Sukob Lesora i Petruševa još uvek "traje", samo se preselio na viši nivo: Zvezdu ne zadovoljava izvinjenje trenera i kluba 1Foto: Srđan Stevanović /Starsport

Nemile scene viđene su po završetku susreta između Partizana i Crvene zvezde, a i tri dana nakon večitog derbija su u centru pažnje umesto da to budu igre oba rivala u možda najvažnijoj utakmici u dosadašnjem toku sezone regionalne ABA lige.

Crno-beli su slavili rezultatom 92:81, a nakon poslednjeg zvuka sirene, Matijas Lesor je napao Filipa Petruševa. Udario je rivala, a zatim su svi ostali dotrčali i sprečili sukob većih razmera.

Najpribraniji su u toj situaciji bili igrač Zvezde Stefan Lazarević i sportski direktor Partizana Zoran Savić koji su sprečili teži incident i veću sramotu.

Željko Obradović je tada prišao Petruševu i zajedno sa igračima Crvene zvezde otišao do tunela i otpratio ih sa parketa, pa se na konferenciji za medije i izvinio srpskom reprezentativcu.

„Još jednu stvar želim da istaknem, Matijas Lesor je neverovatan čovek, sa neverovatnom energijom, koji mnogo donosi timu. To što je uradio na kraju utakmice je bespotrebno. Kao trener želim da izvinim Petruševu što ga je dva puta odgurnuo. Da li je provokacija ili nije, to nije razlog. Navijači su nas podigli, ovo je bilo fenomenalno, ali bilo bi bolje da se neke reči nisu čule. Nijedna pobeda na svetu nije važnija od toga da se ponašaš normalno. Ja sam takav“, rekao je Obradović.

Košarkaši klub Crvena zvezda oglasio se saopštenjem sutradan, a u njemu je istakao da očekuje da očekuje da ABA liga do kraja sezone suspenduje igrača Partizana Matijasa Lesora.

„Suspenzijom košarkaša Partizana Matijasa Lesora do kraja sezone zbog udaranja pesnicama košarkaša Crvene zvezde Filipa Petruševa (a ne odgurivanja kako neki tvrde) i kaznama za ‘sjajnu atmosferu’ (disciplinski sudija) i ‘nikada bolje suđenje’ (komesar za suđenje) moraće da pokažu minimum digniteta i želje da očuvaju ovo takmičenje. Ili ga neće biti“, navodi se u saopštenju.

Nakon Crvene zvezde, sa saopštenjem je izašao i KK Partizan koji je naglasio da će pokrenuti internu istragu u klubu protiv francuskog centra.

„Incident koji se dogodio na kraju utakmice između Matijasa Lesora i Filipa Petruševa jeste nešto što se na sportskim borilištima dešava, ali smatramo da je reakcija našeg igrača neprimerena i prenagljena. Bez obzira na to šta je dolazilo sa druge strane, igrač Partizana ne sme da reaguje na taj način i Klub će u skladu sa internim disciplinskim pravilnicima koje su svi igrači potpisali sprovesti sa Matijasom propisanu proceduru. Svakako, Partizan Mozzart Bet će učiniti sve da njegovi igrači više nikada ne učestvuju u incidentima i bez obzira da li su isprovocirani ili ne, uvek budu primer sportskog i viteškog ponašanja“, istakli su iz redova beogradskog tima.

Matijas Lesor se onda u izjavi za Mozzartsport izvinio košarkaškoj javnosti u Srbiji.

„Prvo, želim da se izvinim navijačima i ljudima koji nas podržavaju, i onima koji vole isport. Kao i navijačima koji su mi iskazali su mi neverovatnu ljubav i poštovanje, takođe mojim saigračima, stručnom štabu i celoj organizaciji što sam onako reagovao. Zbog prezentovanja sebe i ovog kluba u lošem svetulu. Kao sportisti moramo da se držimo visokih standarda, i moramo uvek da se ponašamo primereno u svakoj situaciji. Međutim, hteo bih da naglasim: prvi put u devet godina profesionalnog bavljenja košarkom sam akter ovakvog incidenta, za razliku od drugog protagoniste koji ima istoriju učešća u ovakvim situacijama i haosu. Osetio sam potrebu da zaštitim sebe i moje dostojanstvo nakon brojnih provokacija i nakon što me je dotični u četvrtoj četvrtini udario. Ne toliko jako, ali dovoljno da mi izbije vazduh. Da su to bile samo reči, ne bih uopšte reagovao. I ostavio bih to na čistoj košarkaškoj borbi, ne bih izgubio pribranost, kao što jesam. Ovo nije izgovor, ali verujem da naši navijači i navijači uopšte, koji su gledali jučerašnju utakmicu, trebalo bi da znaju šta se desilo. Istina je da nisam napao, već reagovao. Nažalost, na način koji je pogrešan, na način koji ne bi trebalo da se desi na košarkaškom terenu. Trebalo je samo da uživam u velikoj pobedi sa mojim saigračima i navijačima“, rekao je Lesor za „Mozzartsport“.

Zatim se Crvena zvezda oglasila novim saopštenjem u kojem je navela da je „šokirana lažima“ Lesora.

„KK Crvena zvezda šokiran je lažima koje je u svojoj izjavi naveo prvotimac i svojevrsni novi vođa navijača južne tribine Matijas Lesor.

Pomislili smo nakon ove izjave u kojoj je izneo grube neistine po kojima je srpski reprezentativac i prvotimac Crvene zvezde Filip Petrušev ‘izbio vazduh’ žrtvi Matijasu Lesoru, da je možda potrebno da se izvinimo čoveku koji je usred Beograda kao gost na privremenom radu u Srbiji i Beogradu, uličarski, pesnicama napao srpskog reprezentativca.

Svoju ‘srceparajuću’ (i neistinitu) ispovest Matijas Lesor kome ovo nije prvi put da izaziva incidente, (podsetićemo na utakmicu u finalnoj seriji ABA lige prošle sezone kada je krenuo u obračun sa navijačima u Pioniru, sramnim slikama sa reprezentativcima Srbije Kalinićem i Petruševim, udaranje Kampaca u Nišu), biće u prilici da ponovi pred nadležnim organima, jer će shodno zakonima Republike Srbije u kojoj zarađuje (veliki) novac biti dužan da da izjavu o fizičkom napadu na igrača Filipa Petruševa nakon čega će Tužilaštvo doneti odluku o pokretanju krivične prijave.

Ovom prilikom obaveštavamo javnost da će izjavu u prostorijama gradskog MUP u sredu dati i reprezentativac Srbije i prvotimac Crvene zvezde Filip Petrušev.

KK Crvena zvezda podseća da je zahtevao od čelnika ABA lige suspenziju do kraja sezone za Matijasa Lesora na čiju žalost, postoje snimci o svojevrsnoj ‘odbrani’ mučkim udarcima pesnicama!“

Disciplinska komisija ABA lige će uskoro zasedati i u najkraćem mogućem roku doneti odluku u vezi sa incidentom koji se dogodio na kraju meča. Lesora sigurno čeka kazna, a da li će i koliko morati da pauzira kada je ABA liga u pitanju, ostaje nam da sačekamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari