U igri bodovi ne i titula 1Foto: Starsport

Frazeologija, u koju je bila umetnuta i ispolitizovana priča o Maji Vujoviću, glavnom sudiji današnjeg 153. večitog derbija (18.00), obilovala je kod trenera Crvene zvezde i Partizana u okviru najave meča sa ubedljivo najvećom dimenzijom na prostoru Srbije.

Crveno-beli sa šest bodova više, ali i rumenilom na licu zbog poraza na poslednjem susretu na stadionu Partizana (1:0), dočekuju rivala, koji je uveren da je trenutno kvalitetniji i da igra dopadljiviji fudbal.

Miodragu Božoviću subotnji susret biće ukupno peti večiti derbi u ulozi prvog trenera Crvene zvezde. Do poslednjeg meča crnogorski stručnjak nije znao za poraz, crveno-beli su iskusniji, sa dvojicom debitanata, ujedno i najboljih drugara iz dečačkih dana provedenih u Gani, Frimpongom i Boaćijem. Ocena kompaktnosti, čvrstine i sinhronizacije u defanzivi, odnosno agresivnosti na protivničkoj polovini i ubojitosti u napadu, kao vid urađenog tokom priprema i u prva dva kola drugog dela šampionata, biće najrealnija posle 90 minuta subotnjeg derbija.

– Iako mnogi pljuju naš fudbal, ovakav kakav je, ova utakmica je sigurno najveća koju imamo i nadam se da će sve proći dobro. Rezultat je teško prognozirati. Sigurno je da postoji pozitivna trema, jer je ovo utakmica sa najvećim rivalom, ali oni su u težoj poziciji jer zaostaju šest bodova. Ne očekujem da će ova utakmica rešiti pitanje šampiona. Čeka nas još teških mečeva, idemo u Novi Sad već u sredu – smirenim tonom pokušao je Božović da izbriše tenziju pred derbi. Svestan da je Kanga bio među najlošijim pojedincima na prethodnom duelu sa Partizanom i da je sklon incidentima, kao i kiksevima na svojoj polovini terena, popularni Grof bio je nedvosmislen u poruci Gaboncu.

– Ne plašim se da bi mogao neko da ga isprovocira. I sam je svestan da prošli derbi nije odigrao na očekivanom nivou i verujem da će u subotu pokazati sav svoj kvalitet – apostrofirao je Božović Kangu, ali i Donalda i Le Taleka kao krucijalne igrače za posed lopte u korist Zvezde.

Iz komšiluka su, gotovo istovremeno, stizale poruke od strane trenera Nikolića, nalik rečniku nekog prevejanog diplomate. U moru fraza teško je bilo pronaći detalj koji bi ilustrovao konkretnu nameru stručnjaka, koji je bio protagonista i poslednjeg derbija na stadionu Partizana.

– U derbiju nemate pravo na grešku, poklon… Ko bude bio takav, ko, žargonski rečeno, bude vadio iz stomaka sve što ima u sebi za pobedu svog tima – imaće veće šanse. Očekujem neizvestan, težak meč, da nađemo ozbiljnost, fokus, veliku podršku navijača i da kroz sve ove faktore tražimo cilj – a to su dobra igra i dobar rezultat – poručio je Nikolić, a zatim se osvrnuo na ukidanje suspenzije od strane UEFA vezane za zabranu učešća u međunarodnim takmičenjima naredne sezone.

– Jeste motivisala igrače, naravno. Nezadovoljan sam što je uopšte bila takva predstava u javnosti, taj senzacionalizam prethodnih meseci. Jako je dobar impuls za našu publiku. U jednom trenutku je pred medijskom pompom poklekla. Ovo je derbi utakmica, svi znamo da ne igra ulogu pozicija, čak ni prost igrački kvalitet – zaključak je trenera Partizana. 

Nikolić o Božoviću

– Mi smo dobro drugari, ne mogu reći prijatelji… Dali smo zajednički intervju, živimo u istom kraju, srećemo se, naš odnos može da bude primer svima. To ne znači da nećemo dati sve za pobedu svog tima. Nema ništa slađeg! Naša priča se završava posle utakmice. U fokusu će da budu igrači, nadam se da će heroji da budu na strani Partizana – istakao je Nikolić.

Sudija je već kriv

Obojica trenera prokometarisali su odluku, da umesto već viđenog Milorada Mažića, FSS omogući Maji Vujoviću da u subotu debituje na večitom derbiju kao glavni delilac pravde. „Sevala“ su saopštenja i komentari prethodnih dana, a svoje mišljenje imao je i Božović: “ Pričao bih samo o fudbalu, a oni koji izdaju saopštenja i stvaraju lošu atmosferu pred utakmicu, neka razmišljaju o tome šta bi moglo da se dogodi na terenu i oko njega. Očekivao sam da će biti Mažić, jer je naš najbolji sudija i logično je valjda da on sudi. Vujović je sad pod velikim pritiskom, ali ako on pogreši, krivi će biti oni koji su ga odredili da sudi“ stav je Božovića, dok je Nikolićev: “ Veoma sam zadovoljan što u našoj bazi, na Teleoptiku, promena glavnog sudije za večiti derbi, apsolutno nije tema. Sigurno, kao ni do sada, sudija neće biti taj koji će odlučiti derbi. Vidim da je negativna kritika Partizanove javnosti na izbor sudije, ali moramo da se fokusiramo na teren“.

Đurđević najveća opasnost

Uroš Đurđević, napadač Partizana, mogao bi da bude noćna mora za trenera Božovića, koji je prošlog leta imao zicer da ga dovede na stadion „Rajko Mitić“.

– Partizan ima nekoliko izvanrednih pojedinaca. Uroš Đurđević je u izvanrednoj formi i on je najveća opasnost. Tu je i Leonardo. Ta dvojica mogu da naprave probleme. Isto tako Marko Janković ili Alen Stevanović ako budu igrali. Napadačka linija Partizana je sasvim solidna“- rekao je Božović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari