U petak kreće nova sezona fudbalske Superlige 1Foto: STARSPORT

U senci još jednog prvenstva Evrope bez fudbalske reprezentacije Srbije među akterima, domaći timovi su se pripremali širom zemlje i Balkana, a već od petka ćemo na delu videti kakvu je ko igru napravio, koliko je „ubo“ sa pojačanjima, čije ambicije su realne a čije pusta želja…. jer, posle bezmalo dva meseca pauze kreće Superliga 2021/2022.

Sa više takmičarskih novotarija, ali i konstanti.

Počev od vraćanja članstva u „normalu“, tj na cifru (16) pre početka pandemije korona virusa i nelogičnog proširenja SLS za četiri kluba, što je toliko umnožilo neregularne radnje da je čak i predsednik države Aleksandar Vučić javno i besno obećao obračun sa fudbalskom mafijom, od čega (još) nema ništa.

Promenjen je i sistem takmičenja, tj. vraćeno plej-of i plej-aut razgraničavanje (na po osam ekipa) posle 30 kola osnovnog dela prvenstva i igranja po dvokružnom sistemu (svako sa svakim dva puta).

Što znači još sedam rundi borbe za titulu, Ligu šampiona i Ligu konferencija i(li) ostanak u krem društvu, kakvo god ono bilo.

Bez prethodne podele bodova, kakvu smo imali neko vreme.

Odustalo se i od obavezujućeg broja igrača mlađih od 21. godine.

Posle samo jedne eksperimentalne sezone cifra je prepolovljena (1), pa će treneri imati manje muka pri sastavljanju startnih 11 i izboru izmena, jer ne moraju na silu da forsiraju mlađe momke.

Ni broj stranaca nije isti.

Šefovi stručnih štabova će i dalje moći da imaju četvoricu pulena sa pasošima drugih država na terenu, s tom razlikom što će sada moći da ih promene više tokom 90 minuta, s obzirom da više nije limitirano njihovo prisustvo u zapisniku susreta.

Novost je i instaliranje sistema video tehnologije na superligaškim terenima, što bi trebalo da znači manje sumnjivih odluka arbitara i međuklupskog gloženja oko njih, mada gde god poslednju reč daje čovek (kao u VAR sobama) tu ima prostora za zloupotrebu i nepravdu, čega smo se nagledali i u uređenijim ligama i zemljama.

S premisom veće pravičnosti i regularnosti, izabran je novi sastav Sudijske komisije FSS, a sa liste su otpala samo četiri imena.

Zato su kandidati za titulu večiti, pa će Crvena zvezda gledati da veže peti naslov šampiona Srbije, a Partizan probati da spreči dominaciju komšija.

I jedni i drugi sa trenerima starosedeocima i, uglavnom, sačuvanim sastavima.

Šef crveno-belih Dejan Stanković ostao je bez defanzivnog oslonca u liku Nemanje Milunovića ali je dobio odbrambenog igrača top klase Aleksandra Dragovića, uz iskusnog povratnika Srđana Babića u zadnju liniju.

Vezni red je ojačan kvariteljem protivničke igre Nenadom Krstičićem, već upoznatog sa uslovima rada na „Rajku Mitiću“.

Uprava je imala puno planova i bombastičnih najava u prvoj fazi letnjeg prelaznog roka, ali je više pregovora propalo, pa su od novajlija znčajniju pažnju privukla još dva strana napadača. Neotkupljenog Falčinelija odmah bi trebalo da odmeni Francuz Lois Dioni (pozajmljen od Anžea), dok će Ohi Omojijužanf (iz Moldea) to moći tek od januara.

Partizan, takođe nije mnogo trošio ni prodavao.

Pozive da se vrate u Humsku su prihvatili ofanzivni vezista Danilo Pantić (bez debija za Čelsi završio odiseju u redovima aktuelnog prvaka Evrope) i centarfor Rikardo Gomeš, a strateg crno-belih Aleksandar Stanojević zadovoljan je i angažovanjem proverenog štopera Siniše Seničanina (stigao iz Vojvodine).

Da je mogao sprečio bi povratak sigurnog centralnog defanzivca Svetozara Markovića u matični Olimpijakos, dok je Mikiju Banjaku sam dao signal da može otići (u Kairat).

Što ne znači da, kao i u Zvezdi, neće biti još odlazaka i dolazaka do zatvaranja „pijace“, jer će učinak u trci za UEFA takmičenja na obe strane Topčiderskog brda, diktirati finiš aktivnosti te vrste.

Po principu koliko para toliko muzike.

Standardno, od ostalih 14 superligaša očekuje se da se opet bore za treće mesto i pozicije u gornjem delu tabele (oni stabilniji i ambiciozniji) ili protiv ispadanja u niži rang (oni platežno i igrački slabiji).

Među njima i dvojac najboljih prvoligaša iz takmičarske 2020/2021 – stari znanac Radnički 1923 iz Kragujevca i debitantska Kolubara iz Lazarevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari