Tri favorita pa praznina 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Utakmicama Asvel – Armani i Panatinaikos – Real sutra u 20 časova počinje Evroliga 2022/23, u kojoj će posle dugo vremena učestvovati dva srpska predstavnika, Crvena zvezda i Partizan.

Najveće šanse za titulu kladionice i statističari daju dvostrukom uzastopnom pobedniku Efesu (16,8 odsto), dobre {anse za trofej imaju Barselona (15,71) i Real (15,43). Daleko iza su Olimpijakos (8,54), Olimpija iz Milana (8,41) i Fenerbahče (7,06). Od srpskih timova, Partizanu (2,58) se daju veće šanse od Crvene zvezde (1,45). „Matematički“ najveći autsajder biće litvanski Žalgiris sa svega 0,68 odsto šansi da osvoji EL.

Efes je najveću stvar uradio time što je zadržao svoj ubistveni bekovski tandem Larkin – Micić, koji je prošle sezone zajedno imao prosečno 32,9 poena, skoro šest skokova i 10 asistencija, i dve i po „krađe“. Inače super „spakovanu“ ekipu trenera Ergina Atamana pojačali su Vil Klajburn, Akile Polonara i Ante Žižić.

„Jednom mi je prijatelj rekao: Kada pobediš, postaješ zavisnik od tog osećaja. Ne mogu da opišem kako smo to uspeli dva puta. Mnogo stvari se dešavalo van naše kontrole… Dobili smo odličan meč u plej-ofu, ostali smo zdravi. Postigao sam koš u poslednjoj sekundi polufinala, zatim je Real pobedio favorita Barselonu, pa smo pobedili Real. Nemoguće je sve to predvideti. Kako možete da kažete: I ove godine ćemo biti šampioni’, rekao je u najavi nove Evrolige Vasilije Micić.

Najveća promena u Realu je odlazak sa klupe Pabla Lasa koga je zamenio njegov asistent Hesus Mateo. Kao pojačanja su stigli Serhio Rodrigez, Mario Hezonja i Džanan Musa. Posle neuspeha na dva uzastopna fajnal-fora Barselona koju vodi Šarunas Jasikevičijus želi ove sezone korak-dva napred. Šest bitnih novajlija pokazuju tu ambiciju, najviše je odjeknuo povratak iz NBA Tomasa Satoranskog koji će biti podrška prošlogodišnjoj „zvezdi u usponu“ Rokasu Jokubaitisu. Stigao je i presikusni Jan Veseli, ali i otkriće prošle sezone Oskar da Silva koji je blistao u Albi, a veliko ime je i Nikola Kalinić posle blistave liderske sezone u Crvenoj zvezdi. Stigao je i Majk Tobi iz Valensije, te Oriol Pauli iz Andore. Nikola Mirotić će i ove sezone sigurno biti lider ekipe.

Od svih ostalih po akciji na tržištu izdvojio se i Armani. Posle odlaska Serhija Rodrigeza, klub je to „nadoknadio“ dolaskom Kevina Pangosa, Brendona Dejvisa i Bilija Berona. Armani je bio na fajnal-foru pretprošle sezone, a čini se da je Etore Mesina napravio do sada napadački najmoćniji tim. Stigao je i Stefano Tonut iz Venecije.

Specijalizovani portal „Jurohups“ objavio je listu najvećih pojačanja ovog leta, ne u smislu cene, nego kvaliteta i atraktivnosti. Prvi je Vil Klajburn, koji je iz CSKA Moskve stigao u Efes, sledi Tomaš Satoranski, a zatim Nemanja Bjelica, koji je novi-stari igrač Fenerbahčea, sa kojim je 2015. osvojio Evroligu i bio MVP takmičenja. Četvrti je Kevin Pangos, a peti Nando de Kolo, koji je prešao u francuski ASVEL. Na Top 10 listi nalaze se još Nik Kalates (Fenerbahče), Jan Veseli (Barselona), Lorenzo Braun (Makabi), Mario Hezonja (Real Madrid) i Džordan Lojd (Monako).

Neki drugi statističari objavili su i starosnu strukturu ekipa učesnica. Sa prosekom od 25,7 godina, Partizan je najmlađi tim Evrolige. Ne{to stariji je Panatinaikos sa 25,9 godina u proseku, pa Alba, Baskonija i Žalgiris sa 26,1 i Monako na 27,3. Crvena zvezda je {esti najstariji tim Evrolige sa prosekom 28,9 godina a stariji su i Barselona, Makabi, Anadolu Efes, Real Madrid i Olimpija Milano, čiji je prosek 30,2 godine.

Raspored 1. kola

Četvrtak

Asvel – Armani 20.00

Panatinaikos – Real 20.00

Makabi – Žalgiris 20.05

Valensija – Baskonija 20.30

Bajern – Fenerbahče 20.30

Petak

Efes – Crvena zvezda 19.30

Alba – Partizan 20.00

Virtus – Monako 20.30

Barselona – Olimpijakos 20.30

Kaunas bi Fajnal-for 2023.

Kaunas se prijavio za domaćinstvo Fajnal-fora Evrolige sledećeg proleća.

„Na osnovu onoga što znamo sa Fajnal-fora Vitorije 2019. i drugih sličnih događaja, oko 10.000 navijača stiglo bi u Kaunas. Fajnal-for bi Litvaniji doneo oko 1.100.000 milion evra zarade. Želja nam je da organizujemo najveći klupski košarkaški događaj u Evropi. Ipak, čak i ako ispunimo finansijske obaveze, nije nam garantovano da ćemo biti domaćini F4“, rekao je generalni menadžer Žalgirisa Paulijus Motejunas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari