Tri karte, šest putnika 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Grupna faza fudbalske Lige šampiona ulazi u odlučujuću fazu, a ishodi večerašnjih mečeva daće preostale učesnike osmine finala iz grupa A, C i D, dok se u B grupi već zna ko će i na proleće voditi bitke za titulu evropskog klupskog prvaka.

Mančester junajted je već u Top 16, pa se srpski reprezentativac Nemanja Matić i ostali izabranici Žozea Murinja protiv CSKA iz Moskve bore samo za remi ili čak „mali“ poraz, za potvrdu prvog mesta u A grupi, dok je ruski tim prinuđen da ide na sve ili ništa. S istim brojem bodova kao Bazel (9) CSKA mora da zapne iz sve snage na Old Trafordu i pride navija za kiks Švajcaraca protiv Benfike. Portugalci s nula bodova iz pet kola predstavljaju jedno od većih razočarenja dosadašnjeg toka LŠ, ali možda baš zato treba ozbiljno shvatiti našeg LJubomira Fejsu, Mileta Svilara i Andriju Živkovića, jer ne bi bilo prvi put da već otpisani pomrse račune favoritu. Međutim, to ne umanjuje papirnatu prednost Bazela u dvoboju sa CSKA, koji osim lakšeg ili manje teškog rivala ima i bolji međusobni skor, jer je u Moskvi slavio s 0:2, a kod kuće poražen s 1:2 od takmaca za prolaz u eliminacionu rundu.

Bajern i Pari Sen Žermen, zato, igraju više za svoju dušu i prestiž, iako bi rezultat derbija večeri mogao da ih zarotira na tabeli B grupe. S pet lakih recki, čak 24 data gola i tek jednim primljenim pogotkom francuski klub je blagi favorit i na „Alijanc areni“, koliko god to čudno zvučalo kada je preko puta nemački velikan. Parižani su izgubili od Strazbura u meču poslednjeg kola Lige 1, ali nikome nije svejedno da se gleda oči u oči sa najskuplje kupljenim fudbalerom sveta svih vremena – Nejmarom, pretalentovanim klincem Kilijanom Mbapeom i starim centarforskim liscem Edisonom Kavanijem, a Bajern još peče šamarčina u sudaru sa moćnom trojkom pre dva meseca (0:3).

– Teško je očekivati da pobedimo takvu ekipu s više od četiri gola, koliko nam je potrebno da izbijemo na prvo mesto, ali jako želimo da pokažemo Evropi da je moguće dobiti PSŽ – realan je trener Bavaraca Jup Hajnkes, koji je u Minhenu, baš posle poraza od PSŽ, zamenio Karla Ančelotija.

Unai Enmeri uzvraća s komplimentima na račun nekadašnjeg vladara Evrope.

– Nemci su to… Koliko god imali problema s povredama ili nekih drugih muka uvek idu svom žestinom i zanima ih samo pobeda. Oni hoće revanš za taj težak poraz, a mi da s još tri boda potvrdimo svoje velike ambicije u ovoj LŠ – ne krije strateg bogataškog kluba iz „grada svetlosti“.

U istoj konkurenciji Seltik je treći s tri boda ispred fenjeraša Anderlehta (0), što mu zajedno sa ubedljivim trijumfom u prošlom duelu sa Belgijancima (3:0), daje realnije šanse za novu „tricu“ i definitivno skretanje u Ligu Evrope. I to iz svoje „kuće“.

Zato je u grupi C sve otvoreno. Roma jeste druga (8 bodova), ali je u najboljoj poziciji, jer će ugostiti azerbejdžanski Karabag i s pobedom sigurno ide dalje, bez obzira na epilog megdana vodećeg Čelsija (10) i šokantno slabog Atletika (6), ali Aleksandru Kolarovu i ostalim vedetama „vučice“ moraju biti na pameti remiji Azerbejdžanaca u ovoj, debitantskoj sezoni u LŠ (2) pre nego što istrče na njihov Olimpik. Ako izgubi ili odigra nerešeno, uz trijumf Atletika, ne ide dalje, ali ako prema očekivanjima dobije, a Čelsi odigra bar nerešeno sa izabranicima Dijega Simeonea, sa prvog mesta ići će u nokaut fazu zbog boljeg međusobnog skora. Čelsi jeste obezbedio plasman u osminu finala, ali se sigurno neće zadovoljiti raspletom sa drugim mestom, pa valja očekivati da Antonio Konte i njegovi puleni udare iz svih „oružja“ po „jorgandžijama“, koji se hvataju za slamku spasa u borbi za opstanak u takmičenju čiju su završnicu poslednjih godina redovno igrali.

Slična situacija je u D grupi, gde lider Barselona (11) rasterećeno dočekuje Sporting (7) koji je pred moranjem na Nou Kampu, jer mu je prvi uslov za proboj u osminu finala slavlje protiv družine čarobnjaka Lionela Mesija, a drugi čudovišan kiks Juventusa (8) u Pireju u meču sa otpisanim Olimpijakosom, čiji dres nose naši Jagoš Vuković, Saša Zdjelar i Uroš Đurđević.

Utorak

Grupa A

Mančester junajted – CSKA

Benfika – Bazel

Tabela: Junajted 12, Bazel 9, CSKA 9, Benfika 0.

Grupa B

Seltik – Anderleht

Bajern – PSŽ

Tabela: PSŽ 15, Bajern 12, Seltik 3, Anderleht 0.

Grupa C

Čelsi – Atletiko Madrid

Roma – Karabag

Tabela: Čelsi 10, Roma 8, Atletiko 6, Karabag 2.

Grupa D

Olimpijakos – Juventus

Barselona – Sporting

Tabela: Barselona 11, Juventus 8, Sporting 7, Olimpijakos 1.

Sreda

Grupa E

Liverpul – Spartak

Maribor – Sevilja

Tabela: Liverpul 9, Sevilja 8, Spartak 6, Maribor 2.

Grupa F

Fejnord – Napoli

Šahtjor – Mančester S.

Tabela: Mančester S. 15, Šahtjor 9, Napoli 6, Fejnord 0.

Grupa G

Porto – Monako

Lajpcig – Bešiktaš

Tabela: Bešiktaš 11, Porto 7, Lajpcig 7, Monako 2.

Grupa H

Real – Borusija

Totenhem – APOEL

Tabela: Totenhem 13, Real 10, Borusija 2, APOEL 2.

Sve utakmice počinju u 20.45

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari