Suspendovan fudbal na Kipru zbog bombaškog napada na automobil sudije 1Foto: Epa FRANCK ROBICHON (Arhiva)

Fudbalski savez Kipra odložio je sve utakmice na neodređeno zbog protesta sudija jer je na automobil njihovog kolege bačena bomba.

Savez je prethodno incident u kom je uništeno vozilo Andreasa Konstantinua nazvao „aktom terorizma“ koji unosi strah među sudijama i šteti sportu.

Događaji su usledili nakon što je UEFA ocenila sumnjivim tri utakmice druge lige Kipra i dve u kupu te zemlje.

Navodi UEFA podstakli su predsednika Kipra Nikosa Anastasiadesa da obeća da će „očistiti sport“, što je iritiralo sudije koje su ga direktno optužile da podriva napade na njih.

„Nećemo više tolerisati neke zločinačke elemente koji nemaju nikakve veze sa sportom da ucenjuju ime kiparskog fudbala i države“, izjavio je Anastasiades.

Anastasiades je naveo da je vreme za „čišćenje kuće“ kako bi navijači mogli da se vrate na tribine bez straha ko je i kako ratovao.

Sudije su reagovale povodom njegove izjave da su neki arbitri u dosluhu sa korumpiranim pojedincima, što je dovelo da se upre prstom u Kipar.

„Takve izjave su nepravedno obojile sve sudije i pokrile su one koji su zapravo odgovorni. Oznake zvaničnika i sportskih novinara targetiraju sudije i samo dolivaju ulje na vatru i podrivaju potencijalne napade“, saopšilo je udruženje kiparskih sudija.

Ministar pravde Džordž Savides je u petak sazvao improvizovani sastanak sa predsednikom Fudbalskog saveza Kipra Jorgosom Kumasom i šefom policije Kiprosom Mihaelidesom kako bi razgovarali o povlačenju sudija i navodima o nameštanjima utakmica.

Savides je rekao da će biti teško doći do srži slučaja jer informacije koje je dostavila UEFA ne ukazuju ko je odgovoran za bilo kakvo nameštanje.

On je izrazio nadu da će neki ljudi „progovoriti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari