Sudar Barse i Reala pred očima sveta: Šta možemo da očekujemo od novog El Klasika? 1Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

U subotu od 16.15 na programu je najvažnija utakmica u španskom fudbalu – čuveni El Klasiko.

Domaćin je katalonski gigant, ali zbog rekontrukcije stadiona Kamp Nou meč će se igrati na Olimpijskom stadionu odnosno stadionu Monžuik kako se zvao od 1929. do 2001. godine.

Real u ovaj derbi ulazi sa bodom prednosti u odnosu na ljutog rivala, pa će baš zato eventualnim remijem biti zadovoljniji gosti.

Ipak u dosadašnjem toku sezone ne briljiraju ni jedni ni drugi. Real ima skor od osam pobeda te po jednog remija i poraza, dok Barselona ima sedam pobeda i tri remija, bez poraza.

Real je izgubio u gradskom derbiju od Atletiko Madrida i to poprilično lako – 3:1, pa ta činjenica možda može da da na značaju uoči ove utakmice.

Barselona se suočava sa povredama, budući da već neko vreme trener Ćavi ne može da računa na Pedrija, Rafinju, Roberta Levandovskog, Frenki de Jonga, Žila Kundea i Serhia Roberta.

To su iskoristili neki novi klinci iz čuvene La Masije da iskoče u prvi plan, a posebno su se treneru nametnuli Fermin Lopez i Mark Giju.

Prvi je asistirao i pogodio mrežu Šahtjora u pobedi 2:1 u okviru Lige šampiona ove srede, a drugi je debitovao golom za Barsu prošlog vikenda protiv Atletik Bilbaa, kada je isti postigao samo 23 sekunde pošto je ušao u igru.

Na taj način je postao najmlađi debitant u istoriji Barselone koji je na svom debiju postigao gol.

Lopez ima 20 godina, a Giju samo 17, pa je jasno da je budućnost Barselone izuzetno svetla.

Ipak, ako je verovati pisanju španskih medija neki od njih će stići da se oporavi za derbi i stavi se na raspolaganje Ćaviju.

Stanje povređenih igrača bilo je glavna tema na konferenciji za medije koja je prethodila El Klasiku, a Ćavi Ernandez je izneo informacije.

Levandovski, Pedri, De Jong, Kunde i Rafinja vežbali su sa ostatkom tima, barem tokom početnog dela poslednjeg treninga pred derbi koji je bio otvoren za medije.

Na pitanje da li će Levandovski i De Jong reći u subotu da su dobro i da žele igrati, Ćavi je odgovorio: „Ako su 100 odsto spremni, nema problema da igraju“.

Sa druge strane i Real ima kadrovske probleme uoči najvećeg meča u španskom fudbalu budući da neće moći da računa na štopera Edera Militana i golmana Tibo Kurtou,  a pod znakom pitanja je i napadač Hoselu.

Realu ovaj derbi dolazi nakon pobede nad Bragom u gostima 2:1 u Ligi šampiona, a trener ekipe mnogo očekuje od tandema Brazilaca u napadu Vinisijus – Rodrigo.

Glavni sudija biće Hesuz Hil Manzano, zbog čega su negodovali iz tabora aktuelnog šampiona Španije budući da smatraju da u utakmicama koje sudi protežira Real, ali promena uoči El Klasika neće biti.

El Klasiko se ponovo igra u ranom popodnevnom terminu kako bi bio dostupan i navijačima na Dalekom Istoku za gledanje uživo, pa se sada već može reći da je Liga odustala od starog termina nedelja od 21 sat za najveću utakmicu koji imaju da ponude.

El Klasiko u brojkama

Utakmica 254

Pobede Reala 102

Pobede Barselone 100

Nerešeno 52

Broj postignutih golova Reala 423

Broj postignutih golova Barselone 415

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari