"Tuča" za Evropu i opstanak 1Foto: STARSPORT

Ako se konačan spisak putnika u Evropu ne (s)kroji van terena onda ćemo posle večerašnjih mečeva 37. kola fudbalske Superlige Srbije konačno saznati koje će još dve ekipe sa šampionskom Crvenom zvezdom i viceprvakom Partizanom u UEFA kvalifikacije…

… eventualno u subotu kada se igra još jedna utakmica poslednjeg kola prvenstva u sezoni 2017/2018. ili najdalje 23. maja, posle finala nacionalnog Kupa. Epilog borbe za opstanak biće poznat pre ovog petka, jer će svi ugroženi timovi dan pre probati da izbegnu društvo sigurnog novajlije u Prvoj ligi – Borca.

Propozicije takmičenja i kvote Evropske fudbalske federacije predviđaju izlazak četiri naša kluba na međunarodnu scenu, od čega se jedan priključuje trci za Ligu šampiona (crveno-beli), a drugi (crno-beli), treći i četvrti za Ligu Evrope, s tim što poslednji iz ovog kvarteta može da izvisi ako osvajač Kupa bude neko van njega (u ovom slučaju lučanska Mladost). Pri čemu se kandidati nalaze na malom bodovnom rastojanju i međusobno se optužuju za protekciju kod sudija (čitaj Fudbalskog saveza Srbije), zbog čega su ljubiteljima fudbala, medijima i kladionicama najzanimljiviji gostovanje trećeplasiranog Spartaka (37 bodova) Partizanu i domaćinstvo, na tabeli najbližeg mu, niškog Radničkog (34) ekipi Napretka. Subotičani će ostati tu gde jesu: ako pobede u Humskoj ili odigraju nerešeno, mogu i da izgube ako Kruševljani trijumfuju na „Čairu“. Nišlije će ih preskočiti u konačnom plasmanu budu li osvojili sva tri boda, a „golubovi“ nijedan, jer su bile bolje rangirane pre podele početka plej-ofa; s tim što bi im za dugo čekani izlaz u Evropu bilo dovoljno i „već viđeno“ slavlje Partizana u finalu Kupa sa Mladosti. U slučaju remija ili debakla ohrabrili bi Voždovac (33) pred utakmicu sa Crvenom zvezdom, s obzirom da bi „zmajevi“ s eventualnom „tricom“ u LJutice Bogdana skočili na četvrtu poziciju i navijali za neuspeh Lučanaca u drugom takmičenju.

Velika je gužva i na pragu PLS. Borac ga je već prešao, a Bačka (22), Javor (23) i Rad (25) kopaju i rukama i nogama da izbegnu sudbinu Čačana. Pretposlednji klub iz Bačke Palanke ima zicer, pošto im na noge stiže fenjeraš Borac, što samo po sebi nije dovoljna garancija, pa im valja zapeti iz sve snage, dok će Ivanjičani i Beograđani udariti jedni na druge, pa kome opanci kome obojci. Sa dva koraka prednosti, fudbaleri Rada su u komfornijem položaju, zbog čega im i nerešen rezultat vrši posao, dok bi domaćin Javor pobedom prebrinuo sve brige. I bio nezainteresovan za ishod duela u vojvođanskoj ravnici. U slučaju istog broja bodova na kraju šampionata, prvi parametar za definitivan plasman je poredak posle dva kruga u trokružnom sistemu SLS, a tu je Bačka bolja i od Javora i od Rada. Tako stvari stoje na papiru, a dešavanja na terenu će pokazati šta je ko (u)radio od jula meseca do 17. maja.

U senci pobrojanih bitki Čukarički i Vojvodina, Radnik i Mladost, te Zemun i Mačva boriće se za prestiž i lepši oproštaj od navijača do sledeće prilike.

Raspored i tabela

PLEJ-OF

Čukarički – Vojvodina

Partizan – Spartak

Radnički (N) – Napredak

* Svi mečevi počinju u 19.00

subota

Crvena zvezda – Voždovac 20.00

Tabela: C. zvezda 57, Partizan 40, Spartak 37, Radnički (N) 34, Voždovac 33, Čukarički 32, Napredak 30, Vojvodina 25

PLEJ-AUT

Radnik – Mladost

Bačka – Borac

Zemun – Mačva

Javor – Rad

* Svi mečevi počinju u 17.00

Tabela: Mladost 27, Radnik 25, Zemun 25, Mačva 25, Rad 25, Javor 23, Bačka 22, Borac 15

Ko otpisuje Voždovac?

Činjenica je da Voždovac ima najmanje šansi da se u minut do 12 dokopa Evrope, ali ih ima. Činjenica je i da superligaški propisi predviđaju da se svi mečevi poslednjeg kola igraju istog dana i u isto vreme, kako preventiva mogućim zakulisnim radnjama, zbog čega još više bode oči dozvola Crvenoj zvezdi da svoju utakmicu sa pomenutim beogradskim rivalom igra dva dana posle ostalih. Samo zato što su njeni navijači poželeli da se šampionska proslava organizuje na neradan dan, iako slavljenička šetnja po centru Beograda predstavlja veliki bezbedonosni rizik, što zbog mogućih sukoba sa pristalicama Partizana, što zbog prisustva brojnih fanova učesnika fajnal-fora košarkaške Evrolige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari