Superligaši igraju korona rulet 1Foto: STARSPORT

Korona rulet bi za fudbalere Superlige i Prve lige Srbije lako mogao da postane ruski rulet ukoliko bi neki od igrača dobio ozbiljnije simptome virusa kovid 19.

Ovu igru srpski fudbaleri nažalost ne mogu da izbegnu pošto su mnogi klubovi pripreme započeli bez testiranja svojih igrača.

Razloga je nekoliko, od toga da igrači ne mogu da stignu na red za testiranje usled sve većeg pritiska obolelih na kovid ambulante, do toga da klubovi nemaju novca da plate proveru svih fudbalera i zaposlenih.

Najteža je situacija na jugu Srbije gde je praktično testiranje na zahtev poslednjih dana nemoguće obaviti. Radnički iz Niša je imao dva zaražena fudbalera i jednog člana stručnog štaba.

Klub sa Čaira se prema nezvaničnim saznanjima Danasa u više navrata obraćao Kriznom štabu u Nišu, ali do sada nije dobio nikakav odgovor.

Da stvar bude gora, u Radničkom sumnjaju da imaju još zaraženih igrača pošto postoji nekoliko fudbalera koji imaju simptome, ali nisu testirani, a u klubu ne znaju ni da li će i kada uopšte doći na red za testiranje.

Uprava kluba je prema nezvaničnim saznanjima u velikoj dilemi da li da uopšte započinje pripreme, mada ih s druge strane pritiska vremenski rok jer bi tim ipak trebalo da što pre započne uigravanje pošto Superliga startuje 1. avgusta.

Većina klubova Superlige ipak je uspela da obavi testiranje fudbalera, što nažalost nije slučaj i u Prvoj ligi Srbije.

Mnogi klubovi nisu uspeli da kao na primer Crvena zvezda i Partizan preko „veze“ dobiju ekspresno rezultate testova, dok drugi ne kriju da jednostavno nemaju novca za takav poduhvat.

Postoje i oni koji žele da obave testiranja, ali su jednostavno zakasnili, pošto je zbog pogoršanja epidemiološke situacije sada skoro nemoguće obaviti masovno testiranje na zahtev, a dobiti rezultate u razumnom roku.

Svim predstavnicima klubova s kojima smo razgovarali zajedničko je to da ne žele da problem iznesu javno, uzdajući se da bi preko političkih kontakata koji su članovi vladajuće stranke možda ipak mogli da do početka sezone obezbede besplatno ili brzo testiranje za igrače i radnu zajednicu.

Nije teško ustanoviti i da što je niži rang takmičenja, to je manja mogućnost da će klubovi testirati igrače.

U Srpskoj ligi i nižim rangovima igrači su praktično prepušteni sami sebi.

Klubovi zbog amaterskog nivoa nemaju novac ili ga štedljivo troše samo na fudbalere koji su bili u kontaktu sa nekim ko je zaražen ili imaju jasne simptome korona virusa, a iz nekog od razloga nisu besplatno testirani u Kovid ambulanti (nisu stigli na red ili je nestalo testova).

Fudbalski savez Srbije teoretski nema ni obavezu ni pravnu mogućnost da bilo koji klub natera da testira igrače, ali praktično bi morao da se ozbiljno pozabavi ovim problemom kako bi se sprečio kolaps takmičenja usled eventualne masovne zaraze.

Tek završena sezona Superlige pokazala je da je dovoljno da samo jedan klub ima prvotimca koji je kovid pozitivan i da se zaraza potom brzo može proširiti na ostale timove.

Darko Ramovš, generalni sekretar Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije, ističe za Danas da ova organizacija sprovodi sve mere Kriznog štaba Vlade Srbije i da su klubovi dobili uputstva kojih moraju da se pridržavaju.

On napominje da se situacija prati non-stop i da bi Superliga i Prva liga Srbije trebalo da počnu po planu (1. i 15. avgust), a da će u četvrtak biti obavljeno izvlačenje takmičarskih brojeva, odnosno određivanje rasporeda igranja utakmica.

– Niko sada ne može sa sigurnošću da kaže šta će biti 1. avgusta. Tako i mi pratimo situaciju iz dana u dan. Bilo je pojedinačnih slučajeva korone i pred kraj prošle sezone, ali su srećom oni brzo otkriveni i ti igrači su izolovani. Klubovi znaju šta treba da rade i verujem da će se ponašati odgovorno jer je to u interesu svih. U Superligi je lakša situacija jer klubovi uglavnom imaju svoje trening centre, čime su smanjili rizik od zaraze, dok je u nižim rangovima situacija drugačija. Ja bih voleo da mi kao Zajednica možemo da se poredimo sa Premijer ligom ili Bundesligom i da napravimo iste uslove koji tamo važe, ali je to naprosto nemoguće. To je kao da vozite bicikl i poredite se sa nekim ko pored vas prolazi u „ferariju“. Mislim da smo u ovim okolnostima stvorili najbolje moguće uslove za igranje i nadam se da neće doći do masovne zaraze po ekipama. Za to je preduslov i da klubovi budu odgovorni i odmah izoluju svakog igrača sa simptomima ili sumnjom na Kovid – napominje Ramovš.

Engleska Premijer liga saopštila je u ponedeljak da posle 12. runde testiranja nije bilo ni jednog pozitivnog rezultata na Kovid-19. Premijer liga po nalogu Vlade Velike Britanije na svakih šest dana sprovodi testiranje 1.973 osobe, odnosno sve fudbalere, trenere i zaposlene u klubovima.

Tokom prošle runde testiranja zabeležen je samo jedan slučaj zaraze i toj osobi i kontaktima je određena samoizolacija.

U Premijer ligi je do sada ukupno sprovedeno 16.280 testova i otkriveno je 19 pozitivnih osoba.

Fudbaleri klubova u Engleskoj dobili su strogu naredbu da van kluba ne smeju da budu u kontaktu ni sa kim osim sa članovima uže porodice, odnosno samo sa onima sa kojima žive zajedno, dok su za kršenje ove naredbe predviđene novčane kazne.

Bez zaraženih fudbalera je i Bundesliga koja takođe ima striktna pravila ponašanja, od razmaka pri izlasku iz svlačionica, dok toga koliko fudbalera sme istovremeno da se tušira (najviše dvojica).

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, kaže da „formalno pravno ne postoji regulativa u okviru našeg fudbala koja bi regulisala trenutno stanje sa kovidom 19“.

– To u praksi znači da bi klubovi mogli da kažnjavaju igrače ako bi odbili da treniraju, između ostalog i zbog toga što ne postoji nikakva odluka države u ovom trenutku, osim mera koje se odnose na javni otvoren i zatvoren prostor. Sindikat već godinama insistira i upozorava na sve anomalije koje se dešavaju u našem fudbalu pa i na trenutno stanje sa kovidom 19. Inače, nama je poznato u praksi da FSS i klubove zdravlje igrača ne interesuje previše, čast izuzecima. U praksi smo imali i sudske postupke zbog odbijanja klubova da plate operacije ili oporavak za igrače, a među njima su bili i neki od naših najvećih klubova – zaključuje Poledica.

Jedan fudbaler zarazio 20 igrača

Bizarna situacija viđena je u bugarskom šampionatu na meču između Carskog sela i Černog mora. Posle utakmice je više od 20 fudbalera i zvaničnika bilo pozitivno na korona virus, a sumnja se da su se svi zarazili od jednog igrača koji je bio pozitivan, Martina Kavdanskog. Iz Carskog sela navode da je došlo do nesporazuma u laboratoriji jer su svi rezultati koji su dostavljeni dan pre meča bili negativni. Međutim, dan kasnije su iz laboratorije potvrdili da je napravljena greška i da je Kavdanski utakmicu igrao zaražen virusom.

BiH razmišlja odlaganje prvenstva

Predsednik Odbora za takmičenje Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Miodrag Lale rekao je da postoji mogućnost odlaganja početka prvenstva zbog povećanja broja zaraženih igrača. U FK Mladost iz Doboja zaraženo je deset igrača i dva trenera (devetoro je u bolnici u Zenici), dok su na Kovid-19 pozitivni i pojedinci iz Zrinjskog i Veleža. Lale je istakao da je situacija trenutno „alarmantna“ i da se zbog toga razmatra odlaganje kao najbezbednije rešenje.

Zvezda i Partizan u problemu

Crvena zvezda i Partizan su u najvećem problemu ukoliko dođe do epidemije širih razmera u njihovim redovima, kao i Vojvodina i TSC koji takođe treba da igraju kvalifikacije za evrokupove. UEFA još uvek nije donela konačnu odluku, ali će verovatno svi klubovi imati obavezu testiranja igrača pred svako kolo kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope. Još uvek nisu donete odluke šta će se dešavati ako neki klub zbog korone ne može da igra, ali je teško verovati da će UEFA uspeti da pronađe drugi termin u već previše gustom rasporedu evropskih mečeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari