Kragujevačka teniserka Ena Ilić na najjačem juniorskom svetskom turniru u francuskom Tarbu 1Ena Ilić - srebro sa evropskog i bronza sa svetskog prvenstva Foto: Privatna arhiva

 

Iako još uvek trinaestogodišnjakinja, Kragujevčanka Ena Ilić je, zahvaljujući specijalnoj pozivnici, od danas na juniorskom turniru (konkurencija do 18 godina) u organizaciji beogradskog TK Crvena zvezda. U petak, 19. januara kreće na najpoznatiji svetski turnir u juniorskoj konkurenciji u Francuskoj u Tarbu, u okolini Tuluza.

Za Tarb se pripremala čitave prošle godine.

Teniska kalendarska godina je za mladu kragujevačku teniserku završila dobro a tekuća, nova, otpočela još bolje. Ena Ilić, stara trinaest i po godina u 2023. objedinila je titule „zimske” i „letnje” prvakinje Srbije u svojoj takmičarskoj kategoriji do 14 godina a stigla je i do samog finala državnog prevenstva šesnaestogodišnjakinja.

Krajem decembra Ena Ilić je suvereno osvojila dvoransko državno prvenstvo Srbije do 14 godina (na „zimskoj” podlozi – hard). Toj tituli je priključila i onu letnju (na šljaci) o čemu je Danas već pisao.

Prvenstvo je održano na terenima Teniskog kluba Đukić na beogradskoj Bežanijskoj kosi od 23. do 29. decembra. U konkurenciji četrnaestogodišnjakinja bilo je 46 takmičarki.

Ena kao prvi nosilac turnira (prvorangirana na listi Teniskog saveza Srbije) bila je slobodna prvo kolo, a drugo je „otvorila” pobedivši Anastasiju Marjanović iz ćuprijskog TK Slavija (6:0, 6:0).

U trećem kolu igrala je protiv finalistkinje državnog prvenstva do 12 godina Anđela Šćepulović iz TK Agrimes Beograd (6:0, 6:2), a meč četvrt finala dobila protiv stare poznanice sa terena Danica Marjanović iz niške Teniska akademije Živković(6:4, 6:1).

U polufinalu je dobila letnja državnu prvakinju u kategoriji do 12 godina Ninu Tepić iz beogradske Crvene zvezde (6:2, 7:6).

U finalu prvenstva susrele su se kao nosioci turnira Andrea Lola Popović (branila naslov zimske državne prvakinje) iz novosadske Vojvodine (uz Enu reprezentatvka Srbije) u kojem je Kragujevčanka pobedila (6:1, 7:5) objedinjujući „naslove” letnjeg i zimskog prvaka što nije ni lako a ni često.

Puna podrška trenera Petrovića i kluba Puma

Sve vreme je uz nju bio i njen trener Dejan Petrović, iz kragujevačkog TK Puma.

– Iskreno, da nije bilo njega ne bi bilo ni Ene u ovom obliku, koja osvaja već treće državno prvenstvo u ovom klubu, ističe njen otac Nenad.

Inače, i sama Ena, ali i cela njena porodica zahvalna je na ogromnoj podršci i posvećenosti svih u Tensikom klubu Puma.

– Jednostavno, kada je trener Dejan ušao u halu, za mene se potpuno promenila atmosfera, kratko pojašnjava Ena koliko joj znači Petrovićevo prisustvo.

Kragujevačka teniserka Ena Ilić na najjačem juniorskom svetskom turniru u francuskom Tarbu 4
Objedinila i „zmisko” i „letnje” državno prvenstvo Foto: Privatna arhiva

Za Enu ova titula nije iznenađenje.

Trenirala je dva puta dnevno, plus kondicioni treninzi. Naravno, kao i uvek nastavnici iz njene škole Sveti Sava imali su razumevanja za njene „vanškolske aktivnosti”.

– Trenirala sam i mnogo i dobro za državno prevenstvo. Pre njega nisam igrala mnogo turnira, i to mi je malo falilo ali sam na prvenstvo došla sa dosta samopouzdanja. Čini mi se da sam mogla bez problema da ispratim tempo i ritam svake igračice. Kada bi one podizale svoj nivo igre ja sam bez problema mogla svoj da podignem još više, dečije je iskrena Ena u razgovoru za Danas.

Kako sama priča „do finala je sve bilo lagano”.

– U finalu mi je falilo dva poena do pobede kad mi se pred kraj „stegla ruka” ali uspela sam da prelomim taj set na 7:5, priseća se ona, dodajući da uz podršku trenera nije mogla da izgubi.

Vicešampionka u dve godine starijoj konkurenciji

Posle finala i dodele medalja rešila je da se oproba i u uzrasnoj kategoriji do 16 godina, a njen trener Dejan Petrović procenio je da je spreman i za taj izazov.

Ta njegova podrška joj je, kako ističe, ulila dodatnu snagu i volju.

Prvenstvo je održano početkom januara takođe u Beogradu na terenima TK Đukić u konkurenciji 43 igračice.

U prvom kolu pobedila je Jelenu Ilić iz TK Tipsarević (6:0, predala drugi set 4:1 zbog povrede). U drugom savladala prošlogodišnju protivnicu iz finala državnog prvenstva Srbije do 14 godina Anastasiju Čolović iz Crvene zvezde (6:1, 6:2).

U trećem kolu susrela se sa vršnjakinjom Dragicom Stojanović (6:0, 6:1) iz TK Čonkić Novi Sad (sa kojom je pre dve godine igrale finale državnog prvenstva i trijumfovala).

U četvrtfinalu je dobila Lenu Katalinić iz Partizana (6:0, 6:0), a u polufinalnom meču je odigrala i pobedila dve godine stariju Emiliju Miljković iz beogradskog Topaka (6:1, 6:2).

– Do finala sam izgubila samo osam gemova, ne bez ponosa ističe Ena.

U finalu se susrela sa Mašom Janković iz novosadskog Sportlenda, dve godine starijom, i rangiranoj na ITF listi za juniore.

Krenuo je meč, Ena je prvi set uzela 6:2, u drugom bila egal, vodila sa 5:4 i imala „đus”. Dva poena su delile trinaestogodišnjakinju od titule državne prvakinje do 16 godina. Ali, desio se pad u igri i koncentraciji, Maša je uzela drugi set 7:5 i pobedila Enu u trećem 6:0.

Meč je bio čvrst, jak, a Ena je, po mišljenju stručnjaka, pokazala zavidan nivo igre u starijoj konkurenciji.

– Dobila sam još veću volju, želju i motiv da se takmičim sa starijim igračicama.Videla da mogu da igram u starijoj konkurenciji i imam kvalitet da igram sa njima, ne krije Ena svoje ambicije niti se preterano sa setom osvrće na ovaj poraz.

Prestižni Tarb davnašnja i ostvarena želja

Pak, finale joj je obezbedilo učešće (wild card od TSS jer nema rang na ITF-u) u glavni žreb ITF turnira Crvene zvezde u Beogradu (teniserke do 18 godina), koje je počelo juče i gde je najmlađa učesnica u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Nema vremena za umor dok igra u ovoj 4 godine starijoj konkurenciji jer je već u petak, 19. januara čeka put dug 2.100 kilometara (kolima) do okoline francuskog Tuluza.

Turnir u Tarbu slovi za nezvanično pojedinačno svetsko prvenstvo, i na njemu su svojevremeno igrali Alkaraz (izgubio tada od Međedovića), Rune, Olga Danilović, Iga Svjontek…

Kao 13. u Evropi u svom uzrastu Ena Ilić je jedna od nositeljki turnira i nastupiće u super kategoriji ETA (do 14 godina).

Tarb je bio njena najveća želja i prošle godine je baš o njemu pričala u Danasu.

– Ne bi bio uspeh da se „samo pojaviš tamo” i „odigraš kvalifikacije” već da budem u glavnom žrebu, završila je prošlog juna tekst u našoj novini Ena.

Već za nekoliko dana biće u glavnom žrebu u konkurenciji 64 tamičarke iz čitavog sveta.

– Mislim da mogu da doguram jako daleko, ne koleba se uopšte ona ni sada, dodajući da će u Francuskoj nastupiti i u srpskom dublu sa koleginicom Andreom Lolom Popović.

Od reprezentacije do super turnira

Ali, to nije kraj teniskih izazova i podviga za nju.

Odmah nakon povratka iz Francuske čekaju je pripreme za reprezentaciju Srbije (do 14 godina) u Šimanovcima, i početkom februara odlazak u Češku gde će sa koleginicama Andreom Lolom Popović (NS) i Marijom Đukić (BG) pokušati da se kvalifikuju za evropsko prvenstvo.

Konkurencija nije laka: Češka, Kipar, Mađarska, Moldavija, Holandija, Slovenija i Turska a samo prva dva mesta u Češkoj vode među osam najboljih reprezentacija Evrope tog uzrasta

Ena Ilić ima već i plan za „ostatak” koji će posvetiti najjačim super turnirima i onima prve kategorije. Posle francuskog Tarba, igraće Geteborg (krajem februara), a april je već rezervisan za portugalsku Mailu.

Na proleće učestvuje i na turnirima 1. kategorije do 14. godina u Bukureštu i Burgasu.

Ovoga leta u julu Ena puni 14 godina i „prelazi” da igra turnire za šesnaestogodišnjakinje poput onih u Novom Sadu i Pančevu, i sprema se za „dolazak” na ITF listu svetskog juniorskog tenisa.

Zacrtani planovi nisu ni mali, ni laki, ali ispuniće ih Ena, kao i sve do sada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari