Torino veruje u Vlahovića 1EPA EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Evropski velikani, Juventus i Čelsi uradili su dobar deo posla u prvim susretima osmine finala Lige šampiona, međutim i Viljareal, kao i Lil imaju snagu „nagaznih mina“.

Remi 1:1 u Španiji, stavlja Staru damu u poziciju favorita pred večerašnji revanš, baš kao i Čelsi koji je u Francusku stigao sa obećavajućim kapitalom (2:0) ali i brojnim brigama vezanim za egzistenciju kluba.

Ton u glasu komentatora kada je Vlahović već u prvom minutu meča na svom debiju u Ligi šampiona savladao golmana Viljareala u stilu vrhunskih napadača, čuo se do Altine u Zemunu, naselja u kojem je mladi centarfor odrastao. Srbin je impresionirao italijansku javnost, prevashodno načinom na koji se prilagodio zahtevima i intenzitetu igre po zimskom prelasku iz Fiorentine u Juventus.

I sam Masimilijano Alegri, šef struke Stare dame, koji slovi za zahtevnog, pedantnog i „teškog“ trenera u superlativima je govorio o igračkim sposobnostima ali i mentalnoj snazi momka koji je još kao tinejdžer stigao u Partizan.

Popularni Duci je automatski oplemenio igru Juventusa, na brz način uklopio se sa Alvarom Moratom u srcu napada crno-belih, koji je dobio na dubini, sa znatno više opcija nego što je to bilo pre njegovog dolaska.

Pred večerašnji meč ne bi trebalo da bude sumnje u vezi sa sastavom Juvea. Vlahović bi trebalo da čini tandem u napadu sa Moratom u meču koji bitno može promeniti tok sezone Juventusa.

Crno-belima će posao biti otežan, s obzirom na to da neće biti povređenih Bonućija, Kjeze i Mekenija. „Žuta podmornica“ bi, pak, mogla da nastupi u kompletnom sastavu. Sjajni stručnjak Unai Emeri mogao bi da spremi taktički specijalitet u Torinu i da zaigra u formaciji 4-4-1-1, što je, uostalom, Viljareal uvežbavao na generalki pred put u Italiju, protiv Selte iz Viga (1:0).

Španci imaju prekaljene igrače u manevru poput Pareha, Ibore, Kokelana, Lo Selsa, Trigerosa… ali i izuzetno brze i sa loptom vešte bočne napadače Danjumu i Čukuezea, kao stvorene za igru u tranziciji i kontranapade. Danjuma je otkrovenje Viljareala; u klub je letos stigao iz Bornmuta, dakle iz Čempionšipa i za par meseci nametnuo se kao jedna od lidera.

Polaznik škole PSV Ajndhovena u dosadašnjem delu sezone postigao je čak 12 golova (četiri u Ligi šampiona). Juventus je u fenomenalnoj rezultatskoj formi. Duel dočekuje bez poraza u kalendarskoj 2022, tačnije još od 27. novembra 2021. nije izgubio meč u regularnih 90 minuta.

Čelsi more mnogo veće muke od rezultatskog dvomeča sa Lilom. Klub se nalazi u „vlasničkoj krizi“. Engleska je frontalno krenula na Romana Abramoviča nakon započetog rata u Ukrajini, napadom Rusije na tu suverenu zemlju.

Ruski oligarh nateran je da započne sa procedurom prodaje kluba, a Vlada je odlučila i da kupovina kluba od strane budućih vlasnika bude urađena na način da Abramoviču ne ostane ni za „kikiriki“. Navijačima Čelsija se takav tretman njihovog gazde od 2003. godine uopšte nije dopao, a kako vreme prolazi čuje se i glasovi pojedinih bivših igrača da „finansijski kreator“ 21 osvojenog trofeja u tom intervalu, od kojih i dve Lige šampiona, tako nešto nije zaslužio.

Vlada Engleske je klub svela samo na tekuću potrošnju sredstava koja su na računu, bez mogućnosti bilo kakavih prihoda, svesna da su rashodi kluba samo na mesečnom nivou preko 30 miliona evra.

Do gostovanja Lilu, Čelsi je vezao četiri pobede uz „Pirov remi“ sa Liverpulom u finalu Liga kupa Engleske. Tomas Tuhel, menadžer ekipe, u međuvremenu je Haverca i definitivno „ustoličio“ na mesto startnog centarfora, uručivši time Lukakuu ćebence kojim se sada već redovno greje na klupi Čelsija.

I u Lilu se mogu pohvaliti sasvim dobrom formom, pogotovo kada su mečevi kod kuće u pitanju. Osim debakla od PSŽ (1:5) Lil ove sezone na stadionu Pjer Moroa nije izgubio još od avgusta 2021.

Trener Guvernek ima paletu odličnih i talentovanih individualaca poput štopera Botmana koji je tražen na tržištu, Bambe, Sančeza, Vee kao  i vrlo perspektivnog kanadskog napadača Džonatana Dejvida, koji je u dosadašnjem delu klupske sezone postigao već 17 golova.

Juve „ne miriše“ remi

Nerešen ishod u Viljarealu bio je čak sedmi uzastopni remi fudbalera Juventusa u prvom meču eliminacione faze u Ligi šampiona. U čak četiri, od poslednjih pet identičnih uvertira revanš mečeva, Stara dama je doživela eliminaciju, što je podatak koji svakako poziva na oprez crno-bele. U korist izabranika Masimilijana Alegrija možda bi mogao da bude podatak da je Viljareal primao golove u Ligi šampiona na svakom gostovanju još od 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari