Traži se četvrti za plej-of 1Foto: STARSPORT

Još samo dve runde ostale su do kraja regularnog dela ABA lige, a sva pitanja koja mogu biti otvorena, još uvek su takva.

Učesnici plej-ofa, ekipa koja ispada iz lige, kao i ona koja će u baražu razigravati sa drugoplasiranim iz ABA 2 biće poznati verovatno tek sa spuštanjem zavese.

Crvena zvezda je pobedom nad Cedevita Olimpijom razbila jednu od dilema, faktički osigurala sebi mesto u doigravanju, i to najverovatnije sa treće pozicije, a istovremeno anemičnim LJubljančanima koji izdaju ispisnice igračima pred najvažnije utakmice u ligi, verovatno proglasili kraj sezone.

Odlučili su crveno-beli meč koji je bio najavljen kao derbi već u prvoj četvrtini (28:11) i došli u priliku da mirno odigraju do kraja uz raspoređenu minutažu (samo roviti DŽenkins nije ulazio u igru).

„Čestitke igračima za pobedu koja je ostvarena ubedljivo. Nadoknadili smo razliku iz LJubljane, što je bio jedan od zadataka. Početak je bio baš kako treba. Jedini problem koji smo imali u prvom poluvremenu jeste ofanzivni skok protivnika, ali i to smo kasnije sredili. To je ekipa koja igra brzu košarku, izdržali smo sva iskušenja i priveli kraju meč. S optimizmom gledam na preostala dva kola“, rekao je trener crveno-belih Dragan Šakota, čiju ekipu u sredu očekuje gostovanje Fenerbahčeu, a u petak dočekuje Makabi u Areni u okviru „duplog programa“ Evrolige.

Uz Crvenu zvezdu kojoj se „projektuju“ još dve pobede do kraja (u Železniku i protiv Zadra u Pioniru), sigurni putnici u plej-of su i Partizan i Budućnost.

Crno-beli pitanje prve pozicije drže u svojim rukama, iako do kraja igraju dva meča sa „davljenicima“ (Mega i Cibona), realno je da sa vrha krenu u plej-of.

udućnost ima nešto teži raspored. Ali gostovanje Cedeviti u LJubljani verovatno neće biti tako vrelo kao što se očekivalo. Četvrtog putnika treba tražiti u trilingu Mornar, Cedevita O, Primorska (tim redom).

Što se tiče rasporeda učesnika plej-ofa još uvek postoje brojne kalkulacije, uostalom Predsedništvo lige još nije potvrdilo registraciju neodigrane utakmice Budućnost – C. zvezda. Ukoliko ne bude drastičnih iznenađenja Partizan će biti prvi, Budućnost druga a Zvezda treća.

FMP je jedina ekipa za koju je ABA sezona već završena, to bi se donekle moglo reći i za Igokeu, iako još formalno nije prebrinula brige oko izbegavanja baraža.

Na dnu je više nego neizvesno, čak četiri ekipe opravdano strepe da bi mogle da ispadnu ili da uđu u baraž sa nimalo naivnim ekipama iz ABA 2. U najgoroj poziciji je Zadar, ne smo zbog pobede manje od direktnih takmaca već i zbog lošeg skora u međusobnim susretima.

Cibona je preksinoć košem sa pola terena izgubila bodove protiv Primorske koji bi joj značili mirnu luku, i sada joj je neophodna makar jedna pobeda, protiv Igokee u gostima ili Partizana kod kuće, što neće biti nimalo lako.

U nebranom grožđu posle serije poraza našla se i Krka koju takođe čekaju teški mečevi protiv Mornara i Cedevite. Veliki znak uzvika za hrvatsku klupsku košarku je činjenica da su oba kluba ugrožena i na ivici opstanka u regionalnoj ligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari