Statističke blagodeti Nadalove povrede: Četiri brojke Novaka Đokovića u Monte Karlu 1Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Novak Đoković je počeo da vraća veru u sebe i drugih u njega.

U svom prvom meču na šljaci posle trijumfa na Rolan Garosu prošle godine preslišao je Rusa Romana Safiulina sa 6:1, 6:2 u drugom kolu turnira iz masters serije u Monte Karlu.

Od sigurne i ubedljive pobede značajnije je što je najbolji teniser sveta zračio zadovoljstvom zbog solidne igre kojom je izmilio ispod kamena razočaravajućeg prvog tromesečja.

Sledeći protivnik mu je Italijan Lorenco Muzeti, dužnik sa stadiona „Renije III“ od prošle godine.

S njim se u osmini finala sastaje u četvrtak.

Đoković u Monte Karlu, gde je debitovao kao 18-godišnjak 2006. porazom u prvom kolu protiv Švajcarca Rodžera Federera (6:3, 2:6, 6:3), a trijumfovao 2013. i 2015, učestvuje 17. put, što je i najčešće, a na turnirima koji su u muškom tenisu najvredniji posle četiri za grend slem 129.

Po  prvom podatku se poravnao sa Francuzom Fabrisom Santoroom i sa španskim asom Rafaelom Nadalom, neprikosnovenim šampionom sa 11 titula.

Kralja šljake je povreda odvojila ne samo od svog najtrofejnijeg mastersa nego i od svih drugih izazova posle poraza protiv Australijanca Džordana Tompsona u četvrtfinalu u Brizbejnu uoči australijskog opena.

U statističkoj trci po kojoj ispisuju istoriju tenisa Đokoviću je odsustvo svog velikog rivala doprinelo da ga u Monte Karlu pretekne po broju učešća na mastersu, koji je začet 1990. kao serija od devet turnira godišnje.

Srpski as od prvog meča, a to je bio poraz u duelu prvog kola u Sinsinatiju 2005. sa Čileancem Fernandom Gonzalezom, kome je pružio žestok otpor – 3:6, 7:6 (9:7), 6:4 – igra, dakle, 129. put.

Više učešća imaju samo „penzioneri“ – Španci Felisijano Lopez (139) i Fernando Verdasko (130) i Federer (138).

Od Đokovića nije daleko Švajcarac Sten Vavrinka, koji je u Monte Karlu 124. učešćem potisnuo sa šestog mesta Španca Davida Ferera.

Vavrinki, koji je nedavno napunio 39 godina, organizator je dao posebnu pozivnicu, ali švajcarski veteran u prvom kolu nije mogao da učini ništa protiv Australijanca Aleksa de Minaura (6:3, 6:0).

Šta je u teniskim svedočanstvima Đokoviću donela pobeda?

Ona mu je 401. na mastersima. Rekorder je Nadal sa 406.

Sa španskim asom se poravnao u rekordu po broju pobeda na prvoj prepreci u masters seriji.

Obojica ih imaju po 115. Sledi Federer sa 114.

Đoković poslednji put nije savladao prvog protivnika upravo u Monte Karlu. Pre dve godine boljom formom u tom trenutku iznenadio ga je Španac Alehandro Davidovič Fokina sa 6:3, 6:7 (5:7), 6:1.

Takvi brideći neuspesi retko su, dakle, snalazili rekordera  masters serije sa 40 titula.

Najsenzacionalnije su odjeknuli na početku 2018, kada je posle šestomesečne pauze i operacije lakta krenuo da obnavlja veličanstvenu karijeru.

Japanac Taro Danijel ga je savladao u Indijan Velsu, a nedugo zatim i Francuz Benoa Per u Majamiju.

U Monte Karlu se okliznuo na zemljanoj podlozi i 2016. protiv Čeha Jiržija Veselog.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari