Top tretman za "malu" Grčku 1Foto: Starsport

Dve neverovatno dobre partije protiv Francuske, jedna pobeda i jedan remi sa rukometnom velesilom dobiće još više na težini ako ih naši najbolji igrači večeras potvrde bodovima protiv slabije, ne i naivne Grčke u novom meču kvalifikacija za prvenstvo Evrope sledeće godine.

U teoriji bi to trebalo da bude lako rešiv rebus), ali baš zato što će sa druge strane terena u Zrenjaninu biti autsajder, „čudotvorni“ selektor Toni Đerona će morati da uloži još više truda i znanja u pripremu svojih izabranika.

Ponajviše mentalnu, jer su srpski sportisti maheri za oscilacije od sjaja do očaja, a naši rukometaši su dugo lutali u mraku.

– Normalno je da budeš srećan kada pobediš takvog protivnika, to iskustvo ti pomaže da se spremiš za naredni korak. Čekaju nas drugačiji rival i utakmica u svim aspektima. Potrebno je iskoristiti ovu dobru energiju i samopouzdanje, kako bismo stvari do kraja obavili kako treba. Ne poznajemo grčke igrače kao francuske i zbog toga priprema mora biti još pažljivija. Da posle dva napravimo i treći korak – smatra španski stručnjak na klupi Srbije.

Srbija je trenutno lider grupe u kojoj je još i selekcija Belgije, šta više imaju realnu šansu da se eventualnim trijumfom još više približe pogodnostima na žrebu grupa za EURO, ako budu najuspešniji u pomenutom kvartetu.

Sve to pod uslovom da večeras, od 17 časova, imaju na pameti da je Grčka u prošlom kvalifikacionom ciklusu „tukla“ respektabilnu Makedoniju i remizirala sa jednim Islandom.

– Imam vrlo veliki respekt prema timu koji nema velike igrače u jakim evropskim ligama. Uvek se bore svih 60 minuta, naročito kod kuće. Pre godinu dana su dobili Finsku sa 16 golova razlike, a to uraditi protov bilo koga u današnjem rukometu nije uopšte lako. Pobedili su i Kipar sa +14… Puno trče i stvarno su posvećeni, pa sam objasnio igračima da moramo biti pravi od početka do kraja. Znam da posle Francuske mnogi ljudi očekuju da već u 10. minutu vodimo sa šest, sedam golova, ali to je pogrešno razmišljanje. I može biti loše za nas – zaključuje selektor Srbije pred utakmicu u Zrenjaninu.

Počinje SP u Egiptu

U Egiptu danas počinje Svetsko prvenstvo za rukometaše na kom će učestvovati rekordne 32 reprezentacije, sa „egzotičnim“ debitantima poput Konga, Urugvaja i Zelenortskih ostrva. Titulu brani jedan od koorganizatora prethodnog SP – Danska, dok bi srebrna Norveška i bronzana Francuska da odu korak dalje od te 2019-e. Na tribinama neće biti publike, jer je Svetska rukometna federacija u poslednjem trenutku reagovala na apele i ucene (mahom) evropskih rukometaša. Srbija neće učestvovati, jer je jedna od selekcija oštećenih odlukom IHF da se preostala mesta ne popune baraž dvomečima, odnosno da se na takmičenje pošalju bolje rangirani nacionalni timovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari