Trener Dejan Stanković uveren u dobre rezultate Crvene zvezde 1Foto: STARSPORT

Fudbaleri Crvene zvezde „broje sitno“ do početka šampionata.

Poslednji trostruki prvak Srbije i učesnik grupne faze Lige šampiona u prethodne dve sezone imao je osetno drugačiji pripremni period, koji je zahtevao manje dana, ali znatno intenzivniji rad na treninzima.

Uvodni deo puleni Dejana Stankovića proveli su na Divčibarama, dok glazuru udaraju u Staroj Pazovi.

Zbog pandemije korona virusa, period između kraja takmičarske 2019/20 i starta nove sezone bio je veoma kratak; klub je uspeo da angažuje Spiridonovića i Kataija, ali nije pronašao način kako da smanji igrački kadar i prodajom nekog od nosilaca popuni postojeće rupe u budžetu.

Trenera Stankovića očekuju brojni izazovi; specifičan način kvalifikacija za Ligu šampiona (eliminacione runde na jedan meč), kao i nadmetanje u Superligi sa 20 timova…

Navijači mladog, reklo bi se i zelenog stručnjaka, još uvek percipiraju kroz prizmu vrhunskog igrača, smatrajući ga kadrim da nastavi nisku uspeha njegovog prethodnika Vladana Milojevića, koji mu je, realno, servirao titulu, osvojenu prethodnog meseca.

Pripremni period, tačnije retke prijateljske utakmice (IMT, Metalac), pokazali su da Zvezda još uvek nije rešila hroničan problem loše realizacije i nedovoljne efikasnosti napadača: Boaći, Pavkov i Tomane zreliji su za prodaju, nego što su trenutno pouzdane opcije u navalnom delu ekipe.

Crveno-beli, pritom, nikako ne uspevaju da ubrzaju igru, prevashodno prenos lopte sa sopstvene na protivničku polovinu, dok je uzimanje poseda iz visokog presinga, nakon izgubljene lopte i dalje misaona imenica.

Trener Stanković ističe da ga ne zabrinjava trenutno loša forma ekipe, što pomalo deluje čudno, s obzirom na to da Superliga počinje 1. avgusta.

– Znam šta smo uradili i šta radimo od 11. jula. Mene ne brine, da li ćemo spektakularno izgledati na terenu protiv Napretka. Svaki trening je maksimalan, briljantan. Bitno je da se sprovodi ono što radimo na treningu. Ja to vidim da se radi. Ko neće – ne mora da vidi. Dogovor je da polako hvatamo formu. Nije mi bitno da li će to biti lepo za oko. I ponavljam, nećemo takvi biti protiv Napretka – ubeđen je Stanković da će njegovi puleni igrati mnogo bolje na startu sezone.

Početak Superlige crveno-beli će izvesno dočekati sa postojećim igračkim kadrom, u kojem je dosta igrača koji su odavali utisak, u toku prethodne takmičarske godine, da su prezasićeni uspesima tima, konkurencijom i uslovima u Superligi.

Takvih je mnogo, poput Milunovića, Rodića, Gobeljića, Ivanića, Boaćija….

– Iskreno, bio bih zadovoljan i da ostanemo sa postojećim timom; bio bih nekih 80 odsto, najiskrenije. Sanogo je, recimo, ozbiljno pojačanje (doveden prošle zime, ali nije igrao zbog povrede). Znam da sam dobijao kritike što ga nisam stavljao ranije. On izgleda ozbiljno, ozbiljno trenira. Nedostajao mu je ritam utakmica. On dobro stoji na terenu, lider je. Zvezdi su potrebni takvi igrači. Iskreno, gladan sam uspeha i želim da takvu percepciju imaju i moji igrači. Ako budem osetio da je neko prezasićen i da nema motiv, budite uvereni da ću reagovati. Neki porazi su nam dobro došli da se resetujemo, ali teško je bilo da imaš kontinuitet u uslovima kad je igralo više od 20 igrača – naglasio je trener Zvezde.

U percipiranju kvaliteta povratnika Aleksandra Kataija i pojačanja Srđana Spiridonovića, trener Stanković ponovio je sposobnost Srbina rođenog u Austriji da koristi obe noge prilikom driblinga i šuta, što indirektno govori o skormnim tehničkim mogućnostima većine Zvezdinih igrača u manevru.

– Znate njegove kvalitete, on ima strašnu viziju fudbala. Katai može da iznenadi saigrače loptama koje deli. Spridinović je interesantan. Hitar, brz, koristi obe noge – zadovoljan je Stanković talentom i kvalitetima pridošlica.

Ne tražimo levog beka

Pisalo se poslednjih dana da je Zvezda navodno zainteresovana za Marija Jurčevića, levog beka ljubljanske Olimpije.

„Ako smo vratili Stefana Hajdina, nije logično da tražimo levog beka. Ovde su zahtevi drugačiji, on mora da se izbori za status. Biće prelazni rok dugačak. Imamo jasnu sliku i jasnu priču. Radimo sve planski, tek je počeo prelazni rok. U Italiji je sve mirno, čujem se sa Sinišom i još nekim prijateljima. Normalno je i ovde da bude zatišije“, uverava javnost trener Stanković.

Idemo po maksimum

Poslednje tri sezone, Crvena zvezda igrala je grupnu fazu nekog od takmičenja UEFA. Prve sezone senzacija je bila u vidu Lige Evrope, dok su poslednje dve ostvarenje snova u Ligi šampiona.

Zvezda ne bira, ne možeš da kažeš igraću Ligu Evrope. Ideš po maksimum. Radimo i težimo ka tome. Mnogo stvari mora da se tu posloži. Forma, sreća, žreb, gde ćemo igrati. Ranije je sreća bila ozbiljan faktor u nekim utakmicama. Ja priželjkujem 10 posto te sreće“, istakao je trener Stanković.

Veliki klub pitao za Degeneka

Crvena zvezda je računala na siguran prihod od prodaje Matea Garsije, dogovorila uslove saradnje sa Rasingom (2.500.000 evra), ali krilni fudbaler nije želeo da se vraća u Argentinu. Neophodnost popune budžeta verovatno će usloviti prodaju Miloša Degeneka, trenutno jedinog Zvezdinog igrača koji ima solidnu vrednost na tržištu.

„Za Degeneka se javio jedan veliki klub. Još nije stigla zvanična ponuda, ali…“, ostao je zagonetan Mitar Mrkela, sportski direktor Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari