U plej-of bez digitrona 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Šansa ili medveđa usluga za košarkaše Crvene zvezde? Posle izbacivanja CSKA, Zenita i UNIKS-a crveno-belima se ukazala prilika da drugi put u poslednjoj deceniji dođu do mesta u plej-ofu Evrolige.

Na tri meča do kraja regularnog dela, srpski klub ima još uvek korektne šanse da se nađe među osam najboljih, a posle večerašnjeg susreta u Minhenu situacija će biti znatno jasnija. Pulene Dejana Radonjića očekuje gostovanje Bajernu (20.30) i igra za najvažniji “brejk” od starta takmičarske godine.

Kod Andree Trinkijerija osećaj rivalstva sa Crvenom zvezdom razvio se tokom perioda kada je vodio Partizan. Njegovo emotivno uzbuđenje dele i Vladimir Lučić kao i Ognjen Jaramaz, dok je Kori Volden “faktor balansa” u ekipi s obzirom na to da je po sezonu igrao u crno i crveno-belom dresu. U Bajernu predstojeći susret posmatraju kao najidealniji za podebljanje osmog mesta na tabeli, s obzirom na to da imaju trijumf više u odnosu na najbliže pratioce, među kojima je i Crvena zvezda.

Posle meča sa Zvezdom, Bavarce očekuju tri ključna, istovremeno i vrlo zahtevna duela protiv Fenerbahčea i Efesa u Turskoj, odnosno Reala u Madridu. Ako se za Fener može reći da je već izgubio šanse da se nađe u doigravanju, Efes i Real sigurno će imati takmičarskog motiva u borbi za što bolju poziciju pred start plej-ofa. S tim u vezi, u Minhenu su uvereni da će im, baš kao i Zvezdi, ishod međusobnog duela bitno odrediti put ka samoj završnici Evrolige.

Prestonica Bavarske odlično je poznata i Dejanu Radonjiću, koji je u kraćem mandatu, nakon odlaska iz Zvezde 2017. nepune dve sezone predvodio upravo Bajern. Uvertira utakmice takve je prirode da su startne pozicije rivala slične. Bajern je u poslednje dve nedelje bio opterećen korona virusom, tačnije brojnim članovima ekipe koji su bili zaraženi, dok crveno-beli ni u Minhenu neće biti kompletni. Ostin Holins je otputovao sa ekipom, ali neće igrati, dok su van sastava i kapiten Branko Lazić, kao i Maik Cirbes.

Trinkijeri nije bio previše razočaran poslednjim evroligaškim nastupom svojih pulena. Tek što su se oporavili od korona virusa, Lučić i saigrači gostovali su 29. marta Milanu. Osim činjenice da su poraženi, Zvezdi na ruku ide i to što će u razmaku od četiri dana, kondiciono nedovoljno spremni Bavarci morati da odigraju vezana evroligaška duela. Vladimir Lučić, najbolji košarkaš Bajerna i ove sezone, u Milanu je delovao spremno; ne samo što je ubacio 26 poena, nego je konstantno bio osnovni motivacioni faktor saigračima.

Šanse Zvezde zavisiće od toga i u kakvom će sastavu nastupiti Bavarci, Naime, u Milanu su igrali bez Otela Hantera, Vajlera-Beba i Korija Voldena. U rotaciju su se i definitivno vratili Nihad Đedović i Pol Cipser, međutim bez Hantera, Bajern bi ostao na samo dve opcije na petici: Radoševića i Rabita.

U odnosu na sastav i kvalitet, Bajern je tokom sezone u Evroligi ostavio utisak prosečne ekipe. Doduše, imao je mnogo kadrovskih problema, međutim pet poraza iz 13 mečeva kod kuće ipak ne mogu biti splet “čudnih okolnosti”. Gotovo u svim napadačkim aspektima Bavarci su na “srednjim vrednostima”. Prema broju datih i primljenih poena, ostvarenih asistencija, sakupljenih skokova ne odskaču od konkurencije koja se bori za poslednje mesto u plej-ofu.

Jasno je i da imaju dosta problema u organizaciji igre, naročito otkad se povredio Vajler-Beb, međutim sa nekih deset izgubljenih lopti po utakmici, ekipa su koja vrlo dobro kontroliše ritam utakmice. Jaramaz u poslednje vreme, pogotovo u Evroligi, igra oko dvadesetak minuta u ulozi “pomoćnog” kreatora igre i sasvim se korektno snalazi na strani od lopte, čitajući vešto mis-meč situacije.

Na poslednja tri evroligaška gostovanja, Crvena zvezda se u dva navrata slavljenički vratila iz Minhena i u slučaju da nešto slično ponovi imala bi bolji međusobni skor od Bavaraca, s obzirom na to da je u prvom meču slavila 81:78. Na skoru 11-14 i rasporedom u poslednja dva kola (gostovanje Žalgirisu i domaćinstvo Efesu) duel sa Bajernom mogao bi da se ispostavi ključnim za košarkaše Zvezde.

Topić ponovo u sastavu

Debitovao je sa nepunih 17 godina na poslednjem abaligaškom meču Crvene zvezde protiv Krke (4p, 5as) a nešto slično Nikola Topić mogao bi da doživi u evroligaškoj konkurenciji, s obzirom na to da je otputovao sa saigračima u Minhen na megdan Bajernu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari