Stara škola: Indijac Bopana najstariji teniser pobednik na grend slemu, ali i dalje mlađi od pola veka Navratilove 1Foto: EPA-EFE/MAST IRHAM

U igri muških parova na Australijan openu trijumfovali su 36-godišnji domaći teniser Metju Ebden i 43-godišnji Indijac Rohan Bopana, koji ulazi u istoriju profesionalne ere (od 1968) kao najstariji šampion u dublu na četiri turnira za grend slem.

Njih dvojica, drugi nosioci, u finalu su savladali Italijane Simonea Bolelija i Andreu Vavarosija sa 7:6 (7:0), 7:5.

Bopana, koji se u Melburnu takmičio kao pojedinačno trećeplasirani na svetskoj isti za igrače dubla (Ebden četvrti), stavio je krunu na to što će od ponedeljka i zvanično da izbije na njeno čelo i prvi put i kao najstariji ikada (rođen 4. marta 1980).

Dugovečni indijski teniser je najstariji finalista postao već kada je s Ebdenom ostao praznih ruku na Ju-Es openu 2023.

U anale grend slema se upisao ispred Holanđanina Žan-Žilijena Rožera, koji se s 40 godina i devet meseci osvojio Rolan Garos 2022. u paru s Marselom Aravelom iz Salvadora.

Najstariji pobednik dubla na Australijan openu u tzv. Open eri do sada je bio Australijanac Ken Rouzvel 1972. sa 37 godina i 54 dana. Budući da je tada trijumfovao i u singlu, najstariji je pojedinačni šampion grend slema u tzv. Open eri, što Novak Đoković može da nadmaši već sačuva li titulu na Ju-Es openu ove godine.

Stara škola: Indijac Bopana najstariji teniser pobednik na grend slemu, ali i dalje mlađi od pola veka Navratilove 2
Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Uvedemo li u ovaj pregled i teniserke, legendarna Martina Navratilova je bez premca najstariji pobednik svih vremena.

Trijumfovala je u igri mešovitih parova na Ju-Es openu 2006, mesec pre 50. rođendana. Saigrač joj je bio Bob Brajan, jedan od američkih blizanaca (drugi je Majk) iz čuvenog dubla. Tada je proslavljena američka teniserka češkog porekla i rekla zbogom tenisu sa 18 grend slem titula u singlu, 31 u dublu i deset u miksu.

Navratilova je i najstariji pobednik na Australijan openu. Imala je 46 godina i 97 dana kada je s Indijcem Leanderom Paesom podigla trofej 2003.

To joj je i jedina titula u miksu na australijskom openu, a s njom je stala rame uz rame s legendarnom Australijankom Margaret Kort (devojačko Smit) i Amerikankom Doris Hart. Samo njih tri u istoriji tenisa imaju grend slem karijere i u singlu i u dublu i u miksu.

Navratilova je već tada u Melburnu postala najstariji pobednik ikada. Nadmašila je Australijanca Normana Bruksa, šampiona u muškom dublu sa australijskog turnira 1924, koji je tada bio mesec mlađi nego ona skoro 80 godina kasnije. Po Bruksu je zbog njegovih zasluga za australijski tenis nazvan trofej za šampiona u Melburnu.

U amaterskom dobu se beleži trijumf Amerikanca Gardnara Maloja 1957. Tada je s 43 godine, sedam meseci i 14 dana postao najstariji vimbldonski pobednik u muškom dublu svih vremena. Bopana, koji se bliži 44. rođendanu, stariji je šampion od njega.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari