Stefanović: Šta je trebalo? Da šaljem policiju da tuče ljude? 1Foto: Epa/ ZOLTAN_GEREGELY_KELEMEN

Ministar Nebojša Stefanović izjavio je da je otkazivanje rukometne utakmice juniorki Srbije i tzv. Kosova u interesu bezbednosti Srbije koja ne želi sukobe.

„U interesu naše države, bezbednosti i stabilnosti naše zemlje je da ne dozvolimo bilo kakvu situaciju u kojoj bi se sukobljavali sa svojim narodom, pogotovo ne oko teme oko koje imamo isto mišljenje sa našim narodom“, rekao je Stefanović za Pink.

Objasnio je da ovde nije reč o dve ili tri navijačke grupe, već da se ceo narod protivi tome.

„Šta je bilo alternativa? Da pošaljem policiju da tuče te ljude koji dođu tamo zbog toga da bi igrali nekakvu utakmicu sa Kosovom koje ne priznajemo. Kosovo je sastavni deo naše zemlje. Da igramo utakmicu kojom bismo na jedan grub način pogazili dostojanstvo i suverenitet naše zemlje?“, zapitao je Stefanović.

„Apsolutno ne i apsolutno je bilo nemoguće da se takva utakmica održi. Nećemo da tučemo svoje ljude, nećemo da ulazimo u sukob i izazivamo haos zbog nečega što je zaista i u svakom smislu problematično u političkom pogledu i u pogledu očuvanja našeg integriteta“, naglasio je on.

Stefanović je rekao da naš narod ne želi ovakvu utakmicu, za šta smatra da je potpuno normalno i zbog toga je utakmica zabranjena.

Igranjem utakmice se krši  Ustav

Govoreći o izjavi lidera PSG Saše Jankovića da je odluka Vlade Srbije o zabrani utakmice „licemerna“, Stefanović je rekao da je upravo Jankovićeva izjava licemerna.

„Ovom odlukom stojimo otvoreno u podršci Ustava! Vučić je na najtežem zadatku i u ovim trenucima kada se borimo, Janković je licemer jer nema konkretne poruke sem poziva na haos na ulicama i sukoba unutar naroda. Ovakvim licemernim izjavama Janković zagovara podršku nezavisnosti Kosova“, rekao je Stefanović.

On je podsetio da je policija organizovala brojne manifestacije visokog rizika i da je obezbeđivan Prajd, koji je organizovan da bi se pokazala zaštita prava manjina.

Ipak, organizovanje ovakve utakmice krši naš Ustav jer se radi o meču Srbije i Kosova.

Inače, nakon što je otkazan meč Srbije sa Kosovom, MUP je otkazao i sve ostale utakmice koje je reprezentacija Kosova trebalo da odigra tokom vikenda u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.