Trka sa samim sobom: Ako Mbape ide iz Pariza, gleda da ode carski 1Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra

Ako glavna zvezda francuskog fudbalskog Pari Sen Žermena Kilijan Mbape ide iz Pariza posle ove sezone,  gleda da ode carski i da zanavek ostane urezan i u srca i u sećanje navijača na Parku prinčeva.

Šampion je u gostima s 3:0 savladao Rems, koji je takođe u vrhu tabele nacionalnog prvenstva. Mbape je postigao sva tri gola (3, 59, 82), što mu je prvi het-trik u domaćoj ligi posle više od godinu dana. Ima ih ukupno osam u šampinatu, što je najviše ui poslednjih 39 godina. Čuveni argentinski napadač Delio Onis, najbolji strelac francuske lige svih vremena, skupio ih je do 1984. 14.

Na listi strelaca Mbape je u ubedljivom vođstvu s 13 golova. Za prvih 12 kola toliko je u dresu Pari Sen Žermena postigao samo Urugvajac Edison Kavani 2017, kada je Mbape došao iz Monaka. Treba podsetiti da najbolji francuski fudbaler nije igrao u prvom kolu, jer još nije bila dogorela vatra nesuglasica koje je imao s klubom oko ostanka.

Poslednji domaći igrač u francuskoj ligi s takvim učinkom bio je Erve Raveli, koji je kao golgeter Sent Etjena 1969. dao ček i dva više.

Mbape je do sada u prvih 12 kola najviše dao 11 golova, 2018, a tada em nije igrao u prvom kolu, em je bio kažnjen s tri utakmice zabrane (peto, šesto i sedmo kolo) zbog crvenog kartona.

U ovoj kalendarskoj godini dao je u francuskom prvenstvu 29 golova. Najuspešnije godine, ujedno i najuspešnije među francuskim igračima, jesu mu prošla s 32 i 2018. s 31. Ima još pet utakmica da i tako nadmaši sebe.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari