Trofej i vicesampionska titula Svetskog juniorskog kupa u Sloveniji 1Foto: Badminton savez Srbije

Na turniru Svetskog juniorskog kupa, TEM Slovenia Junior International 2019, koji je od 13. do 15. septembra održan u Mirni Srbija je osvojila zlato u mešovitom dublu i srebro u žemskom singlu, saopštio je Badminton savez Srbije.

Dok fanfare i dalje slave istorijski uspeh na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina u Poljskoj, na kojem smo postali ekipni vicešampion Starog kontinenta, srpski badminton je „upisao“ još jedan izvanredan rezultat na međunarodnoj sceni.

Dvoje reprezentativaca, dve konkurencije, devet mečeva, čak osam pobeda, samo jedan poraz, jedan trofej i jedna srebrna medalja. Ovako je izgledao, statistički gledano, nastup Srbije na turniru Svetskog kupa za igrače do 19 godina, TEM Slovenia Junior International 2019, koji je od 13. do 15. septembra održan u Mirni.

Marija Sudimac i Mihajlo Tomić profesorski su odigrali u Sloveniji, gotovo bez greške, obogativši svoju i srpsku kolekciju najvrednijih internacionalnih badminton dostignuća sa još dva odličja.

„Sjajan uspeh naših igrača u Mirni. U mešovitom dublu smo pokazali veliku borbenost i karakter u neizvesnim završnicama, a igrači zaslužuju svaku pohvalu. Ipak, igru bi trebalo dovesti do još većeg nivoa. Sudimčeva je u singlu odigrala solidan turnir. Par neizvesnih mečeva je prelomila u svoju korist i zasluženo došla do finala. Međutim, sa trenutnim nivoom igre protiv prejake Vivijen Sandorhazi iz Mađarske nije imala prevelikih šansi. Sve u svemu, iza nas je još jedan izuzetno dobar turnir, ali želimo da budemo još bolji“, bio je prezadovoljan pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije, Dragan Antić, koji je sa klupe predvodio Tomića i Sudimčevu u Mirni.

Prvo je u Sloveniji iskovana titula u mešovitom dublu. U završnom okršaju u ovoj konkurenciji Tomić i Sudimčeva, drugi nosioci, posle velikog preokreta izašli su kao pobednici iz finalnog duela sa Matijasom Solgardom i Laurom Floj Tomsken iz Danske (13:21, 22:20, 21:15). Na putu ka okršaju za zlato srpski miks bio je nemilosrdan. U osmini finala je bio ubedljiv protiv Poljaka Mikolaja Šimanovskog i Julije Prokopčuk (21:7, 21:15), u četvrtfinalu pali su Česi Tadeaš Brazda, Lusi Kraptova (21:14, 21:16), a u polufinalu Hrvati Luka Ban i Inga Sadaić (21:14, 21:18).

„Šampionska titula na turniru Svetskog juniorskog kupa je odličan nastavak sezone nakon uspeha na Evropskog prvenstvu za igrače do 17 godina. Zadovaljan sam svojim nastupom u Sloveniji. Marija i ja smo bili ubedljivi do finalnog meča. U borbi za trofej protiv Danske u drugom setu smo spasili meč loptu i uspeli da se vratimo u duel, nakon čega smo pokazali svoju pravu snagu u trećem, odlučujućem setu“, istakao je novopečeni evropski ekipni vicešampon Mihajlo Tomić.

Potom je potvrđeno srebro u ženskom singlu koje je dan ranije već obezbeđeno plasmanom u finale. Sudimčeva, koja je bila postavljena za drugog nosioca u ovoj konkurenciji, u finalu je poražena od prvog nosioca, Mađarice Vivijan Šandorhazi (21:10, 21:12). Prethodno, naša reprezentativka je prvo očitala lekciju Poljakini Dominiki Gajdi (21:10, 21:15), u drugom kolu. Potom je u osmini finala uzela meru Dankinji Lauri Floj Tomsen (22:20, 19:21, 21:19), dok je u četvrtfinalu lako savladala Hrvaticu Ingu Sadajić (21:18, 21:11). U polufinalu, igranom u tri seta, bacila je na pleća Italijanku Jasmin Hamzu (21:19, 14:21, 21:19).

Marija Sudimac izjavila je da ovo za nju još jedan izuzetno uspešan turnir iako je osvojila srebro u singlu.

„Svesna sam da je šta su trenutno moje najveće boljke i na tome će biti akcenat u radu u narednom periodu. Finale je zahtevalo veliki kvalitet na svim poljima. Borila sam se do kraja i dala sve od sebe da donesem jos jednu zlatnu medalju našem badmintonu, ali to nije bilo dovoljno. Što se tiče mešovitog dubla Mihajlo i ja smo pokazali napredak i veću sigurnost. Energija i stabilnost je nešto što je odlučilo pobednika. Kada je bilo najteže igrali najbolje, što nas je zapravo i dovelo do ovog zlata. U svakom slučaju bilo je mnogo naporno jer sam u obe konkurencije stigla do finalnih mečeva u kojima je umor počeo da me polako sustiže. Međutim, i na to bi trebalo polako da se privikavam budući da smo postali favoriti na svim turnirima“, kazala je Marija Sudimac i zahvalila se svima na podršci.

Ona je čestitala svom partneru iz mešovitog dubla Mihajlu Tomiću tome što je uspeo da održi visok nivo igre iako je nedavno bio akter Evropskog prvenstva za igrače do 17 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari