Danas saznaje: Država iz budžeta časti Partizan dva miliona evra da bi mogao da igra UEFA takmičenja sledeće godine 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Direktor FK Partizan Miloš Vazura poslao je zvaničnu molbu u kojem od Fudbalskog saveza Srbije traži finansijsku pomoć u iznosu od dva miliona evra.

Izvori Danasa iz FSS potvrdili su da je molba iz Humske stigla, ali da će im novac preko srpske „kuće“ fudbala bespovratno donirati Vlada Srbije. Ovo prema našim saznanjima nije prvi put da je FSS samo „protočni bojler“ preko koga zbog propisa mora da se obavi novčana transakcija preko koje neki od večitih rivala dobijaju državni poklon.

U nekim drugim okolnostima FSS bi dao novac iz svoje kase i obavezao crno-bele da vrate dug od premija UEFA naredne sezone (pod uslovom da uđu u grupnu fazu nekog od takmičenja), ali u jeku predizborne kampanje ne postavlja se pitanje da će novac direktno iz državnog budžeta biti otpremljen u Humsku, a da se Savez tu praktično neće ništa ni pitati.

U pismu Vazure upućenom Savezu izražava se bojazan da crno-beli u slučaju da ne dobiju zatraženu pomoć neće dobiti evrolicencu za igranje u UEFA takmičenjima naredne godine.

„Hitno upućujemo ovu molbu da nam pomognete dodelom novčane pomoći kako bismo ispunili sve obaveze propisane finansijskim kriterijumima UEFA u monitoringu koji upravo prolazimo, a kako bismo u narednoj sezoni učestvovali u takmičenju u organizaciji UEFA“, navodi se u pismu u koje je Danas imao uvid.

Dalje se objašnjava da Partizan žali što nije uspeo da se plasira u Ligu konferencije što „predstavlja ogroman finansijski gubitak u godišnjem budžetu kluba“, uz potvrdu celokupno lošeg finansijskog stanja u Humskoj.

„Pretežni deo budžeta kluba je zavisan od UEFA priliva od plasmana u UEFA takmičenjima, te loš sportski rezultat ove sezone izrazito negativno utiče na poslovanje kluba. Klub nije ostvario značajne prilive od transfera igrača u prethodnom prelaznom roku, obzirom da je ciljani plan bio da se ekipa ne rasipa, te je dolaskom kvalitetnih igrača tim dodatno osnažen, sa željom da se ostvari plasman u grupnu fazu Lige konferencija. Kako bismo dalje nastavili da postižemo zapažene rezultate u UEFA takmičenjima i time ujedno promovišemo fudbal i Republiku Srbiju u celini u međunarodnim okvirima potrebna nam je pomoć u iznosu od 2.000.000.00 (slovima: dvamiliona) evra u dinarskoj protivvrednosti“, zaključuje se u pismu Vazure u ime Partizana upućenom Savezu.

Obraćenje Vazure srpskoj „kući fudbala“ dolazi samo nekoliko dana nakon što je optužio trenera Igora Duljaja da laže da igračima kasne zarade i da zbog toga nemaju ni da plate stanarinu.

– Zaista ne znam zašto je Duljaj rekao da igrače izbacuju iz stanova, da nemaju za mleko, kada to nikako nema veze sa činjeničnim stanjem. Jedna grupa momaka, ona koja je bila u klubu i pre prelaznog roka, dobila je plate 15. septembra, a deset dana kasnije zaradu su podigla još jedanaestorica – rekao je Vazura za Večernje novosti.

Partizan je prema saznanju Danasa zbog (pre)ranog ispadanja iz evro takmičenja u ozbiljnoj finansijskoj dubiozi. Novi inostrani igrači dobijaju svoje zarade redovno zbog propisa FIFA po kome fudbaler ako mu duže od dva meseca zakasni plata ima pravo da bez obeštećenja napusti klub (kao što je to svojevremeno bio slučaj sa Takuma Asanom).

Nezvanično, najveći problem imaju domaći fudbaleri koji nisu standardni prvotimci, zatim stipendisti, kao i radna zajednica. Osim nebrige za one koji mesecima ne primaju zarađenu platu, Partizanu problem predstavjaju i novi propisi UEFA po kojima su finansijske kontrole na svakih nekoliko meseci, a ne kao ranije jednom godišnje (kada su se računu za Evropu svodili u martu).

UEFA sada insistira da klubovi imaju potpuno čiste račune, uključujući i uredno plaćeni porez, koji su do prošle godine večiti po navici izbegavali da plate.

Nije poznato da li će zatražena suma, koja će biti uplaćena Partizanu, na kraju biti dovoljna za dobijanje evrolicence sledeće sezone ili će možda do leta crno-belima biti potrebna još jedna donacija. Nije isključeno i da će glavni darodavac sa Andrićevog venca ovu uplatu iskoristiti da u predizbornoj kampanji predstavi kako „isto“ ili „možda čak i više“ brine o Partizanu nego o srcu dražoj Crvenoj zvezdi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari