Ljubičićev đak, zagrebački maturant, sluša balkanski rep: Ko je Dino Prižmić, juniorski prvak Rolan Garosa, kome je sam Đoković uzor nad uzorima 1Foto: EPA-EFE/Jonas Ekstromer

Prošle godine na Rolan Garosu se četvrti put čula srpska himna „Bože pravde“, jer je još jednom slavljen Novak Đoković.

Bio je to njegov treći „Kup musketara“ na pariskoj šljaci (prethodna dva 2016. i 2021), a Ana Ivanović je 2008. prigrlila elegantni pehar koji ime nosi po legendarnoj domaćoj teniserki Suzan Lenglan, kao i drugi po veličini stadion na turniru za grend slem u Bulonjskoj šumi.

Novak Đoković je u finalu 11. juna, na centralnom poprištu „Filip Šatrije“, slomio otpor mladog lava Kaspera Ruda iz Norveške s 3:0 u setovima.

Dan ranije, na trećem po važnosti terenu Rolan Garosa, koji je 2019. sagrađen za 5.000 gledalaca na mestu nekadašnjeg Korta 1, a nazvan je po predratnoj francuskoj šampionki Simoni Matje, jednoj od vođa Pokreta otpora u zemlji za vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, srećom se ozario golobradi Dino Prižmić.

Dinče iz žice na Firulama

Pobedom protiv Bolivijca Huana Karlosa Prado Anhela u finalu sa 6:1, 6:4 postao je juniorski osvajač, jedini muški iz Hrvatske na zemljanoj podlozi grend slema uz Marina Čilića 2005 (Borna Ćorić trijumfovao na Ju-Es openu 2013, a Mili Poljičak na Vimbldonu 2022).

 

Pola godine posle radosti obojice u „gradu svetslosti“ 36-godišnji Đoković i duplo od njega mlađi Prižmić, koji ne skriva da mu je najbolji teniser sveta uzor nad uzorima, sreću se u prvom kolu Australijan opena.

„Novak mi je jedan od najdražih igrača. Igra zaista neverovatno. Strašan je. I kad gubi s 2:0 u setovima, osećaš da će da pobedi. Bez obrira na to kakav je rezultat, uvek sve drži pod kontrolom. Nisam imao priliku da razgovaram s njim, ali sam ga gledao kada je na Rolan Garosu igrao u četvrtfinalu protiv Rusa Hačanova. Ivan Ljubičić mi je dao kartu“, preneo je hrvatski poratl „24 sata“ Prižmićeve utiske o svom protivniku na debiju na turniru za grend slem uopšte.

Dino Prižmić, kome tepaju Dinče, poslednji je izdanak iz splitske tvornice teniskih dragulja na Firulama, koja je traku pokrenula s Nikolom Pilićem i Željkom Franulovićem još pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, u eri amaterizma i aritokratske zanesenosti „belim sportom“, a proizvela je i Đokovićevog trenera Gorana Ivaniševića.

Dvaput mladi vicešampion Evrope

Rođen je 5. avgusta 2005.

Pre dečačkog opredeljenja da se posveti tenisu, trenirao je fudbal od pete do 11. godine.

Najviše je voleo da bude zadnji vezni, na mestu koje iziskuje upornost, borbenost, dobar pregled igre, drskost… sve što treba da se slede i teniske ambicije.

Prvi zapažen uspeh je postigao s tek navršenih 13.

S Poljičakom, takođe Splićaninom, koji je za leto stariji od njega, radovao se 2018. trijumfu u igri parova na Evropskom prvenstvu za tenisere do 14 godina u Mostu.

Dogodine, u istom tom češkom gradu, bio je pojedinačni vicešampion Evrope do 14, na takmičenju s dugom tradicijom koje je s trofejima iznedrilo potonje švedske legende Matsa Vilandera (1978) i Stefana Edberga (1980), Španca Tomija Robreda (1996), Hrvata Marija Ančića (1998), Francuza Rišara Gaskea (1999), Đokovića (2001), njegovog neostvarenog naslednika Nikolu Milojevića (2009)…

Odmah zatim, pošto se radilo o novom talentu hrvatskog tenisa, Ljubičić, nekadašnji Đokovićev rival, a i sparing-partner jedno vreme u akademiji italijanskog trenera Rikarda Pjatija na počecima srpskog asa, privoleo je Prižmića da se preseli u Zagreb da bi mu bio na oku u njegovoj školi.

Napredak je postao očigledan, ali je 2022. poražen i u finalu Evropskog prvenstva za igrače do 18 godina u švajcarskom seocetu Klostersu.

 

Nadu nije gubio, a nije ni Ljubičić. Zajedno su ispili čašu meda na Rolan Garosu.

„Preko video-poziva mi je čestitao Rodžer Federer“.

Tako se osvajač Dejvis kupa s hrvatskom reprezentacijom 2005. pohvalio svojim đakom švajcarskom šampionu, kome je svojevremeno bio trener, a sad obojica uživaju u mirovini.

Đoković No1, a posle profi borac iz Nigerije

Šljaka je Prižmiću omiljena, a onda tvrda podloga.

„Trava? Tu sam užasan“.

Maturant je Upravne škole u Zagrebu.

„Nije mi teško da uskladim obaveze jer sam namerno, hajde da to tako kažem, upisao srednju školu u kojoj ima manje da se uči. Sve završavam on-lajn“.

Po zanimanjima u slobodno vreme ne izdvaja se od generacije. Igra video-igrice, najčešće PUBG i Call of Duty („ma da, klasična pucačina“), i sluša balkanski rep.

Kad izuzme Đokovića, kome se divi jer su i u istom sportu, favorit mu je Kamaru Usman, nigerijsko-američki profesionalni borac.

Najveća želja mu je da podigne trofej na jednom od najvećih teniskih turnira.

Svestan je da su juniorski i seniorski uzrast nebo i zemlja.

U Melburnu igra kao 178. na svetskoj listi, a najviše je dosegao do 155. mesta jesenas.

Skromno zakoračuje na turnire ATP.

U nižim kategorijama ima i pobedu na čelindžeru na šljaci u Banjaluci u avgustu prošle godine kada je bio 241.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari