Sve zavisi od De Brujnea 1Foto: EPA-EFE/ Julio Munoz POOL

Utakmicama četvrtfinala Švajcarska – Španija i Belgija – Italija večeras se posle dvodnevne pauze nastavlja Evropsko prvenstvo u fudbalu. Bolji iz ova dva duela sastaće se u polufinalu, koje je na programu 6. jula na stadionu Vembli u Londonu.

Derbi večeri igra se u Minhenu, u meču u kojem se sastaju Belgija, trenutno prvoplasirana reprezentacija na FIFA rang listi i Italija, koja je na ovom šampionatu, naročito u grupnoj fazi, uz Dansku, prikazala najlepši fudbal.

Obe reprezentacije su u svojim grupama bez problema ostvarili plasman u narednu rundu, ali su prolazak među osam najboljih izborile posle partija koje nisu delovale tako ubedljivo.

U šesnaestini finala Italijani su tek posle produžetka bili bolji od Austrije (2:1), dok su Belgijanci u tvrdoj utakmici bez puno prilika eliminisali Portugal (1:0) pogotkom Torgena Azara.

Iako Belgija u meč ulazi kao favorit aduti „Azura“ su iskusna odbrana i veliki broj podjednako kvalitetnih igrača kojima raspolaže selektor Roberto Mančini.

S druge strane, defanzivci Italije će se po prvi put na ovom turniri sresti sa protivnikom koji je po napadačkom kvalitetu na visokom nivou.

Ekipu selektora Roberta Martineza predvode Romelu Lukaku i Kevin de Brujne, dvojica najozbiljnijih kandidata za najboljeg igrača prvenstva ukoliko bi Belgija bila šampion, a tu je i Eden Azar, koji postepeno podiže formu kako prvenstvo odmiče.

S druge strane defanzivna linija Belgijanaca po kvalitetu zaostaje za ostatkom tima, naročito zbog činjenice da na raspolaganju neće biti desni bek Timoti Kastanj.

U meču sa Danskom u grupi, kao i u osmini finala protiv Portugala, defanzivci Belgije su delovali nesigurno i sporo pa će Imobile, Insinje, Berardi i Kijeza, ukoliko bude ulazio u igru, imati priliku da iskoriste svoju brzinu i okretnost.

Jedan od ključnih igrača ovog duela mogao bi da bude vezni igrač „Azura“ i Čelsija Žoržinjo, koji će imati zadatak da zaustavi Kevina de Brujnea.

Ova dva igrača imali su direktan duel i u nedavno odigranom finalu Lige šampiona, a, kako se ispostavilo, više uspeha imao je Brazilac sa italijanskim pasošem.

– De Brujne je igrač koji pravi razliku na terenu, ima fudbalsku inteligenciju na najvišem nivou i jako teško ga je zaustaviti. Ne smete mu dati vremena da primi loptu i da potom razmišlja zato što je tada veoma opasan – rekao je Žoržinjo, a zatim se osvrnuo i na šanse svog tima u večerašnjem duelu:

– Moramo poštovati Belgiju, to je najbolja selekcija na rang listi FIFA, međutim, i oni imaju slabosti – rekao je Žoržinjo.

Selektor Belgije istakao je da je njegov tim do četvrtfinala stigao posle iscrpljujućeg meča sa Portugalom, ali da su igrači imali dovoljno vremena za odmor.

– Italija nije doživela poraz na 31 uzastopnoj utakmici, a do takvog rezultata se ne stiže ukoliko nemate dobru ekipu. Protiv Portugala smo se morali zapitati jesmo li u stanju da pobedimo aktuelnog šampiona Evrope i osvajača Lige nacija. Odgovor je bio da možemo, a sledeće pitanje je možemo li pobediti talentovanu i dobro organizovanu ekipu kao što je Italija – izjavio je Martinez i dodao da ima ideju kako će večerašnji rival ući u večerašnju utakmicu:

– Siguran sam da će napasti od prve sekunde. Biće dinamični i dobro organizovani i svaki njihov igrač će odigrati svoju ulogu do kraja.

U prvom meču večeri sastaju se slučajni partneri Švajcarska i Španija.

Obe reprezentacije su u svojim grupama prikazale promenljivu formu, sa malo uspona a više padova, ali su se među najboljih osam plasirali zasluženo, posle senzacionalnih mečeva.

Ako je neko dokazao da joj nije problem činjenica da u meč ulazi kao autsajder to je onda elipa selektora Vladimira Petkovića. U toj ulozi će se naći i u svom prvom učešću u četrvtfinalu na nekom velikom takmičenju, pre svega zato što je njihov večerašnji rival dokazao da ima mnogo čvršći karakter nego što su to pokazali Francuzi.

Španci su na dve poslednje utakmice postigli deset golova, a sigurno bi postigli i više da im u špicu ne igra Morata. Ipak, za napadača Atletiko Madrida koji je proteklu sezonu proveo na pozajmici u Juventusu može se reći da je odlično odigrao ulogu „lažne devetke“ i da je svojim kretanjem omogućio svojim saigračima da se nađu u dobrim situacijama pred golom protivnika.

Švajcarci mogu da se nadaju da će njihov selektor još jednom nadmudriti kolegu na klupi protivnika, kao što je to učinio sa Didijeom Dešamom. Veliki problem za Petkovića biće činjenica da zbog žutih kartona u timu neće biti kapitena Granita Džake, ključnog igrača na sredini terena, a njega će će zameniti Denis Zakarija.

Kjelini od starta

U ekipu Roberta Manćinija vraćaju se posle povrede Alesandro Florenci i Đorđo Kjelini. Belgijanci do kraja šampionata neće moći da računaju na Timotija Kastanja i rezervnog golmana Simona Minjolea. Kastanj je u prvom kolu Grupe B već u 25. minutu povredio oko i nakon šestočasovne operacije predstoji mu duži oporavak, dok se Minjole povredio na zagrevanju pred duel sa Portugalom, pa je umesto njega reprezentaciji pridružen Tomas Kaminski, čuvar mreže Blekburna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari