Sve staje u 60 minuta 1Foto: EPA-EFE/ FRANCK ROBICHON

Ženska rukometna reprezentacija Srbije u tišini je ispraćena na prvenstvo sveta u Japanu, jer se od tog našeg nekada trofejnog sporta odavno ne očekuje mnogo na velikim takmičenjima, a mogla bi da bude dočekana uz fanfare.

Ako ovog jutra, u dalekom Kumamotou, u meču zadnjeg kola druge runde šampionata pobedi Dansku ili najmanje remizira sa Skandinavkama, a rezultati druge dve utakmice grupe I joj budu išle na ruku, pa ode u kvalifikacije za Olimpijske igre u istoj zemlji sledeće godine i(li) se čak probije do polufinala SP.

Mogućih raspleta borbe za Top 4, u konkurenciji u kojoj su još vodeća Norveška, njen prvi pratilac Nemačka, s našim devojkama bodovno izjednačena Holandija i najlošije rangirana Južna Koreja, ima toliko da bi svako mozganje u stilu šta bi bilo kada bi bilo samo potrošilo potrebnu mentalnu energiju devojaka.

A selektor LJubomir Obradović po svaku cenu želi da izbegne takav scenario.

– Nismo očekivali ovo, nismo ni ono… Moramo da ćutimo i čekamo da se sve završi, da ne gledamo na rezultate. Moramo pokušati da se spremimo i pobedimo Dansku. Ako bude dovoljno, bude. Iskoristićemo dan odmora da odvedem devojke na izlet u botaničku baštu. Vrlo je važno da se naspavaju jer su utakmice jako teške i zahtevne. Fizioterapeuti će odraditi svoj deo posla, jer nam Jovana Stoiljković zaista treba, mnogo se žrtvuje – mirno je juče zvučao prekaljeni stručnjak, pre svega za muški rukomet, jer zna iz prve ruke koliko rezultatski imperativ može da veže noge i ruke onda kada je to najmanje potrebno.

Logično, njegove izabranice su nešto uzbuđenije u iščekivanju biti ili ne biti 60 minuta, jer su zajedno retko igrale ovoliko važan duel, a imaju priliku da baš one donesu prvo učešće na Igrama srpskom ženskom rukometu, posle razlaza sa Crnom Gorom i propuštenih OI u Pekingu 2008, Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. godine.

– Srce mi je puno posle pobede nad Nemačkom. Sada nas očekuje Danska, koju dobro poznajemo. Igrale smo već sa njom na velikim takmičenjima. Spremićemo se dobro – obećava naše levo krilo Dijana Radojević.

Levi Marija Obradović nudi „recepturu“ za potreban uspeh na Dalekom istoku, kome su prethodile tri pobede (protiv Angole, Kube i Slovenije) i dva poraza (od Norveške i Holandije) u prvoj fazi, te dva trijumfa u Top 12 (nad Južnom Korejom i Nemačkom).

– Borile smo se i nismo padale protiv Nemačke, na isti način moraćemo da igramo i protiv Danske – jasno je našoj golgeterki da će možda jedna lopta odlučiti osvajača važnih bodova, kao što je bio slučaj u foto-finišu okršaju sa „pancerkama“, kada je Kristina Liščević iz sedmerca pogodila pobedu.

– Danska je izuzetno jak protivnik, ali pokušaćemo da iskoristimo na najbolji način dan pauze, oporavimo se i izađemo spremne na teren. Idemo na još jednu pobedu – kategorična je junakinja prethodnog meča, a kratka izjava golmana Jovane Risović samo zaokružuje očigledan timski optimizam.

– Idemo po treću pobedu – poručila je ona sa Dalekog istoka, a nacija čeka da sa ostalim reprezentativkama još jednom s reči pređe na dela.

Grupa I

1. Norveška 6

2. Nemačka 5

3. Holandija 4

4. Srbija 4

5. Danska 3

6. Južna Koreja 2

3. kolo

Holandija – Južna Koreja 07.00

Srbija – Danska 10.00

Norveška – Nemačka 12.30

Zlatne devedesete Danske

Danska spada u države sa bogatom istorijom ženskog rukometa, ali još od početka 2013. godine i Svetskog prvenstva u Beogradu (3. mesto) čeka na medalju na velikim takmičenjima. Osvajač tri olimpijska zlata (1996, 2000. i 2004), jedne planetarne titule (1997) i tri kontinentalne krune (1994, 1996, 2002), na ovo SP došla je kao šestoplasirana na prošlom šampionatu i osmoplasirana na poslednjem EP.

Rusija u polufinalu, Španija blizu

U drugoj grupi su stvari mnogo jasnije pre zadnjeg kola, jer je Rusija jučerašnjim slavljem protiv Crne Gore (35:28) tu zemlju ostavila bez olimpijskih kvalifikacija i mesta u polufinalu, a sama otišla u borbu za medalje. Posle 33:31 protiv Japana reprezentacija Španije je na pragu Top 4, odakle je mogu oterati samo poraz u sutrašnjem derbiju sa „zbornajom“, odnosno ubedljiv trijumf Švedske nad Crnom Gorom, pošto su plavo-žute već ispunile isti uslov juče protiv Rumunije (34:22). Trenutni plasman je u grupi II je: Rusija 8, Španija 7, Švedska 5, Crna Gora 4, Japan 0, Rumunija 0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari