Blagodeti indijske kafe i osećanje koje je imao i Đoković: Ode Bopana s 43 godine i u finale Australijan opena 1EPA-EFE/JAMES ROSS

Druga teniska mladost Indijca Rohana Bopane doživljava vrhunac na Australijan openu.

U paru s domaćim teniserom Metjuom Ebdenom se probio i u finale, pošto su u polufinalu savladali Čeha Tomaša Mahača i Kineza Džidžen Džanga sa 6:3, 3:6, 7:6 (10:7).

Bopani, koji je u Melburn došao kao trećeplasirani na svetskoj listi za igrače dubla, proboj u polufinale je bio dovoljan da, zvanično od ponedeljka, bude prvi put na čelu, a s 43 godine i najstariji prvoplasirani ikada.

 

Na prvom meču s tim zvanjem pošlo mu je za rukom i da uz pomoć 36-godišnjeg saigrača (četvrti na listi) uveća sopstveni grend slem rekord, budući da je najstariji finalista na četiri najznačajnija turnira „belog sporta“ postao na Ju-Es openu 2023, takođe u paru s australijskim teniserom.

Pobedili su ih Britanac Džoe Salisberi i američki teniser indijskog porekla Radživ Ram (2:6, 6:3, 6:4).

Bopani, koji ranije u Melburnu nije odmakao dalje od trećeg kola, a u prethodnih pet godina se opraštao odmah na početku, to je bilo drugo grend slem finale. I prvi put se ogledao na Flašing Medouzu, 2010, u eri prevlasti američkih blizanaca Boba i Majka Brajana, koji su i tada podigli trofej.

Kada je Indijac (rođen 4. marta 1980) prošle godine, takođe s Ebdenom, trijumfovao na turniru iz masters serije u Indijan Velsu, postao je i najstariji pobednik u toj kategoriji takmičenja, najjačoj posle grend slema.

Onda je otkrio da je tajna njegove dugovečnosti u indijskoj kafi, koja mu pomaže u oporavku od mečeva u trećem teniskom dobu. Njegova porodica i drži plantažu čarobnog napitka u Indiji.

Blagodeti indijske kafe i osećanje koje je imao i Đoković: Ode Bopana s 43 godine i u finale Australijan opena 2
Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Bopanino izbijanje na prvo mesto je slično Đokovićevom.

Do vrha, na kojem je već 409 nedelja ukupno, najbolji teniser na svetu je prvi put dosegao 2011.

Da će postati 25. prvi „reket“ od savremenog pokretanja svetske liste 1973. bilo je jasno kada je u polufinalu Vimbldona savladao Francuza Žo-Vilfrida Congu.

Igrao je kao drugoplasirani, a u finalu je pobedio i onoga koga je smenio na čelu. U nezadrživom naletu pred njim je pao i Španac Rafael Nadal.

Bila je to Đokovićeva prva od sedam vimbldonskih kruna i treći grend slem trofej od rekordnih 24, koliko ih je sada u njegovoj riznici.

Srpski as je na šaljiv način preko Instagrama odao Bopani priznanje za njegov podvig.

„Čestitam, Bops. Neverovatno dostignuće. To što si učinio u tako mladim godinama još je i impresivnije“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari