Surov sistem do polufinala EP 1Rukometaši Crne Gore foto EPA-EFE/Zsolt Czegledi

Sistem takmičenja na velikim rukometnim prvenstvima možda je i najsuroviji, u poređenju sa ostalim kolektivnim sportovima, pošto je godinama unazad izbačena četvrtfinalna faza. Identična pravila važe i na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj.

Posle prve faze, koju su rukometaši Srbije završili na neslavan način, dvanaest najboljih selekcija, po dve prvoplasirane iz svih grupa, formirale su dve grupe sa po šest reprezentacija.

Jasno je da će konkurencija biti velika; želja mnogo, a mesta za prolaz u polufinale samo za po dve najbolje. Utisak je da je grupa u kojoj su Francuska, Danska, Hrvatska, Island… kvalitetnija u odnosu na onu u kojoj su Španija, Poljska, Nemačka, Rusija, Norveška…

Grupa I za ljubitelje rukometa na našim prostorima biće interesantnija i zbog činjenice da se u njoj nalaze Hrvatska i Crna Gora. Nijedna od te dve reprezentacije nije prenela bodove u narednu fazu; s tim u vezi, za eventualni plasman u polufinale neće imati prava na kiks.

Crnogorci su samim prolaskom grupe napravili istorijski uspeh, u konkurenciji Francuske, Danske, Islanda i Hrvatske male su im šanse. Francuzi i Danci su favoriti, posebno „vikinzi“ koji su u prvom delu šampionata ostavili, možda i najbolji utisak.

U drugoj grupi, samo na pogled deluje da će se takmičiti kvalitativno bolje reprezentacije, međutim u uvodnom delu od većine njih nije viđen neki posebno intenzivan rukomet. Nemačka, Španija i Rusija preneli su bodove u drugu fazu.

Norvežani su neprijatno iznenadili i činjenica da nisu preneli bodove stavlja ih u veoma nezavidnu poziciju. Za njih bi poraz od Rusije u grupnom delu takmičenja mogao da bude ključan kada su im krajnje ambicije u pitanju. Norvežane očekuju teška iskušenja u duelima sa Švedskom, Španijom, Nemačkom i Poljskom.

Iako u sastavu imaju asove formata Sagosena, Bertolda, Guleruda, Reinkinda, Sandera biće u neprilici da neće smeti da izgube nijedan od predstojećih derbija sa Španijom i Nemačkom, reprezentacijama koje su prenele bodove.

Rusija je prijatno iznenadila trijumfom nad Norveškom. Puleni Velimira Petkovića sa prenešenim bodovima imaće dovoljno motiva da nastave sa dobrim igrama i u mečevima protiv selekcija koje, osim Španije, nisu kvalitativno na višem nivou.

Švedska sa Gotfridsonom, Bergendalom, Klarom, Ekbergom, Sandelom… sigurno ima potentan sastav ali je tokom šampionata ubedljivim porazom od Španije i remijem sa Češkom naznačila ozbiljne pukotine u oba pravca igre.

Raspored i tabele

Grupa I

Crna Gora – Hrvatska          15.30

Francuska – Holandija        18.00

Danska – Island        20.30

Tabela:Danska 2, Francuska  2, Island 2, Hrvatska 0, Holandija 0, Crna Gora 0.

 

Grupa II

Rusija – Švedska       15.30

Nemačka – Španija  18.00

Poljska – Norveška  20.30

Tabela: Nemačka 2, Rusija 2, Španija 2, Poljska 0, Norveška 0, Švedska  0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari