Takmičenje po meri Jovića 1Foto: FoNet AP

U Benfiki se sigurno odavno lupaju po glavi što nisu imali strpljenja i sluha za Luku Jovića, već su ga iz B tima liferovali u Ajntraht, gde blista u drugoj godini pozajmice, pa će na zimu ili najkasnije na leto za šest do 12 miliona evra (nema precizne informacije) ostati bez prvog strelca Lige Evrope.

Klub iz Frankfurta na sjajnim partijama 20-godišnjeg golgetera i otkupu reprezentativca Srbije će zaraditi više desetina miliona evra od prodaje nekom od brojnih potencijalnih kupaca ove ili neke naredne sezone. Još ako  ih upari žreb šesnaestine finala LE, pa joj bivši centarfor Crvene zvezde učini ono što je protivnicima u grupnoj fazi ovog UEFA takmičenja biće to surova kazna za lošu procenu nekoga iz redova portugalskog velikana sa „La luža“.

Mladić iz Bijeljine igra u tako vrhunskoj formi da svako malo dobija veliki prostor u evropskim medijima, kao što je to bio slučaj dan posle „gaženja“ Marseja u 5. kolu grupe H, čemu je kumovao s dva hica u metu, čime je lični učinak u ovom klupskom nadmetanju podigao na „kotu 5“, s obzirom da je „poentirao“ i u prvom duelu sa francuskim predstavnikom, protiv Lacija kod kuće i Apolona na Kipru. I ne samo to, Jović je proveo 200 minuta manje od Salcburgovog špica Munasa Dabure, s kojim deli vodeću poziciju na listi najefikasnijih aktera LE.

– Srećan sam što smo prošli grupu i što sam ja, eto, dao doprinos tome – nije hteo previše da se širi „srpski Falkao“, kako ga je kao golobradog talenta pre par godina prozvao generalni sekretar Crvene zvezde Zvezdan Terzić, mada mu aktuelne brojke daju pravo da se samohvali.

Najmlađi strelac za prvi tim u istoriji srpskog šampiona, sa 16 leta, pet meseci i pet dana, nalazi se među tri prva golgetera Bundeslige (s istim skorom od devet pogodaka), a Ajntrahtov trener Adi Hiter se posle početnog držanja na klupi sada kune u njega, kao što je pre njegovog dolaska Niko Kovač. S razlogom, jer je as mlade selekcije naše zemlje, s tri meča za A reprezentaciju, vodio tim do 1/16 LE

Tamo gde su posle pet krugova stigli još: Salcburg, Dinamo (ZG), Fenerbahče, Arsenal, Dinamo (K), Betis, Čelsi, Zenit, Lacio, Bajer, Cirih i Sporting. Odnosno njegova Benfika, Valensija i Briž, kao tri sigurne trećeplasirane ekipe u početnoj fazi Lige šampiona.

Samo Mesi efikasniji

Koliko je sjajan učinak Jovića ove sezone potvrđuje podatak da je od svih igrača iz pet najjačih evropskih nacionalnih liga (Primera, Premijer liga, Liga 1, Serija A, Bundesliga) samo Lionel Mesi dao više golova. Naš as skupio ih je 14 u LE i šampionatu Nemačke, a jedan od najboljih fudbalera seta svih vremena 15 u Ligi šampiona i borbi za titulu prvaka Španije.

PROŠLI DALJE:

Grupa A: Bajer, Cirih

Grupa B: Salcburg

Grupa C: Zenit

Grupa D: Dinamo (ZG), Fenerbahče

Grupa: E: Arsenal, Sporting

Grupa F: Betis

Grupa H: Ajntraht, Lacio

Grupa K: Dinamo (K)

Grupa L: Čelsi

* Ostalo još sedam upražnjenih mesta.

DOLAZE IZ LŠ:

Briž, Benfika, Valensija

* Ostalo još pet neraspodeljenih „viza“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari