Trojka za bronzanu godinu 1Foto: STARSPORT

Gostujući na Sajmu sporta, koji je održan ovog vikenda, vidno raspoložen Dejan Savić, selektor vaterpolo reprezentacije Srbije, sumirao je utiske nakon što su „delfini“ na Svetskom prvenstvu u Budimpešti prekinuli nisku zlatnih medalja u poslednje četiri godine sa svih značajnijih takmičenja, osvojivši bronzu.

Iako je u 2017. osvojena Svetska liga, kao i zlato na Univerzijadi, selektor Savić žali za porazom od Hrvatske u polufinalu planetarnog šampionata.

– Glupo je reći da je 2017. bila neuspešna jer smo osvojili zlato u Svetskoj ligi i na Univerzijadi, ali je najveće takmičenje obeležilo godinu, odnosno poraz od Hrvatske, a ne bronza. To je u suštini ono što smo i znali, da reprezentacija Srbije, bez lažne skromnosti, uvek mora da ide na prvo mesto. Sa drugog aspekta takav rezultat je možda i dobro došao, da se osvestimo i pokažemo drugima da oni znaju i mogu da igraju vaterpolo – pomalo je sarkastičan selektor Srbije, koji je na svojstven način ocenio 2017. godinu.

– Kako bih ocenio ovu godinu? Bronzanom? Dao bih trojku. Ne bih mogao da kažem da smo najbolji, iako rezultatski jesmo. Zanimljiva je baš priča oko Hrvatske, protiv njih uglavnom igramo sva finala, u našim duelima pobednik nosi sve, kao u pesmi muzičke grupe ABBA. U novom olimpijskom ciklusu stanje stvari mora da dođe na nultu tačku i da se krene ispočetka, a ne da se bude pod raznim pritiscima. Mi sami sebi stvaramo najveći pritisak i to je najgore što naš očekuje – istakao je Savić, poručivši da je reprezentacija prebrodila težak period.

– Prebrodili smo ozbiljnu rezultatsku krizu, iako se to obično misli za ekipe koje ništa ne osvoje, a mi smo kontradiktorno tome. Igrači su pokazali da se vode i nastupaju protiv logike, pa zato 2017. u psihološkom smislu može da bude uspešna – stava je selektor Savić.


Zlato u Barseloni - osnovni cilj u 2018.

U novoj godini glavni cilj biće četvrto zlato u nizu na kontinentalnom šampionatu koje se održava u Barseloni: „Očekuje nas nova Evroliga, cilj je da se što se više puta okuplja reprezentacija i to takmičenje će uz Svetsku ligu da bude priprema za Evropsko prvenstvo. EP je najbitnije, posebno što će biti kvalifikacije za ostala takmičenja i pre toga nećemo juriti velike rezultate. Ipak, Srbija po tradiciji, vokaciji i trenutnom stanju mora i treba da ide po medalju“, jasno je poručio selektor Srbije.

Ispunjavam obećanja – neću u bazen’]

Tradicija u vaterpolu je da nakon trijumfa u finalu svi iz stručnog štaba skoče u bazen; kako godine prolaze, a niska zlatnih medalja se uvećava na kontu reprezentacije Srbije, postaje sve zanimljivije kada će i da li selektor Savić napokon skočiti u bazen, pošto uporno izbegava da to uradi, svesno bežeći od igrača nakon poslednjih sekundi finalnih mečeva. “ Čovek sam koji ispunjava obećanja, a to ne bih mogao. Ne verujem da će se to ikada desiti,“ rekao je Savić, pa čak i u slučaju da „delfini“ 2020. u Tokiju odbrane zlato osvojeno na Olimpijskim igrama u Riju 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari