"Toranj" na mreži sa samo 15 godina 1Nije se pokajala što je izabrala Tent: U Obrenovcu ostajem i posle punoletstva Foto: Prvoslav Lešević

Biti najbolji, šampion seniorske elite i prvi bloker prvenstva sa samo 15 godina, to ne može svako.

Hena Kurtagić, toranj na mreži, probila je mnoge barijere za samo tri godine koliko je u odbojci, da je vrlo verovatno da će i pre ulaska u svet odraslih njena kolekcija klupskih i pojedinačnih trofeja narasti do visina do kojih mnoge igračice visokog rejtinga neće stići do završetka karijere.

Dala je ogroman udeo prvoj tituli šampiona u istoriji Tenta, koju ne umanjuje nimalo činjenica da se do nje došlo prekidom prvenstva zbog divljanja korona virusa.

Statistika je neumoljiva, Obrenovčanke su najviše nedelja provele na liderskoj poziciji, upisale su najviše pobeda i najmanje poraza, a Hena Kurtagić je sa prosekom od 1,24 bloka po utakmici iza sebe ostavila mnogo poznatije i iskusnije igračice. I sve to postigla je u prvoj seniorskoj sezoni.

Tinejdžerska zvezda u najavi iznuđenu pauzu u takmičenjima provela je u svom Novom Pazaru. Sledeća etapa bio je reprezentativni poziv za pripreme seniorske reprezentacije Srbije. Selektor Zoran Terzić pozvao je 39 igračica.

U drugoj grupi na Ubu od 1. do 15. juna bile su 23 igračice s kojima je radio trener aktuelnih svetskih i dva puta uzastopno evropskih prvakinja. Od 16. juna grupi se priključilo još šest iskusnijih, a sa prvobitnog spiska otpalo je osam igračica. U grupi koja je prošla oba filtera bila je i Hena.

* Boravak na pripremama sa trofejnim selektorom je još jedan veliki događaj u tvojoj kratkoj, a bogatoj karijeri.

– Jeste. Nikada ranije nisam bila u prilici ni da sretnem Zorana Terzića, a sad sam upijala njegove savete. To se ne zaboravlja. Da nije bilo moje klupske drugarice Nine Mandović i Sonje Danilović, bila bih i najmlađa od 23 odbojkašice. Pre priprema sve koje smo stigle na Ub mislile smo da je Terzić mnogo strog, a nije. Od 15. juna još je zanimljivije, priključile su nam se Bjanka Buša, Sara Lozo, Katarina Lazović, Slađana Mirković, Rada Perović i Jelena Delić.

"Toranj" na mreži sa samo 15 godina 2
Silno želim da dobro ovladam ,,korejom“: Hena Kurtagić Foto: Prvoslav Lešević

* Ispostavilo se da je izbor Obrenovca za prvi korak u karijeri bio potpuno ispravan.

– Dvoumila sam se jedno vreme da li da krenem u Obrenovac ili Staru Pazovu. Pokazalo se da sam birajući Tent pre Jedinstva pogodila. Olakšavajuća okolnost pri izboru je ta što je u Tentu veliki broj devojaka s kojima sam već igrala u reprezentativnim selekcijama. Sad znam da ne postoji bolji klub za skok u karijeri. U Obrenovcu ostajem i posle punoletstva.

* Početak nije bio lak?

– Jedino sam žensko dete u porodici. Rano odvajanje teško mi je palo, mogu samo misliti kako je bilo roditeljima. Porodica mi nedostaje, ali viđamo se. Kad im poslovne obaveze dozvole redovno dolaze na moje utakmice, nije važno da li smo domaćini ili gostujemo.

* Tentu su u leđa gledali Jedinstvo, UB, Crvena zvezda, lajkovački Železničar i Vizura, ekipe sa iskusnijim sastavima i većom reputacijom. Generacijska bliskost igračica i ogromna podrška Obrenovčana rezultirali su po mnogima iznenađujućim ishodom prvenstva. Blokerski trio dao je ogroman doprinos slavlju i prvoj šampionskoj tituli u istoriji kluba?

– Bile smo tim, možda i zbog toga što razlika u godinama nije toliko velika, iako sam ja daleko najmlađa u ekipi. Nosila nas je i publika. Naša utakmica sa Crvenom zvezdom bila je ubedljivo najposećenija u ovom prvenstvu. Titulu smo zaslužile. Sviđa mi se što smo dosta popularne u gradu. Posle svake utakmice skupi se mnoštvo dece koja bi da se sa nama fotografišu. To prija.

* U reprezentativnom fokusu, prvo pionirskom, potom i kadetskom, si od 2018. godine. Selektori Željko Šćepanović i Jovo Caković dobar deo taktičkih varijanti zasnivali su na tvojoj igri. Je li to najpouzdaniji znak da ovo što ti se danas događa je samo sled normalnog razvoja velikog talenta?

– Iskustvo iz reprezentacije mnogo mi je pomoglo u prvoj seniorskoj sezoni. Kada sam počinjala u Novom Pazaru kod trenera Aldina Zoranića nisam ni sanjala da će se toliko lepih stvari desiti u kratkom periodu. Posle prvih reprezentativnih priprema nikako nisam bila zadovoljna. Direktorka svih mlađih selekcija reprezentacije Biljana Mihajlović bila je uporna, pozvala me je na prve letnje reprezentativne pripreme pred Balkanijadu u Somboru. Tada sam debitovala u dresu Srbije protiv Grčke. Nikad stresniji meč nisam odigrala, okovala me je trema, a strah od greške ogroman. Kad je to prošlo posle je sve bilo lakše.

"Toranj" na mreži sa samo 15 godina 3
Foto: Prvoslav Lešević

* Sa visinom od 193 cm jedna si od najviših igračica lige. Odbranu si skoro diplomirala, dok u napadu još ne ide kako bi trebalo. Da li razmišljaš da kad pojačaš taj element igre pređeš na poziciju korektora?

– Možda jednog dana. Za sada mi dobro ide kao srednjem blokeru i tu ne bih ništa menjala.

* Osim na napadu na čemu još vredi poraditi da bi se dostigao najviši  nivo?

– Na servisu. U počecima sam bila jedan od najlošijih servera lige. Uglavnom sam samo prebacivala loptu, jer udarim li je jače ona završi u autu ili mreži, flot nisam ni pokušavala. Mnogo sam grešila, onda je trener Milan Gršić krenuo da odvaja značajno vreme u radu na mom servisu. Danima sam ostajala sama sa trenerom, a pored mene dve, tri korpe s loptama. Upornost je donela rezultat, napredovala sam, još da se samo osmelim na smeč servis. Svesna sam da se lepo branim, a silno želim da dobro ovladam omiljenim napadom „korejom“. Još ne pronalazim pravi tajming, a kad ga uhvatim, to će biti ono pravo.

Hena naslednica Stefane

Ženska reprezentacija Srbije je svetska odbojkaška sila, a trener Tenta Milan Gršić, jedno vreme i trener muškog tima Novog Pazara, jedan od najbližih saradnika selektora Zorana Terzića. Zanimalo nas je da li Hena razmišlja o reprezentaciji i mestu koje trenutno zauzima njen idol Stefana Veljković.

„Dok nisam došla na pripreme samo što bih krenula da razmišljam o reprezentaciji spopadala bi me trema. Mislila sam da je to nešto daleko. I dalje je daleko, ali idem korak po korak, do sada se pokazalo da se vredi odricati mnogih stvari“, kaže Hena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari