Kejnu izmakao podvig kakav se viđa jednom u 100 godina: Može li to Hari da svira ponovo? 1Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Jedan gol u drugih 45 minuta – toliko je engleskom fudbalskom asu Hariju Kejnu falilo da zgrabi podvig kakav se viđa jednom u sto godina.

Na meč s Hajdenhajmom u 11. kolu Bundeslige stupio je s dva het-trika iz prethodne dve utakmice nemačkog prvenstva, a u prvom poluvremenu je dvaput matirao gostujućeg golmana. Da mu je to pošlo za rukom i treći put, a sve vreme ga je Bajernov trener Tomas Tuhel držao u igri, ponovio bi dostignuće koje je u četiri vodeće nacionalne lige Evrope ostvareno samo u Španiji 1935.

Kejn, nova gol-mašina višestrukog prvaka, trostruki strelac je bio protiv Darmštata u Minhenu (8:0), a zatim i kao prvi debitant koji se na taj vrhunski način pokazao u klasiku nemačkog fudbala, kada je bavarski velikan u prošlom kolu u Dortmundu preslišao Borusiju (4:0).

Jedinstveni junak i dalje je Isidro Langara, Bask, predratni španski reprezentativac, legenda Ovijeda.

U sezoni 1934/35. prvo je u januaru 1935. postigao tri gola u remiju s Atletikom u Madridu (3:3), Zatim, u desetom kolu, bio je najzaslućniji za pobedu protiv Valensije na Mestalji (4:0), a onda ga je nadahnuće zahvatilo i kada je na Ovijedovom stadionu Buenavista (Dobar pogled) savladan Espanjol s 8:3.

Langara je i tada bio najbolji strelac španskog šampionata (26 golova), kao i sezonu pre (27) i sezonu posle (28). S reprezentacijom je bio učesnik Mundijala u Italiji 1934, a u „crvenoj furiji“ je debitovao u prijateljskom meču s Jugoslavijom 24. aprila 1932, upriličenom za otvaranje Ovijedovog stadiona. Domaćin je pobedio s 2:1, a on je dao prvi gol na meču, kada je u 25. minutu savladao Leskovčanina Jovana Spasića, golmana SK Jugoslavija.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari