Sve za evropsko zlato 1Foto: Tviter

Raspored utakmica druge faze Evropskog prvenstva za rukometašice hteo je da se Srbija već u prvom kolu „izmeri“ sa reprezentacijom iz najužeg kruga favorita za preuzimanje titule od „večitih“ kontinentalnih vladarki iz Norveške, jer je Rusija u Francusku stigla kao aktuelni olimpijski šampion i iz startne runde EP ponela četiri boda, kao jedina s takvim kapitalom u I grupi.

Posle četiri svetska i jednog olimpijskog zlata, mada je Rusija učestvovala na svakom dosadašnjem EP još nije uspela da prekine dominaciju Norveške, već je do pobedničkog postolja stizala kao srebrna (2006. u Švedskoj) i bronzana (2000. u Rumuniji i 2008. u Makedoniji), pa će postava podmlađena posle OI 2016. u Rio de Žaneiru probati prvi put da ode do kraja. Oslonjena na pojedinačni ekstra kvalitet i liderske sposobnosti zvanično najbolje rukometašice poslednjih Igara – Ane Vjahireve, sitnog ali fenomenalno brzog i tehnički potkovanog krila, i Darije Dmitrijeve, centralnog beka odlične skočnosti, dobre percepcije u organizaciji napada i razornog šuta. Uz ove dve 23-godišnjakinje, protivničke mreže najčešće rešetaju Darija Samokina (16 golova u tri poslednja duela) i Julija Managarova (11), s tim što sledeći rival srpskog tima nije protivnike toliko lomio efikasnošću (sa 77 pogodaka tek 12. u konkurenciji 16 ekipa) koliko čvrstom, vrlo pokretljivom i homogenom odbranom.

Rusija ima i trofejnog stručnjaka na selektorskoj klupi, jer su baš s Trefilovim uzete sve planetarne krune (2001, 2005, 2007. i 2009), a jedina olimpijska titula je usledila posle povratka ovog 63-godišnjaka u nacionalni tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari