Test za rađeno na treningu 1Foto: STARSPORT

Imali su košarkaši Crvene zvezde punih šest dana za kvalitetne treninge; odložen abaligaški meč sa Cibonom napravio je željeni prostor za stvaranje što boljeg automatizma u oba pravca i mogućnost da izabranici Dejana Radonjića pripremljenije dočekaju večerašnje gostovanje Realu (21.00).

Novi, četvrti po redu, dupli evroligaški program za crveno-bele bi trebalo da predstavlja pravi test izdržljivosti u okolnostima kada se ekipa još uvek privikava na zahteve i način razmišljanja crnogorskog stručnjaka.

Zvezdu očekuje megdan u Madridu protiv rivala koji i sam ima velike kadrovske probleme.

Sjajni Entoni Rendolf na višemesečnoj je pauzi nakon kidanja Ahilove tetive, a zdravstvenih problema imaju i Serhio Ljulj, odnosno Rudi Fernandez.

Trener Pablo Laso je na poslednjem evroligaškom meču protiv Milana u rotaciji koristio jedanaest igrača, s obzirom na to da mladi Boris Tišma nije ulazio u igru.

Šanse da Ljulj večeras zaigra veoma su male, dok je povratak iskusnog šutera, Rudija Fernandeza, vrlo moguć.

Pre poraza od Armanija, Real je bio u seriji od šest evroligaških pobeda.

Demonstrirali su Madriđani u tom periodu izuzetan napadački potencijal; čak se ni odlazak Kampaca u Denver Nagetse nije odrazio na organizaciju napada i broj asistiranih poena.

Bilo je mečeva, poput onih sa Albom i Olimpijakosom na kojima su Madriđani imali 26, odnosno 25 uspešnih dodavanja.

Segment u kojem se oseća prelazak omalenog Argentinca u NBA jeste odbrana, naročito na perimetru i piku.

Jednostavno, Laprovitola i mladi Alosen odbrambeno nisu ni blizu Kampaca i vrlo su ranjivi.

Problemi su se multiplikovali povredama Rudija, a pogotovo Ljulja, koji je, periodično, odlaskom Kampaca, preuzimao i obavezu organizacije igre.

– Imali smo nekoliko dana da radimo, ali nismo imali sve igrače u trenažnom procesu. Ne mogu precizno da kažem i kada će se vratiti. Na to se nadovezuje i raspored koji u narednom periodu ne dozvoljava i ne daje prostora da se više radi. Rešavaćemo stvari u hodu, i koristiti svaki minut na najbolji mogući način. Čekaju nas dva meča u Evroligi, gostovanja u Španiji, Realu i Valensiji. Naš fokus je da budemo bolji iz dana u dan, prvo se okrećemo Realu, igramo protiv tima koji ima najveće ambicije, pokazuje da će tako biti i ove sezone, igraju dobro i pored nedostatka pojedinih igrača. Tim koji je formiran da može da iznese i takve situacije. Imali su i prostora da se pripreme za naš meč, jer im je bila otkazana utakmica u Endesa ligi. Nadam se da ćemo biti bolji u nekim segmentima u odnosu na meč sa Fenerbahčeom, da ćemo smanjiti broj izgubljenih lopti, bolje i preciznije izvoditi neke male stvari. Jednostavno, pokušaćemo da budemo bolji… – naveo je trener Radonjić.

Jasno je da je ogromni Tavares najveća defanzivna prednost Reala i to u čitavoj Evroligi kada je u pitanju zaštita obruča.

Impozantnog raspona ruku, visine 220 centimetara, Tavares je trenutno najbolji bloker u Evroligi (dve blokade po meču) i drugi najbolji skakač (7,8sk).

S tim u vezi, protivnici imaju probleme u ostvarivanju prednosti u pik end rolu, na niskom postu, samom reketu i prilikom prodora bekova.

Dolaskom Aleksa Tajusa, Tavares bi trebalo da dobije dovoljno prostora i vremena da predahne, s obzirom na to da je iskusni Amerikanac takođe dobar defanzivac u reketu, veoma skočan i pokretljiv u igri na otvorenom terenu.

Real je kod kuće izgubio samo dve evroligaške utakmice od starta sezone; jedino su još Zenit i Asvel uspeli da ga preznoje u Madridu.

I najmanji pad rivala u igri, Real umešno kažnjava, tako da bi crveno-beli trebalo da izgubljene lopte svedu na broj daleko podnošljiviji od 18 „prodatih“ na poslednjem susretu sa Fenerbahčeom.

Lojd i dalje van terena

Crvena zvezda će u Madridu biti jača za Lengstona Hola, američkog plejmejkera koji se oporavio od poslednje povrede prepone doživljene u Laktašima protiv Igokee. Džordan Lojd i Marko Simonović, pak, propustiće dvomeč sa Realom i Valensijom i njihov povratak očekuje se protiv čačanskog Borca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari