Turnir po meri Beograda 1Foto: STARSPORT

Da nije bilo pandemije, odnosno prekida sezone čiji je nastavak i dalje pod velikim znakom pitanja, ko zna da li bi i kada Beograd i Srbija ugostili  trojicu tenisera iz Top 10, predvođenih prvim reketom sveta Novakom Đokovićem, odnosno pred nosom imali još, nekada i sada, visoko rangirane tenisere, ovako nam je jedan od najvećih srpskih sportista svih vremena priredio trodnevnu sportsku gozbu na početku „Adria tour“.

Publika mu se odužila na sjajan način, tako što je svojim brojnim prisustvom dala savršen dekor tokom subotnjih i nedeljnih mečeva idejnog tvorca, organizatora i glavnog finansijera ove humanitarne regionalne turneje, osvajača trofeja Dominika Tima (3. na ATP listi), Aleksandra Zvereva (7), Grigora Dimitrova (19), Dušana Lajovića (23), Filipa Krajinovića (32)…

– Beograd je željan tenisa. Gledaoci su pokazali koliko prate tenis i koliko su teniski obrazovani. Oduševili su me, nisam očekivao da su toliko dobri. Nije što su moji zemljaci, ali ovo je jedna od najboljih publika ikada. Retko gde sam doživeo ovako edukovanu publiku – ponosno je govorio Đoković nakon što je spuštena zavesa na najveći teniski događaj u našem glavnom gradu još od „Serbia opena“ iz 2012. godine.

– Vaše strpljenje, interesovanje da se pojavite ovde u najvećem mogućem broju… Ova slika je otputovala svuda. Preko sto miliona domova je gledalo ove mečeve širom Evrope i Amerike, pristižu pohvale sa svih strana. Oduševljen sam kako ste dizali atmosferu, kako ste znali da povučete igrača koji je pao fizički. Hvala vam iz srca – obratio se ljudima na punim tribinama Đoković, od koga ovdašnja javnost sada očekuje da takva okupljanja postanu tradicija.

Po mogućstvu oficijelnog karaktera, pa da se isti ovi i(li) neki drugi teniseri i teniserke takmiče za ATP i WTA bodove.

– Mi ćemo se potruditi, mislim na mene i Đorđa, moje saradnike ovde i Teniski savez Srbije da dovedemo muški i ženski turnir u Beograd. Imamo to kao ideju i cilj. Realizacija će zavisiti od puno faktora, a najveća komplikacija je takmičarski kalendar. Niko ne zna kako će izgledati posle korona virusa – jasan je bio Novak.

Sledeći će uživati Hrvati, jer se pokrenuti teniski konvoj seli u Zadar, u kom će 20. i 21. juna, od viđenijih tenisera igrati Đoković, „domoroci“ Marin Čilić i Borna Ćorić, Grigor Dimitrov i Aleksander Zverev.

Tenis, koncerti, egzibicije…

Na marginama turnira dešavalo se mnogo toga zanimljivog: koncerti klasične muzike, u izvođenju nekih od najvećih muzičara današnjice u tom fahu, mečevi egzibicione prirode, razmena udaraca klinaca sa Đokovićem usred „ozbiljnih“ duela, vatromet… A skupljen je i ne mali novac u humanitarne svrhe, što od prodatih ulaznica, prava TV prenosa i sponzorskih ugovora što zahvaljujući tome što su akteri došli besplatno i odrekli se svojih novčanih nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari