Tihonov: Tomas Bah je američki rob 1EPA/JEON HEON-KYUN

Penzionisani olimpijski šampoion u biatlonu optužio predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta da radi protiv Rusije, a po taktovima glavnog sponzora MOK-a.

„Tomas Bah je rob Amerike. Svi veoma dobro znamo da su glavni sponzori MOK-a Amerikanci. Ko plaća, taj i naručuje muziku, a svi mogu da je slušaju. Uvek samo jedan naručuje. Tomas Bah samostalno ne može da odluči ništa“, tvrdi osvajač četiri olimpijske medalje u pomenutom nordijskom sportu.

„Mi nismo sponzori MOK, u tom telu sem Jelene Isimbajeve i Šamila Tarpiščeva nema nikoga iz Rusije, ali njih dvoje ne mogu da donose odluke. Šta možemo da uradimo, uzmimo za primer, u atletici ili biatlonu? MOK će uraditi ono što mu narede“, dodatno je obrazložio svoj stav Aleksander Tihonov.

U takvim okolnostima, smatra on, ruskim sportistima ostaje da se posvete domaćim takmičenjima, kada je već reprezentacijama, klubovima i većini pojedinaca zabranjeno da izlaze u Evropu i svet.

„Imamo veliku zemlju sa bogatom istorijom. Moramo da mislimo o svojim takmičenjima, da napravimo svoj kalendar. A čim sve u Ukrajini bude završeno, svi ovi ‘bezglavi’ će se vratiti, na kolenima će moliti da se naši biatlonci vrate. Za nas je važno da rešimo interne probleme, a ne samo da merimo šta kaže Tomas Bah“, kategoričan je Tihonov na temu sportskih sankcija njegovoj državi zbog vojne agresije na Ukrajinu.

Inače, na početku vojnog sukoba u februaru, prvi čovek MOKa- nije imao preoštar stav prema ruskim sportistima i njihovim kolegama iz Belorusije, koja je podržala oružan napad.

„Sankcije ćemo uvesti samo onim spotristima i sportskim radnicima za koje se zna i ustanovi da su na neki način povezani sa ratom, za sve drugo što rade vlasti pojedinih zemalja treba da budu odgovorne upravo te vlasti“, rekao je tom prilikom Tomas Bah.

Međutim, ubrzo zatim Međunarodni olimpijski komitet dao je preporuku svim sportskim federacijama da sankcionišu ruske sportiste i klubove i izbace ih iz svih takmičenja, što su skoro federacije i učinile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari