Tijana Arsić bez norme 1Foto: Logo

U Kajakaškom savezu Srbije imaju dijametralno drugačije viđenje “slučaja kanuistkinje Tijane Arsić”, od onog iznetog u tekstu našeg novinara D. Erakovića (“Selektivni” pristup kanuistima), pa su svojim saopštenjem objasnili razloge njenog neuvrštavanja među članove reprezentacije za Evropsko prvenstvo.

“Određivanje normi za ulazak u nacionalni tim uobičajena je praksa u svim sportskim savezima, u Olimpijskom komitetu Srbije, pa tako i u Kajakaškom savezu Srbije.

Na žalost zbog loših rezultata koje su naši takmičari u kanuu beležili na međunarodnim takmičenjima poslednjih godina, a s obzirom na značaj tih takmičenja, uvedene su vremenske norme za Evropska i Svetska prvenstva.

Vremenske norme za ulazak u nacionalni tim postavljene su tako da predstavljaju srednje vrednosti svih takmičenja koje imamo do sada…

Za razliku od nekih drugih sportova koji na samim takmičenjima postavljaju određene norme za ulazak u finale, u kajaku takva vrsta norme, na koju sugeriše pomenuti tekst praveći materijalnu grešku, ne postoji.

Na izbornom takmičenju u Bačkoj Palanci, održanom 30. juna, učestvovalo je devetoro takmičara u konkurenciji juniora i mlađih seniora, među kojima se nalazila i Tijana Arsić.

Niko od ostalih takmičara, kao ni klubova kojima pripadaju nije se žalio na regularnost.

Norma za ulazak u juniorski nacionalni tim u C1-200 iznosila je 52 sekunde. Tijana Arsić je izveslala trku za 52.50 sekundi, što je ispod određene norme, te se time nije izborila za mesto u reprezentaciji.

U konkurenciji C1-500 norma je iznosila 2 minuta i 25 sekundi. Tijana Arsić je izveslala stazu u vremenu 2 minuta i 24 sekunde, ali je kroz cilj prošla iza Bojane Mihajlović (Tarkett) koja je trku završila u vremenu od 2 minuta i 23 sekunde.

S obzirom da u kajaku i kanuu na Evropskim i Svetskim prvenstvima svaka zemlja može da ima samo jednog predstavnika po disciplini, mesto u nacionalnom timu u jednokleku na 500 metara izborila je Mihajlovićeva.

Zbog toga nadnaslovom „Šapčanka Tijana Arsić ispunila normu, ali ne ide na EP“ autor teksta, ponovo pravi materijalnu grešku…

Autor teksta D. Eraković, takođe, navodi da bi pomenuta kanuistkinja mogla da dobije „stipendije za prestižne univerzitete u Evropi i Americi“, što takođe nije tačno jer, na žalost, kajak i kanu ne spadaju u grupu stipendiranih sportova na univerzitetima, već stipendije dobijaju isključivo veslači, a to je potpuno drugačiji sport..”, suština je pisanog obraćanja KSS našem listu, na čijem kraju se izražava nada da će mlada Šapčanka “u narednim godinama ispuniti norme za ulazak u nacionalni tim, te da će braneći boje Srbije osvajati medalje na značajnim takmičenjima.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari