Superliga jača od korona virusa 1Foto: STARSPORT

Iako je statistički gledano manje građana bilo zaraženo korona virusom u aprilu i maju kada se fudbal nije igrao, danas će ipak početi nova sezona u Superligi Srbije.

Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje virusa kovid 19 dao je odobrenje da prvenstvo može da startuje po planu, ali ono će se do daljeg odvijati bez prisustva gledalaca.

Favoriti za osvajanje pehara su već tri decenije isti: Crvena zvezda i Partizan. Među one koji iz drugog plana vrebaju pehar spadaju Vojvodina, TSC i Čukarički.

Ipak, istorija je pokazala da favoriti iz senke uvek ostaju u senci pošto je u 30-godišnjoj istoriji od početka raspada Jugoslavije samo Obilić 1998. uspeo da prekine mantru po kojoj su Partizan i Zvezda pretplaćeni na titule, mada je i taj pehar „vitezova“ pod velikim upitnikom zbog još veće pomoći arbitara.

Za srpski fudbal bi svakako bilo dobro da neko uspe da bar na sezonu prekine dominaciju crveno-belih i crno-belih.

Međutim, u sistemu gde se maltene svi „ostali“ klubovi dele na one koji su ili za Zvezdu ili za Partizan na glasanju u Zajednici klubova to je praktično neizvodljivo.

U nedostatku veće neizvesnosti za vrh tabele, ona neće izostati kada je u pitanju dno.

U Prvu ligu Srbije narednog leta će morati da ispadne čak šest ekipa, zbog čega se očekuje ne samo velika već i veoma prljava borba, naročito u prolećnom delu prvenstva.

Superliga Srbije imaće ove godine mnoge specifičnosti po kojima odskače od svih prethodnih, a glavna je ta da će imati rekordnih 20 klubova (samo je 1999. Prva liga SR Jugoslavije imala 21 tim).

Ove sezone neće biti plej-ofa i plej-auta (nije ga bilo ni prošle, ali zbog korone), pošto će zbog glomaznosti takmičenja samo u dvokružnom sistemu svaki klub odigrati po 38 utakmica.

Prvi deo sezone trebalo bi da se završi 16. decembra, a prolećni da počne 6. februara, što će zimsku pauzu učiniti neobično kratkom od samo mesec i po dana.

Zbog svega toga nema mnogo manevarskog prostora za eventualno odlaganje mečeva, jer bi onda morali da se igraju u drugoj polovini decembra i januaru, kada je većina superligaških terena zbog vremenskih prilika pretvorena u kaljugu.

Zbog utakmica Kupa Srbije, evrokupova, mečeva nacionalnih selekcija, u redovnim jesenjim i prolećnim terminima praktično nema mesta ni za jedno odlaganje.

Od ove sezone treneri će imati obavezu da utakmicu započnu sa najmanje dvojicom igrača koji imaju najviše 21 godinu, kao i da na klupi imaju još dva fudbalera rođena posle 1. januara 1999. Prostom matematikom lako se dolazi do brojke da ćemo u najjačem domaćem takmičenju moći da gledamo čak 80 potencijalnih mladih reprezentativaca Srbije, a vreme će pokazati da li će to doneti i kvalitet u nacionalnoj selekciji.

Treneri će imati prednost što će umesto sedam igrača od sada na klupi imati na raspolaganju 12 fudbalera (pravilo koje je odavno uvela Serija A).

Fudbalski savez Srbije se pobrinuo da ni na startu ove sezone ne izostanu kontroverze, koje su prethodnih godina, pa čak i decenija, postale uobičajeni dekor domaćeg takmičenja.

Srpska „kuća“ fudbala je najpre još u maju donela odluku da će se popunjavanje upražnjenih mesta u takmičenjima, u slučaju odustanka nekog kluba, rešavati tenderom.

U pitanju je do sada u Evropi neviđeni sistem po kome klub koji je recimo deseti na tabeli Prve lige Srbije može da ponudi više novca od petoplasiranog i tako uđe u viši rang.

Međutim, na kraju je FSS čak i ovo pravilo prekršio jer je bez validno raspisanog konkursa promovisao Novi Pazar u superligaša (Grafičar odustao od ulaska), koji je u PLS završio na desetom mestu.

Još zanimljivije je da petoplasirana Kolubara, koja je po rezultatima trebalo da bude prva sledeća posle Grafičara koja ulazi u Superligu, nije imala nikakvu primedbu na ovavku odluku.

Paradoks je da je ista ta Kolubara dekretom FSS godinu dana ranije na silu ugurana u PLS, pa se može pretpostaviti da sadašnjim ćutanjem ustvari čine kontrauslugu.

TSC, Proleter i Zlatibor neće igrati kao domaćini utakmice na svojim stadionima.

Proleter će i ove sezone u nedostatku uslova na stadionu u Slanoj Bari kod Novog Sada svoje mečeve igrati na „Karađorđu“.

Zlatibor će biti domaćin na stadionu Slobode u Užicu.

TSC će i ove sezone igrati u Senti, ali treba naglasiti da je za razliku od prethodno nabrojanih to klub koji trenutno gradi moderan stadion u Bačkoj Topoli.

Derbi prvog kola igraće se već danas (19.00) upravo u Senti gde će TSC dočekati Vojvodinu. Zanimljivo je i to da je TSC jedini klub iz Superlige koji je ovog leta obavio pripreme u inostranstvu (u Mađarskoj).

Prvi put posle tri decenije su čak i Zvezda i Partizan zbog korone bili primorani da ne napuštaju Srbiju.

Crno-beli su glavni deo priprema obavili na Zlatiboru, dok su crveno-beli trenirali na Divčibarima.

Kada su u pitanju večiti rivali, treba napomenuti da je prvi njihov međusobni okršaj zakazan za 17. oktobar na stadionu Partizana.

Prolećni večiti derbi trebalo bi da se na „Mitiću“ odigra 7. aprila. Kraj šampionata predviđen je za 19. maj, a finale Kupa Srbije za 26. maj.

Brojke

*20 klubova

*38 kola

*6 klubova ispada u PLS

*2 igrača do 21. godine u prvom timu

*12 umesto 7 igrača na klupi

Prelazni rok do 5. oktobra

Ova sezona biće specifična i po tome što će prelazni rok, odnosno mogućnost registracije novih igrača, trajati čak do 5. oktobra. Do tada će biti odigrano čak 10 kola.

Jovan Markoski kao srpski Bufon

Vezista Napretka Jovan Markoski biće sa 40 godina najstariji igrač Superlige. Karijeru je počeo u Radničkom iz Obrenovca 1997, a 2000. godine je čak zabeležio i pet mečeva u dresu Crvene zvezde. Rekorder na evropskim terenima je još uvek golman Juventusa Đanluiđi Bufon, koji ima 42 godine.

Rasporedpetak

TSC – Vojvodina               19.00

Spartak – Zlatibor             19.00

Mladost – Javor                20.00

subota

Napredak – Partizan       17.30

C. zvezda – Novi Pazar 19.30

Radnički (N) – Metalac   19.30

Mačva – Bačka   19.30

Proleter – Rad   19.30

Čukarički – Inđija              19.30

Voždovac – Radnik          19.30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari