Tradicija koja obavezuje 1Foto: www.wikipedia.org

Tradicionalni 48. Plivački maraton Jarak – Šabac održaće se u nedelju, u organizaciji Turističke organizacije Šabac.

Prijavljeno je 18 plivača iz pet zemalja, od kojih je osam iz Srbije. Ohrabruje što je gotovo podjednak broj plivačica. Start trke je u 11 časova u selu Jarak, a očekuje se da ovu stazu od 19 kilometara maratonci preplivaju za oko dva i po časa.

Zbog poklapanja ove najstarije i najznačajnije maratonske trke u Srbiji sa nekoliko velikih maratona u svetu kao i nacionalnih prvenstava u plivanju znatno je smanjen broj pijavljenih takmičara. Od pre nekoliko godina ovaj maraton nije u okviru FINA kupa, koji se bodovao i koji je obavezivao najkvalitetnije takmičare da na njemu učestvuju, tako da sada spada u drugu-treću kategoriju, ali je ipak u svetu i dalje prepoznatljiv.

Maraton se pliva u znak sećanja na „krvavi marš 1941.“ kada su Nemci sproveli nekoliko hiljada Šapčana do sremskog sela Jarak. Već po tradiciji na cilju trke, na plaži Stari g rad, okupi se nekoliko hiljada gledalaca, a biće i bogat muzički program. U subotu uveče je takmičenje za najbolji riblji kotlić, dok je u nedelju državno prvenstvo u rvanju na pesku, igraće se i odbojka na pesku, a streličari će demonstrirati ovu drevnu veštinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari