Trijumfalna parada "slonova", prvaka Afrike: Abidžan pozdravio svoje junake na prikolici kamiona 1Foto: EPA-EFE/LEGNAN KOULA

Svako je sa svoje vuvuzele obrisao prašinu. UliceAbidžana, najvećeg grada Obale Slonovače, obojene su u narandžasto, prvu boju s nacionalne trobojke, koja je pobodena na najviši fudbalski vrh Afrike.

Nekoliko desetina hiljada stanovnika opijenih srećom su pozdravljali svoje junake, reprezentativce, koji su na svom tlu, pred domaćim navijačima, postali kontinentalni šampioni.

Dan posle pobede u finalu protiv Nigerije (2:1) pred skoro 60.000 duša na na stadionu „Alasan Ouatara“ razdragani žitelji su se u dugoj povorci srodili sa fudbalerima koji su im otpozdravljali sa prikolice kamiona ispod cerade na suncu Crnog kontinenta. Išlo se od hotela u kojem su smešteni do drugog stadiona u Abidžanu, na centralnu proslavu titule prvaka pred 30.000 srećnika koji su ušli.

 

 

Masa je najviše klicala Sebastijanu Aleru, strelcu pobedonosnog pogotka, i Emersu Faeu, koji je izrastao u nacionalnog junaka budući da je preuzeo kormilo državnog tima usred Kupa afričkih nacija posle iznenadne smene francuskog trenera Žan-Luja Gasea.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari