Samo je sunca večan sjaj i u Melburnu: Đoković izgubio na Australijan openu posle 2.195 dana i prvi put u polufinalu 1Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Novak Đoković, najbolji teniser sveta, desetostruki šampion Australijan opena, zna sve budžake u Melburnu, ali je ovaj put tamo virnula i teniska zvezda u usponu.

Italijan Janik Siner je prvi ikada koji je srpskog asa, rekordera s 24 grend slem trofeja, savladao u polufinalu na „Rod Lejveru“, centralnom stadionu prvog od četiri najveća turnira teniske igre u sezoni.

Ostaće zabeleženo da je upravo pred njim Đoković poklekao na australijskom openu prvi put posle 2.195 dana i 33 pobede uzastopce, budući da mu tlo pod nogama nije izmaklo od osmine finala 2018. protiv Korejca Čunga.

Rezultat slikovito govori kakav je bio razvoj događaja na terenu pod suncem, na meču popodnevnog programa – 6:1, 6:2, 6:7 (6:8), 6:3.

Iz prva dva seta za zaborav, sapeta i mlaka, branilac trona je pronašao sebe u trećem, ali se njegov protivnik nije pokolebao u potonjem.

Siner, sasvim sigurno osokoljen pobedama protiv Đokovića i u singlu i u igri parova u polufinalnom okršaju Italije i Srbije na završnom turniru Dejvis kupa u Malagi potkraj prošle godine, uzeo je najboljeg tenisera na svetu pod svoje od početka.

U prvom setu je prvi brejk načinio za vođstvo sa 2:0, a drugi da povede s 5:1.

U drugom je prvu priliku dočekao da stekne prednost s 2:1, a drugu za 5:2.

Budući da je svih pet prethodnih pobeda izvojevao maksimalnim rezultatom, bio je u seriji od 17 setova.

Samo je sunca večan sjaj i u Melburnu: Đoković izgubio na Australijan openu posle 2.195 dana i prvi put u polufinalu 2
Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Prevlast je držao na svojoj strani u svim elementima, s gotovo besprekornom realizacijom na prvi servis i s mnogo manje grešaka nego što ih je pravio njegov nesigurni suparnik. Italijanski teniser je imao po četiri u oba seta, a branilac trona 15 i 14!

Posle samo 73 minuta igre Đokovića je nosio vir kao protiv Sinera u četvrtfinalu Vimbldona 2022.

Tada ne samo da se iskobeljao nego je i tron sačuvao. I tako još sedam puta na svim turnirima grend slema osim u Melburnu, gde jedino nije imao takav veličanstveni potpuni preokret.

Znajući iz kakvih se sve živih blata čupao, nada je i dalje tinjala ispod strepnje, ali je bilo jasno da je sada preko puta Siner koji je značajno napredovao i od vimbldonskog duela prošle godine, u svom jedinom prethodnom polufinalu na grend slemu, kada je Đoković vukao sve konce igre (3:0).

Kad je đavo odneo šalu, desetostruki osvajač je krenuo da igra i da bude konkurentan. Očvrsnuo je. Počeo je odlučnije da napada, stekao je sigurnost.

Videlo se to i po rezultatu. Iako je Siner držao korak, nije dolazio u priliku da načini brejk, što mu je s neočekivanom lakoćom polazilo za rukom u prva dva seta.

Na 5:5 i 40:40 na Đokovićev servis usledila je pauza od nekoliko minuta zbog komešanja u publici.  Sva je prilika da je starijem gospodinu pozlilo, jer ga je medicinski tim sproveo sa tribine.

Đoković je asom i dobro pripremljenim napadom zatim održavao prednost, ali je Sineru pripao i sledeći gem na svoj servis.

Sudbina meča se lomila u taj-brejku.

Đoković je dva puta ima dva poena zalihe (2:0, 4:2), Siner ga je stizao. Pošto su mu pripala oba na Đokovićev servis, Italijan je i poveo s 5:4 i imao je servise za pobedu.

Prva šansa da dođe do meč-lopte izbijena mu je iz ruku Đokovićevim prefinjenim lobom, najelegantnijim i najlepšim potezom do tada, ali ju je Siner ipak stekao (6:5). Kamen sa srca nam je pao kad je njegov forhend završio u mreži.

U trenucima kada su živci napeti kao struna od Sinerove meč-lopte stglo se i do Đokovićeve set-lopte i do četvrtog seta. Najboljem na svetu su na ivici ambisa pripala tri poena uzastopce – 8:6.

 

Sva sreća da četvrti set nije počeo kao prvi. Đoković je u drugom gemu odagnao opasnost od tri superničke brejk-lopte (1:1), ali sledeći put je popustio na prvoj (1:3).

Siner je održao korak do najveće pobede u karijeri.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari