To su radili i kad je trener protivničkog tima bio Barak Bahar: Seltik osudio svoje navijače koji su podržali Palestinu 1Foto: EPA-EFE/MARK RUNNACLES

Posle osmog kola škotskog fudbalskog prvenstva šampion Seltik je i dalje jedini bez poraza, u vođstvu ima sedam bodova više od drugoplasiranog Rendžersa, svog ljutog gradskog rivala, a sedmu pobedu je postigao na meču s Kilmarnokom kod kuće (3:1).

Dok je na igralištu sve išlo po planu, u oči su upadala dva transparenta na tribinama. Na jednom je pisalo „Slobodna Palestina“, a na drugom „Pobeda za otpor“.

To su poruke navijačke grupe Zelena brigada, tradicionalno naklonjene Palestincima u njihovoj netrpeljivosti s Izraelcima, koja je naročito stala na njihovu stranu u žestokim sukobima ovih dana.

Fudbalski velikan iz Glazgova se ogradio od tog dela svojih pristalica, osuđujući im postupke u osetljivom trenutku za mir u svetu.

„Seltik je fudbalski klub, a ne politička organizacija. Jedna od naših osnovnih vrednosti od prvog dana je otvorenost za sve, bez obzira na rasu, boju kože, političku opredeljenost i veru. Uvek smo jasno stavljali na znanje da transparenti s političkim sadržajem nisu dobrodošli na naš stadion niti na bilo koju utakmicu u kojoj igra Seltik. U vreme gubitaka života i patnje potpuno je neprimereno da bilo koja grupa koristi Seltik park za širenje takvih stavova“, piše u saopštenju nekadašnjeg evropskog prvaka.

 

Zelena brigada se u podršci Palestini posebno istakla kad je Seltik dočekao Hapoel Ber Ševu u plej-ofu za Ligu šampiona 2016. Izraelski tim je savladan s 5:2, a s tribina je odjekivalo i „Izrael je ubica Palestine“. UEFA je kaznila škotskog prvaka s 10.000 evra.

Na Hapoelovoj klupi je sedeo Barak Bahar, danas trener Crvene zvezde, koji mu je doneo prvu titulu prvaka posle 40 godina. Izraelci su u revanšu poveli s 2:0 u 48. minutu, ali su ostali bez daha za podvig.

U finalu domaćeg kupa s Madervelom 2018. na Hempden parku, koje je Seltiku pripalo s 2:0, razvijene su parole „Stojimo uz Palestinu“, „Kraj genocida, kraj cionizma“. Sve te akcije su praćene i morem palestinskih zastava.

Prizori s utakmice protiv Kilmarnoka u srce su pogodili izraelskog odbrambemog fudbalera Nira Bitona (31), koji je u Seltiku igrao devet godina (2013-2022) dok se nije vratio u domovinu, u Makabi iz Tel Aviva.

„Sram vas bilo. Gazu treba osloboditi od Hamasa, a ne od Izraela. Podržali ste terorističu organizaciju koja slavi pokolj porodica“, ozlojeđen je Biton, koji je 2016. igrao protiv Hapoela.

Njemu je Zelena brigada poslala istu poruku kao i bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu kad je priznao Jerusalim za glavni grad Izraela – Fuck.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari