Uzaludno sporenje s Francuskinjom oko traga loptice, ožučeno krcanje reketa, mnogo grešaka, poraz: Kako je prošao poslednji meč Novaka Đokovića u Monte Karlu? (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Novak Đoković, rekorder sa 40 trofeja na turnirima iz masters serije, ne samo da je jedini s trijumfom na svakom od devet koji se igraju u sezoni nego se na svakom radovao najmanje po dvaput.

Najređe je to bilo u Monte Karlu, na prvom od tri turnira na šljaci u susret vrhuncu na Rolan Garosu.

Najbolji teniser sveta je pobrao lovorike na stadionu „Renije III“ upravo dva puta, 2013. i 2015.

Svojim prvencom je prekinuo zadivljujuću nisku španskog asa Rafaela Nadala, osmostrukog uzastopnog osvajača od 2005, a pobedom u finalu sa 6:2, 7:6 (7:1) ujedno i seriju kralja šljake od 46 mečeva uzastopce bez poraza u Monte Karlu, najdužu na jednom turniru u istoriji tenisa.

Na Azurnoj obali se najbolje i ogledala razlika u pristupu dva velika šampiona sezoni na zemljanoj podlozi.

Nadal, čim bi mu noga stupila na šljaku, počeo bi da se oseća kao riba u vodi i da pravi nezadržive zamahe koji su ga vodili i do 14 trijumfa na Rolan Garosu, što će možda i zanavek biti neponovljivo dostignuće na jednom turniru za grend slem.

Đoković je od Monte Karla tek zagrevao motore za dosezanje do drugih najznačajnijih vrhova u godini.

Otuda je često i bio plen protivnika koji su lošiji od njega, ali su, igrajući na šljaci i do prvog mastersa, već postigli ravnopravan ili bolji nivou forme od favorita.

Danas će mu takav rival biti i Rus Roman Safiulin.

Đoković je, recimo, pao pred prvom preprekom, a u drugom kolu, jer je kao nosilac na početku slobodan, 2022.  protiv Španca Alehandra Davidoviča Fokine.

Uzaludno sporenje s Francuskinjom oko traga loptice, ožučeno krcanje reketa, mnogo grešaka, poraz: Kako je prošao poslednji meč Novaka Đokovića u Monte Karlu? (VIDEO) 2
Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Prošle godine se i s pola snage probio dalje u duelu s ruskim igračem Ivanom Gakinom, ali mu je zatim Italijan Lorenco Muzeti pružio žestok otpor koji ga je, blagodareći i Đokovićevim učestalim greškama (42), uzdigao u junaka.

Nije najbolji teniser sveta igrao loše u tom meču.

Ulagao je veliki napor u barabar borbi, ali je propustio ključne prilike da skrši nadahnutog suparnika, ulivajući mu samopouzdanje da istraje u svojim prilikama.

Bilo je 4:6, 7:5, 6:4 za italijanskog tenisera, koji se osokolio kada je brejkom smanjio Đokovićevo vođstvo na 4:3 u drugom setu. Da je srpski as odmakao na 5:2, sasvim sigurno bi ušao u četvrtfinale.

Tu su Muzetiju izrasla krila.

Na početku sledećeg gema, na servis italijanskog igrača, Đokovića je iz ravnoteže izbacila i višeminutna rasprava s Francuskinjom Oreli Turte, glavnim sudijom meča.

Sporili su se oko međe.

Đoković je uporno tvrdio da je Muzetijev udarac završio u autu iza njegove osnovne linije, ova mu je to poricala, ukazujući na drugi trag loptice koja je, po njenom viđenju, okrznula crtu.

 

„To je jedini otisak. Za mene – to je samo tu“, upirala je Turte prstom u šljaku.

„Gde? Gde? Ne pokazuješ mi tačku“, vapio je zapanjeni oštećeni.

„Ovde je dotakla liniju. Ne postoji drugo mesto“, ostala je nepokolebljiva Francuskinja.

Poen je pripao Italijanu.

Video-prikaz za televizijsko gledalište je pokazao da je srpski as bio u pravu, ali tako nije smatrala i publika na tribinama, koja je izviždala Đokovićevo isterivanje pravde.

 

Pošto je Muzeti oporavnao na 4:4, ožučeni Đoković je, prilazeći klupi za predah, nogom nepogrešivo posred slomio prislonjeni reket.

Nadalje nije uspostavio punu kontrolu nad igrom već je klizio u poraz.

„Nije katastrofa, ali se trenutno osećam loše jer sam izgubio. To je sve. Nije baš sjajan dan za mene, tako da nisam raspoložen za priču“, rekao je Đoković posle meča.

Da rani porazi u Monte Karlu zaista nisu bili smak sveta za najboljeg na svetu, govore tri njegove titule u Madridu, šest u Rimu i tri na Rolan Garosu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari