U Crvenoj zvezdi najavili prodaju igrača, očekuje se minimum 12.000.000 evra od izlaznih transfera 1foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Uložena sredstva za dovođenje pojačanja u Crvenoj zvezdi nameravaju da iskompenzuju izlaznim transferima najmanje dvojice fudbalera.

Crvena zvezda je ovoga leta veći prihod od transfera imala samo od odlaska Aleksandra Pešića u mašarski Ferencvaroš. Prihodovala je od tog transfera oko 1,5 miliona evra.

Veruju u Zvezdi da će do kraja letnjeg prelaznog roka uspeti da od izlaznih transfera prihoduju još oko deset miliona evropskih novčanica.

– Transferi su neminovnost kada je FK Crvena zvezda u pitanju i verujem da to nije nikakva posebna novost. Podsećam da je na Skupštini kluba, kao najvažnijem organu, usvojen finansijski plan sa planiranim prihodima od transfera u ovoj godini od 12 do 15 miliona evra. Mi moramo da imamo i taj prihod da bi klub dobro i odgovorno finansijski poslovao. U ovom prelaznom roku smo dobro radili, doveli smo odlične igrače bez velikih izdataka za obeštećenja, s tim što smo već premašili za evropske okvire vrlo skroman finansijski budžet za dovođenje novih igrača. Od igrača koji su nas napustili prihodovali smo na transferu Pešića 1,5 miliona, tako da nam je potrebna realizacija izlaznih transfera. Verujem da neće uticati na snagu ekipe – istakao je Marko Petrović, operativni direktor Crvene zvezde.

Strahinja Eraković je neko ko je naročito interesantan ruskim klubovima. Ipak, ponude od nekih šest miliona evra nisu trenutno preterano interesantne samom fudbaleru ali ni klubu.

– Naš sportski sektor ima spremne opcije za svaku poziciju u timu i moram da ih pohvalim, posebno za dovođenje igrača koje smo uspeli da potpišemo kao slobodne agente, a imali su puno ponuda od jakih evropskih ekipa. Za njih smo se takmičili sa klubovima iz Nemačke, Francuske i Italije. Bili smo brži od ostalih, igrači su na vreme skautirani, i bili smo vrlo konkretni u pregovorima odlazeći direktno na razgovore sa igračima i agentima. Naši ključni konkurenti su danas Atalanta, Lacio, PSV, Rendžers, Vest Hem, Seltik, Valensija, Olimpik Marsej – pohvalio se Petrović.

Direktor Crvene zvezde smatra da klub mora da poveća rashodne i prihode kako bi bio što konkurentniji na tržištu.

– Svaki od ovih klubova imao je veći godišnji budžet za prvi tim i to bez eventualnih bonusa, od našeg ukupnog budžeta u prethodnim sezonama. Zato naši prihodi u narednom periodu moraju da rastu, ključ je povećanje prihoda od UEFA od naredne sezone, povećanje prihoda od transfera kao i vrlo bitno generisanje većih prihoda od naših navijača od kojih klubovi koji su nam konkurencija ostvaruju najveći deo svojih prihoda za razliku od nas. Zato pozivam naše navijače da svako kupi svoju člansku i sezonsku kartu, kao i dresove za novu sezonu u kojima će tim premijerno nastupiti na otvaranju sezone na našem stadionu protiv Fiorentine.

Petrović ističe da je struktura prihoda i rashoda FK Crvena zvezda jasno definisana finansijskim planom radi stabilnosti kluba i ostvarivanja zacrtanih sportskih ciljeva.

– Nije lako održati balans između poslovnih i sportskih rezultata. Crvenoj zvezdi je potrebno oko 50 miliona evra prihoda na godišnjem nivou da bismo mogli da budemo konkurentni na evropskoj sceni i realizujemo sve sportske ciljeve. U prethodne tri godine smo imali niže prihode od planirnih jer se nismo plasirali u Ligu šampiona, usled nedostatka prihoda od ulaznica zbog korone i nedostatka prihoda od transfera zbog poremećenog tržista zbog korone, kao i zbog odbijanja brojnih ponuda iz želje da imamo što bolji tim na terenu. Prihodujemo 15 do 30 miliona evra od UEFA u zavisnosti da li igramo Ligu šampiona ili Ligu Evrope i 12 do 15 miliona od transfera. To su dva osnovna stuba prihoda Zvezde. Pored toga imamo pet miliona od generalnog sponzora kompanije Gazprom Neft, do pet miliona evra od ulaznica i još pet od ostalih sponzora i drugih prihoda – transparentan je Petrović.

Do starta Lige šampiona, stadion „Rajko Mitić“ biće u novom ruhu.

– Deo radova je već završen, završen je najmoderniji hibridni teren na stadionu i novi teren za prvi tim. Za Ligu šampiona stadion će dobiti i kompletno nove stolice, prva isporuka je planirana već za dan posle utakmice sa Fiorentinom. Nabavili smo novi LED sistem, fiksne reklame na našem stadionu zauvek odlaze u istoriju. Radimo puno toga i po pitanju brendinga našeg stadiona. Nova centralna loža će takođe biti otvorena u septembru, a u toku su radovi i na fasadi stadiona. Vrlo je važan dogovor koji smo napravili sa jednim trening centrom u Beogradu, koji će u narednom periodu koristiti selekcije naše omladinske škole. Imaćemo četiri nova terena, to je jako važno za našu omladinsku školu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari