, u poslednjem meču u grupi, sastaju se Mađarska i Island.

Mađari su s dve pobede već imali kartu za drugi krug, a pobeda Crne Gore je dalje poslala i Island.

U neposrednom duelu se odlučuje ko prenosi dva boda, a ko nijedan.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari