Teniski lavići: Đoković za prvu prepreku ima jednog od četiri evropska tinejdžera u glavnom žrebu Australijan opena 1Foto: EPA-EFE/Jonas Ekstromer

Četiri najveća teniska turnira su uvek bili pozornica na kojoj tračak svetla padne i na potpune neznance kad se oni nadanućem svoje mladosti i nebrušenog dara izbore da kroče na nju.

S jednim takvim, videćemo koliko bojažljivim, a koliko kuražnim, prepečeni Novak Đoković se sastaje u prvom kolu Australijan opena, na kojem je i sam debitovao s nepunih 18 pre 19 godina.

Splićanin Dino Prižmić, osamnaestogodišnjak, koji je na 178. mestu četvrtoplasirani hrvatski teniser na svetskoj listi, a u drugom kolu kvalifikacija je sa 7:5, 6:0 savladao 22-godišnjeg sugrađanina Dujea Ajdukovića (143), prvog ispred sebe, ne krije da mu je najbolji na svetu uzor svih uzora.

Preko još jedne prepreke u predtakmičenju našao se prvi put u mladoj karijeri među 128 igrača na bilo kom turniru za grend slem.

Jedan je među četiri evropska tinejdžera u glavnom žrebu u Melburnu, a takvo golobrado društvo sa Starog kontinenta poslednji put se na grend slemu, rečunajući samo Australiju i američki open kao izazove na tvrdoj podlozi, skupilo u Njujorku 2015.

I Čeh Jakub Menšik (144. na listi) rođen je 2005, a i on je morao da za debi u Melburnu uloži napor u kvalifikacijama.

Na Ju-Es openu prošle godine, što je bio njegov debi uopšte, ne samo da se probio iz predtakmičenja već je dogurao do trećeg kola. Izgubio je od Amerikanca iz najužeg vrha Tejlora Frica sa 6:1, 6:2, 6:0.

Još dva mlada Evropljanina su Francuzi, obojica 2004. godište i obojica među najboljih 100 na listi.

Luka van Aš (87), koji je rođen u Belgiji, imao je 2023. vatreno krštenje na sva četiri turnira, a samo je na Rolan Garosu, pred svojom publikom, stigao do drugog kola.

Artur Fis (35), trećeplasirani francuski igrač, takođe je debitovao prošle godine, ali jedino ne u Melburnu, gde dolazi prvi put.

Teniski lavići: Đoković za prvu prepreku ima jednog od četiri evropska tinejdžera u glavnom žrebu Australijan opena 2
Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Hamad Međedović (103), koji je 2002. godište, savladao je oba Francuza na završnom turniru za igrače nove generacije potkraj prošle godine u Džedi, u Saudijskoj Arabiji.

Van Aša je pobedio u grupi, a Fisa u finalu.

Njemu se, ipak, nije posrećio prvi izazov u Australiji.

Ispao je u drugom kolu kvalifikacija jer je neshvatljivo pao u igri.

Elem, 2015. u Njujorku evropski tinejdžeri su bili Nemac Aleksandar Zverev (rođen 1997), Rus Andrej Rubljov (1997), Hrvat Borna Ćorić (1996) i Šveđanin Elijas Imer (1996).

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari