Tinjajuća zebnja od čudesnog pogubnog ishoda: Košarkašice Srbije idu na Olimpijske igre u Pariz 1Foto: EPA-EFE/MARK EVANS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije, osvajač bronzane medalje u Riju 2016, a četvrta u Tokiju 2021, učestvovaće i na Olimpijskim igrama u Parizu ovog leta.

Karta je izvađena na kvalifikacionom turniru u Belemu u brazilskoj Amazoniji, ali se strepelo do završnice poslednje utakmice.

Posle poraza u poslednjem kolu protiv maksimalne Australije (75:73) sudbina izabranica Marine Maljković, koje su izgubile i od Nemačke, a savladale su Brazil, zavisila je od meča ta dva tima.

Jedini ishod koji ih je ostavljao bez puta u grad svetlosti trebalo je da bude čudesan – pobeda Brazilki s tačno sedam razlike i s najmanje 74 postignuta poena.

Na kraju rezultat po meri i Nemačke i Srbije – pobeda evropske selekcije sa 73:71 (19:14, 20:21, 18:19, 16:17).

Nemice su u prvom poluvremenu imale i dvocifrenu prednost, ali su Brazilke pri kraju izjednačile na 35:35.

Tada su domaće igračice uhvatile priključak i sve vreme su nadalje u žustroj borbi na ivici prekršaja gajile nadu u preokret.

Nemačka je u poslednju četvrtinu ušla sa zalihom 57:54. Uporni domaćin je na krilima publike prvi put poveo sredinom poslednje četvrtine (63:61).

Uvukla se zebnja i u nemački tim, koji nije smeo da izgubi s više od sedam razlike, ali i u naše košarkašice, koje su posmatrale odlučujuću utakmicu grickajući nokte u finišu.

 

 

Na 100 sekundi do kraja Brazil je imao vođstvo sa 67:63. I blizu i daleko od šokantnog rezultata.

Učešće na olimpijskom turniru među 12 reprezentacija ranije su obezbedili Francuska kao domaćin i SAD kao svetski prvak.

S kvalifikacionog turnira u Kini prošli su Kina i Portoriko, iz Antverpena evropski šampion Belgija i Nigerija i iz Šoprona u Mađarskoj Japan, Španija i Kanada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari