Treća najbolja odbrana 1Foto: STARSPORT

Brojni su problemi koji more košarkaše Crvene zvezde ove sezone.

Kup Radivoja Koraća izgubljen je neshvatljivim greškama u poslednjim sekundama regularnog dela finala protiv Partizana: rezultati u ABA ligi su takvi da će u poslednja tri kola crveno-beli odlučivati o plasmanu u plej-of, dok je Evroliga vremenom više postala opterećenje nego zadovoljstvo. Umor i naporan ritam sputavaju izabranike trenera Šakote da se bolje uigraju pred predstojeći krucijalni deo takmičarske godine, međutim, u svemu tome, Evroliga je poslednjim statističkim parametrima pokazala da u igri Crvene zvezde i nije sve tako crno. Naime, prema jednom od najrelevantnijih kriterijuma, crveno-beli imaju treću najbolju odbranu u dosadašnjem delu sezone.

Evroliga je rangirala efikasnost timova u ofanzivi i defanzivi i crveno-beli se nalaze u odabranom društvu kada je reč o odbrani. Statistički parametar „poeni po posedu“ ukazuje na to da Zvezda rivalu dopušta 0.94 poena po posedu, što je treći najbolji rezultat među 18 učesnika Evrolige. Najbolju odbranu ima ekipa Makabija koja prima 0.92 poena po posedu, a potom slede CSKA sa 0.93, odnosno Barselona, Real Madrid i Crvena zvezda sa po 0.94.

– Defanzivna efikasnost dosta se razlikuje od ofanzivne. Ne postoji velika razlika u vrhu. Od šest timova koja su u vrhu defanzivne efikasnosti, samo Zvezda nije među najboljih osam. Elitne odbrane su jasan diferencijator za top timove ove sezone, međutim balans između odbrane i napada je verovatno najvažniji – navodi se na sajtu Evrolige.

Kada je reč o napadu, najbolji imaju košarkaši Efesa koji postižu 1.10 poena po posedu, a za njima slede Real Madrid i Panatinaikos sa 1.03, Himki sa 1.02 i Barselona sa 1.00.

Samo Real Madrid i Barselona nalaze se u najboljih pet u obe kategorije.

Protiv Cedevite u nedelju u 21.00

Košarkaši Crvene zvezde i Cedevita Olimpije odigraće meč 20. kola ABA lige u nedelju od 21 čas. Utakmica je prvobitno bila zakazana za 18 časova, ali kako se u istom trenutku igra večiti derbi u fudbalu, odlučeno je da se duel pomeri za tri sata. Utakmica je od velike važnosti za oba kluba pošto na tri kola da igraju imaju isti skor pobeda i poraza – 12-7. Isti učinak ima i ekipa Mornara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari