Švajcarci "delijama" ne veruju 1Foto: STARSPORT

Jang Bojs je upozorio navijače Crvene zvezde da će na stadionu „Švajcarska“ u Bernu u sredu, na prvom meču plej ofa za ulazak u Ligu šampiona, moći da budu samo u tačno određenim sektorima za gostujuće simpatizere.

To znači da će fanovi Zvezde moći da kupe samo 1.500 od ukupno 32.000 ulaznica, koliko inače po propisima UEFA Jang Bojs mora da obezbedi gostima.

Karte za „delije“ prodavaće se isključivo preko Crvene zvezde i neće ih biti moguće kupiti u Švajcarskoj. U praksi, to znači da bi i gastarbajteri iz Švajcarske i okolnih zemalja, koji planiraju da dođu na utakmicu, morali da do ulaznica dolaze preko Beograda. Iz Jang Bojsa su upozorili da na stadion u druge sektore neće biti pušten niko ko je navijač Zvezde. Ostaje, naravno, da se vidi da li će i kako ova mera biti sprovedena u praksi (verovatno neće biti pušteni samo oni s crveno-belim obeležjima).

U međuvremenu je upozorenje Jang Bojsa u srpskoj javnosti, odnosno većini medija, dočekano sa negodovanjem, mada nije tajna da „delije“ nisu rado viđeni gosti u evropskim metropolama zbog huliganizma koji se ponavlja iz godine u godinu. Navijači Zvezde uspeli su da steknu samokontrolu kada je u pitanju ponašanje na stadionu, ali zato van njega „nadoknađuju“ sve ono što ne ispolje tamo gde bi UEFA mogla da žestoko kazni njihov klub.

Prošle godine je u Parizu pre meča Lige šampiona protiv Pari Sen Žermena došlo do tuče „delija“ i simpatizera francuskog kluba. Zvezda se od ozbiljnije kazne UEFA izvukla samo zato što, barem javno, nije organizovano vodila navijače pošto je imala zabranu. Do zabrane je došlo zbog toga što je u poslednjoj rundi kvalifikacija u Salcburgu (na stadionu bilo oko 10.000 fanova srpskog kluba), nekoliko stotina „delija“ po završetku meča uletelo u teren i spopalo igrače da im daju dresove. Veći incident je u Austriji izbegnut zahvaljujući proceni redarske službe i lokalne policije da je bolje da ne potiskuju navijače sa terena.

„Nemirni duh navijača Zvezde“, kako huliganizam pogrešno naziva većina domaćih medija, došao je do izražaja i na nedavnom gostovanju u Helsinkiju kada su se na internetu pojavili mnogobrojni snimci kako srpski navijači jure po ulicama pristalice domaćih. Pre samo tri godine bugarska policija je prilikom Zvezdinog gostovanja Ludogorecu uhapsila 45 navijača crveno-belih. Da huligani Zvezde ne prezaju ni od čega moglo se videti i pre 15 godina kada ih je klub zajedno sa igračima vodio istim avionom u Ajndhoven na meč protiv PSV-a. „Delije“ su tada u sred leta divljale po avionu i po tvrdnjama prisutnih dovele u opasnost i samu letelicu, a JAT je kasnije klubu ispostavio račun na 50.000 evra zbog demoliranja unutrašnjosti vazduhoplova. Od tog momenta je klub uveo praksu da navijači ne smeju više da putuju istim avionom sa upravom i igračima, što je kasnije kao predsednik kluba Dragan Stojković Piksi jednom prekršio, ali se brzo i pokajao.

Crvena zvezda je u bliskoj prošlosti u više navrata igrala evropske mečeve bez publike, upravo zbog ponašanja svojih navijača. Postoji priča da je uprava uspevala da se dogovori sa „delijama“ sa severne tribine, a da su na gostovanjima ustvari probleme pravili gastarbajteri na koje klub nije mogao da utiče. Zbog toga ne treba ni isključiti mogućnost da je ovo strogo upozorenje Jang Bojsa možda izdato i posle dogovora sa Beogradom.

VAR na „Rajku Mitiću“

Crvena zvezda će na stadionu „Rajko Mitić“ postaviti VAR tehnologiju koja je prema propisima UEFA neophodna za plej of rundu. Postavljanje kamera i kontrolne sobe sa 12 monitora finansiraće UEFA, a u slučaju da crveno-beli ne uđu u Ligu šampiona sve će biti odmah uklonjeno. Ukoliko Zvezda uđe u fazu po grupama LŠ, ova tehnologija će se koristiti samo na tim mečevima. Fudbalski savez Srbije najavio je da će se u domaćem fudbalu VAR koristiti tek od 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari